DOLAR
21,2548
EURO
22,8878
ALTIN
1.340,85
BIST
5.372,66
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Parçalı Bulutlu
Salı Az Bulutlu
23°C
Çarşamba Az Bulutlu
23°C
Perşembe Az Bulutlu
23°C
Cuma Az Bulutlu
24°C

Adetliyken Yapılmaması Gerekenler

Adetliyken Yapılmaması Gerekenler
26.03.2023 01:59
0

adetli kadın ibadet edebilir mi, adetli iken dikkat edilmesi gerekenler kadınlar kulübü, adetliyken hangi dini vacibeler yerine getirilemez, adetliyken yasak olan ibadetler


Soru: Adetliyken kadın hangi ibadetleri yapamaz ve adet olan kadına haram olan şeyler nelerdir?

Cevap: Adetli kadının yapamayacağı ibadetler özetle şunlardır;

1-) Namaz Kılmak: Adet olan kadın, bu hal bitinceye kadar farz olsun, nafile olsun hiçbir namaz kılamaz. Bu durumda olan kadın kılamadığı namazları kaza etmez. Bu dinimizin kendisine gösterdiği bir kolaylıktır.

Bir namaz vaktinin son anında hayız gören kadının o vaktin namazını kaza etmesi gerekmez. (Şafi mezhebine göre gerekir) Fakat henüz namaz vakti çıkmadan hayızdan temizlenen kadının o vaktin namazını kılması gerekir.

2-) Tilavet Secdesi Yapmak: Adet olan kadının namaz kılması caiz olmadığı gibi tilavet secdesi yapması da caiz değildir.

3-) Oruç Tutmak: Adet olan kadın farz olsun, nafile olsun oruç tutamaz.

Oruçlu olduğunda hayız olan bir kadının orucu bozulmuş olur. Ancak oruç borcu onun üzerinden düşmez.

Bu yüzden daha sonra onu kaza etmesi gerekir. Oruçlu olan kadın gündüzleyin hayız olursa, yiyip içer. Oruçlu imiş gibi aç ve susuz durması mekruhtur. Fakat Ramazanda gündüzleyin hayızdan temizlenen kadının iftara kadar yiyip içmemesi gerekir.

4-) Kur’an Okumak: Adet olan kadının, Kur’an-ı Kerim’den bir ayet dahi okuması caiz değildir. Fakat zikir ve dua ile ilgili ayetleri yalnız zikir ve dua kasdıyla okuyabilir. Ancak bu durumda olan öğretici Kur’an okumak kasdıyla değil de öğretmek kastıyla kelime kelime Kur’an öğretilebilir. (Maliki mezhebine göre adet olan kadın el sürmeyerek ezbere veya yüzünden Kur’an okuyabilir)

5-) Kur’an’a El Sürmek: Adet olan kadının Kur’an-ı Kerim’i okuması caiz olmadığı gibi Kur’an’a el sürmesi de caiz değildir. (Maliki mezhebine göre Kur’an kursu öğreticisi ile öğrencilerinin Kur’an’a el sürmeleri caizdir) Fakat ayrı bir kap veya kılıf ile tutabilir. (Şafi mezhebine göre tutamaz). Bu halde bulunan bir kadının Kur’an dinlemesinde veya Kur’an’a bakmasında bir sakınca yoktur.

6-) Camiye Girmek: Adet olan kadının camiye girmesi caiz değildir. (Şafi mezhebine göre adet olan kadının camiye girip eğleşmesi caiz değilse de camiden geçmesi caizdir) Çünkü, camiler namaz kılmak için ayrılmış yerlerdir. Namaz kılamayacak halde bulunan bir kimsenin böyle mukaddes bir yere girmesi caiz olmaz.

7-) Cinsel İlişkide Bulunmak: Adet olan bir kadın bu müddet içinde kocasıyla cinsel ilişkide bulunması haramdır.

Adet olan eşiyle cinsel ilişkide bulunan erkeğe bir kefaret gerekmez. Fakat haram işlediği için tövbe ve istiğfar etmesi gerekir.

Adet, ekser müddeti olan on günden önce kesilirse kadın yıkanmadıkça onunla cinsi ilişkide bulunmak caiz olmaz. Fakat on günü tamamladıktan sonra kesilirse yıkanmadan cinsel ilişki caiz olur. (Şafi mezhebine göre adet halinin ekser müddeti tamamlansa bile kadın yıkanmadan cinsel ilişki helal olmaz)

Adet olan kadınla cinsel ilişkide bulunmak caiz olmadığı gibi örtü olmaksızın diz ve göbek arası oynaşmak da caiz olmaz. (Hanbeli mezhebine göre caizdir)

8- ) Kabe’yi Tavaf Etmek: Adet olan kadının bu halde iken Kabe-i Muazzama’yı tavaf etmesi haramdır. Bu tavaf ister farz ister vacip ister nafile olsun, fark etmez.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.