Her kadının, kendi adet halinin zamanını ve günlerini iyice öğrenip ezberlemesi vaciptir. Adet hali, değişik ve düzensiz olan kadınların da yukarıda açıklanan durumları güzelce öğrenip, kendi hallerini gerektiği şekilde öğrenmeleri icap eder. Bu meselelerin önemi büyüktür. Bu inceliklere dikkat etmeyenler günahkar olurlar.
∟ Her hayız döneminde kaç gün adet görüyor?
∟ Kaç gün temiz kalıyor?
Bir hastalık veya anormallikten dolayı, adet zamanını unutmuş olan bir kadın, sürekli kan görüyorsa, adetinin kaç gün olduğu konusunda düşünerek kendi kanaatine göre karar verir.
Mesela böyle bir kadın, geçen aydaki adetinin beş gün olduğu kanaatine sahip olursa, bu durumda devamlı kanamanın her ayından beş günü adet hali kabul edilir. Diğer günler de özür hali sayılır. Bu adet müddetinin her ayın hangi zamanına rastladığına da, yine kendi kanaatiyle kararlaştırır (1).
Ergenlik çağına gelmiş bir kız, ilk defa hayız kanı gördüğü takdirde, namazını bırakır ve aybaşı halindeki yasaklardan kaçınır. Şayet bu kanama kesildiği zaman, başlangıcı ile sonuncusu arası, üç günden daha az olmuş ise, hayız olmayıp özür kanı olduğu anlaşılır.
Eğer ilk defa hayız gören bir kızın, kanama süresinin başlangıcı ve sona ermesi arası, mesela altı gün tutmuş olsa, o kızın aybaşı adeti altı gün olarak sabit olur. Kızın bu süreyi iyice bellemesi gerekir. Çünkü bundan sonraki adet halleri de -bir değişikliğe uğramadıkça- hep altı gün olarak devam edecektir.
İlk defa hayız gören bir genç kızın kanaması aralıklı da olsa on günden fazla devam ederse, on günü onun adeti, fazlası da özür hali sayılır.
Kaynak: Turan Yazılım – Mürşit 5 – İlmihal – Kadın Ve Aile İlmihali
1-Serahsî, el-Mebsût, 3/193 vd.; İbn Âbidîn, Menhelü’l-Vâridîn (Mecmûatü’r-Resâil içinde), 1/99 vd.