Ateşe Su Taşıyan Karınca Misali; Katkıda Bulunarak Bağış Yapmak İster misiniz?
İslam’da bağış yapmanın, yani sadaka vermenin sevabı çok büyük ve önemlidir. Bağış yapmak, hem dünya hem de ahiret hayatında kişinin karşısına hayır olarak çıkar. Bu konuda Kur’an-ı Kerim‘de ve hadislerde birçok müjde bulunmaktadır.
- Sadakalarınızı açıktan verirseniz ne güzel; eğer onları gizlerseniz ve fakirlere verirseniz bu sizin için daha hayırlıdıriii (Bakara Süresi 271)
- Mallarını Allah yolunda harcayanların durumu, yedi başak veren bir tohuma benzer ki, her başakta yüz tane vardır. Allah dilediğine kat kat verir. Allah lütfu geniş olandır, hakkıyla bilendi (Bakara Süresi 261)
Peygamber Efendimiz (s.a.v) sadakanın insanı belalardan koruduğunu ve Allah katında derecesini yükselttiğini şöyle ifade eder:
- Sadaka belayı defeder ve ömrü uzatır
- Kim bir hurma kadar helal kazançtan sadaka verirse, -ki Allah helalden başkasını kabul etmez- Allah onu sağ eliyle alır ve sizden birinizin atını büyüttüğü gibi, sahibine dağ gibi oluncaya kadar büyütür.
Bağış yapmak, kişinin malını bereketlendirir, kalbini temizler ve Allah’ın rızasını kazanmaya vesile olur. Ayrıca toplumda yardımlaşma ve dayanışmayı artırır, kardeşlik bağlarını güçlendirir. Sadaka vermek, sadece malî yardımla sınırlı değildir; güzel bir söz, güler yüz, insanlara yardım etmek de sadaka sayılır. Bu nedenle, İslam’da bağış yapmanın sevabı büyüktür ve müminlere bu konuda teşviklerde bulunulmuştur.
Kapanmayan Amel Defteri
İslam’da, amel defteri kişinin öldükten sonra dahi sevap kazanmaya devam etmesine vesile olan bazı amellerin bulunduğu inancına dayanır. Bu ameller, kişinin amel defterinin kapanmamasını, yani öldükten sonra bile sevap yazılmaya devam edilmesini sağlar. Bu tür amellere “sadaka-i cariye” denir.
Peygamber Efendimiz (s.a.v) bu konuda şöyle buyurmuştur: İnsan öldüğü zaman amel defteri kapanır, ancak üç şey müstesna:
- Sadaka-i câriye (Faydalı bir eser bırakmak, hayır kurumu inşa etmek gibi)
- İstifade edilen ilim (Kendisinden faydalanılan ilim bırakmak)
- Kendisine dua eden hayırlı evlat.
İnternette gördüğümüz ve edindiğimiz izlenimlerden dolayı bu siteyi hazırlama hazırlama gereği duyduk. Şöyle ki; internette yer alan dini ve diğer genel sitelerin bir çoğunda bilgi kirliliği mevcut. Ya dinden olmayan şeyi din kisvesi altında İslam şemsiyesi altında gibi göstermeye çalışıyorlar yada hit yapmak için abuk subuk paylaşımlar yapıyorlar.
Web sitesi hazırlanırken öçü olarak Kur’an ve Sünnet alınmıştır. Şayet aradığımız şey Kur’an ve Sünnette yoksa o zaman İslam alimlerinin ittifak içinde olduğu ve icma ettikleri konulara baş vurulmuştur.
Web sitemizin içeriği;
Kur’an-ı Kerim Meali ve Tefsiri: Bu konuda bir çok kaynağa başvurulmuş olup, tek kaynaktan istifade edilmemiştir. Kur’an-ı Kerim’in Meali ve Tefsiri yapılırken; Diyanet Kur’an Yolu Tefsiri, İbn Kesir Tefsiri, Geylani Tefsiri, Muhammed Gazali’ye ait olan Kur’an’ın Konulu Tefsiri, M. Zeki Duman’ın Beyanu’l-Hak Tefsiri, Ali Küçük Besairu’l Kur’an Tefsiri, Ömer Nasuhi Bilmen Tefsiri, Elmalılı Hamdi Yazır tefsirinden istifade edilmiştir.
Delilleriyle Hanefi Fıkhı: Web sitemiz genel anlamda Hanefi Mezhebi’nin görüşleri üzerine hazırlanmıştır. Ancak yer yer Şafii mezhebi ve diğer hak mezheplerin görüşlerine de yer verilmiştir. Kaynak olarak genelde Delilleriyle Hanefi Fıkhı’nın müellifi Esad Muhammed Said el-Sağirci ve Ömer Nasuhi Bilmen’in Büyük İslam İlmihali’nden istifade edilmiştir.
Akaid: İslam inanç esaslarının temelini teşkil eden meseleler ele alınmaktadır.
Tasavvuf: Kişinin kendini fark etmesi ve kendini sorgulaması adına; nefsin terbiyesi, şeytanın kalbe giriş yolları, nefsin terbiyesi, güzel ahlak ve kazanımı, toplumsal ve bireysel anlamda herkesi ilgilendiren meseleler ele alınmaktadır. Unutmamak gerekir ki; Kendini bilen Rabbini bilir ve hesaba çekilmeden önce kendimizi hesaba çekmeliyiz
Soru-Cevap: Dinimiz İslam’a göre bir çok meseleye ve konuya açıklık getiren sorular ve cevaplar. Kısaca sorularıyla ve cevaplarıyla İslam diyebileceğimiz bir çok meseleye cevap bulabilirsiniz.
Aile Hukuku ve Evlilik Hayatı: Evlilik hayatında eşlerin karşılıklı görevleri ve sorumluluklarını baz alan bu kategoride; aile hayatını ilgilendiren bir çok meseleye cevap bulabilirsiniz. Toplumun temel yapı taşı ailedir. Şayet bunu ayakta tutabilirseniz, o toplum o derece sağlam ve dik duracağı için, ahlaki dejenfermasyon da o derece azalmış olacaktır ki bu konu ile ilgili gerekli bilgiler ilgili kategori içerisinde yer alan makaleler de yapılmıştır.
Kadın İlmihali: Bu bölüm de ise kadınları ilgilendiren konular ve meseleler yer almaktadır ki bunların içerisinde; Adet (regl), hayız, lohusa, nifas, tesettür, İslam2da hakın, İslam’ın kadına verdiği haklar ve sorumluluklar ve daha bir çok mesele
Cinsellik: İslam’ın ele aldığı konulardan birisi de cinselliktir. Ancak birileri Cinselliği İslam’ın dışına iterek ötekileştirmeye çalışıyor. Evliliğin temelinde ve eşler arasında ki kavga gürültünün asıl kaynaklarından birisi de cinselliktir. İşte İslam’a göre cinsel yaşam, cinsellikte kadının ve erkeğin karşılıklı görevleri ve sorumlulukları, cinsellikte sınırlar yani helaller ve haramlar. Cinsellik ile aklınıza gelebilecek bir çok meseleye cevap bulabilirsiniz
ve daha bir çok konu için menüleri ziyaret ederek daha fazlasına ulaşabilirsiniz.
Web sitemizin yayın hayatına devam etmesi için yıllık olarak ödemesi gereken domain-hosting ücreti vardır. Ben hayatta olduğum sürece bu site yayın hayatına devam edecektir Allah’ın izniyle. ancak ben öldükten sonra bir vekilim olmadığı için bu görevi sürdürecek birisi yok. İşte bu yüzden ölmeden önce alabildiğim kadar domain-hosting ücretini ön ödeme yaparak süreyi uzatabilirim. ve ben ölsem bile aldığım süre kadar site yayın hayatına devam edecektir.
Yukarı da belirtildiği üzere kişinin amel defteri üç şeyden kapanmaz ki bunlardan birisi sadaka-i cariye diğeri de insanların ahiret hayatını ilgilendiren meselelerde faydalanabileceği ilim ve bilgidir. Tiktok, İnstagram, Facebook gibi abüst yayın yapan yerlere ve kişilere bağış yapmak yerine; ya hiçbirine yapmamak yada daha hayırlı olana bağış yapıp onu tercih etmek akıllı kişinin yapacağı bir davranıştır.
Web sitemize katkıda bulunarak bir hayra vesile aracı olmak isterseniz eğer;
yazısına tıklayarak katkıda bulunabilirsiniz.
Soru, görüş, öneri ve şikayetleriniz için tıklayınız