A’raf Süresi İlk 10 Ayetin Tefsiri
A’raf Süresi 1. Ayet Meali: Elif, Lam, Mim, Sad
A’raf Süresi 1. Ayet Tefsiri: Ey güzel ahlakı tamamlamaya en layık olan kamil insan, ey insanları tevhid-i zata, tevhid-i sıfata ve tevhid-i ef’ale götüreceği teyit edilen şerefli insan, ey doğru sözlü olup kendini sapıklık kirinden arı ve temiz tutmuş insan!
Bu mahlukat, bu güzel ve anlamlı işaretler zevk ve kemal erbabı olanların anlaması ve görmesi içindir. Bu işaretler ve tecelliler aklın karıştırmalarından temiz olan olayları içinde bulundurmaktadır. Şüphe ve vehimler karanlığı şaibelerinden münezzehtir. İnsanlar alim olan, allam olan, mukaddes olan, selam olan Allah’ı onlarla görsün ve onlardan anlasın diye hayal tahminlerinden berraktır
A’raf Süresi 2. Ayet Meali: (Bu), kendisiyle insanları uyarman, inananlara öğüt vermen için sana indirilen bir kitaptır. Artık bu hususta kalbinde bir darlık olmasın.
A’raf Süresi 2. Ayet Tefsiri: Ey yoldan sapıtmışları doğru yola sevk eden peygamber, bu kitap daha önce indirilmiş olan kitapların faydalarını, hükümlerini, işaretlerini, dünya ve ahirette medyana gelmiş ve gelecek bütün durumları içermektedir.
Bu kitaptan dolayı içinde bir darlık, bir yorgunluk, bir sıkıntı olmasın. Yani bu kitabın yayılması, tebliği, düşmanlardan korkma gibi hususlarda sıkıntın olmasın. Bilakis sen o kitaptaki uyarma ve korkutmalarla Hak yolundan sapanları, cahillik ve inatları sebebiyle Hak yolundan yüz çevirenleri uyaracaksın, korkutacaksın.
O kitabın vaatleri ve müjdeleri ile, asıl yerlerini bilen, vatan-ı aslilerine ve menzil-i hakikilerine uygun ameller işleyenleri tebşir edeceksin. Zira Kur’an, vahdet-i Hakk’a inanan ve güzel amellerle ona yönelen insanlar için bir öğüttür.
A’raf Süresi 4. Ayet Meali: Biz nice memleketleri helak ettik; azabımız onlara gece vaktinde veya onlar gündüz uykusunda iken geldi.
A’raf Süresi 4. Ayet Tefsiri: Hiç unutmamalı, daima hatırlamalısınız ki: Biz ahalisi bolluk içinde yaşayan nice memleketleri helak ettik. Çünkü onlar isyankar oldular, kafirliği seçtiler ve helak olmayı hak ettiler. Azabımız, onlar gece vakti rahat rahat uyumakta iken ya da gündüz kaylule vaktinde istirahat ederlerken gelmiştir.
A’raf Süresi 5. Ayet Meali: Başlarına azabımız çöktüğünde, “bizler zalimler idik” demekten başka bir duaları olmadı
A’raf Süresi 5. Ayet Tefsiri: Allah kahredici olarak başlarının ucunda tecelli ettiği zaman, yalvararak ve itiraf ederek “biz zalimler idik” demekten başka bir dua edemediler. Onlar yalvararak zalimliklerini itiraf ettikten sonra biz onların itiraflarına ve sözlerine itibar etmeyeceğiz.
A’raf Süresi 8. Ayet Meali: O gün tartı haktır. Kimin tartıları ağır gelirse, işte onlar kurtuluşa erenlerdir.
A’raf Süresi 8. Ayet Tefsiri: O gün kulların ibadetlerini değerlendirmek için, bilinmeyenlerin ve gizlenmiş olanların açığa çıkarılması için konulan tartı doğrudur, değişmezdir ve sabittir. Bu tartı sebebiyle isyankarlar Allah ile mücadeleye giremezler. Kimin tartıları ağır çekerse, yani itaati çoksa, iyilikleri fazla ise işte onlar mutlu insanlardır, onlar en büyük sevabı ve en yüce mertebeyi kazanacaklardır.
A’raf Süresi 9. Ayet Meali: Kimin de tartıları hafif gelirse işte onlar ayetlerimize haksızlık etmeleri sebebiyle kendilerine yazık edenlerdir
A’raf Süresi 9. Ayet Tefsiri: Her kimin de itaati az gelir ve günahları çok gelirse işte onlar huzurdan kovulmuş şaki kimselerdir ve onlar, bizim tevhidimize delalet etmekte olan ayetlerimizi haksız yere ve düşmanlıkla yalanlamaları sebebiyle, bu şey kazanmamışlar, zarar etmişlerdir.
Kaynak: Abdülkadir Geylani / Geylani Tefsiri / C: II / bkz: 98-101