BAYRAM NAMAZI
Soru: Bayram namazı vacip olmasının delili nedir?
Cevap: Rabbin için namaz kıl, kurban kes (Kevser Süresi 2)”. mealindeki ayet-i kerime ile Peygamber Efendimizin devamlı kılması ve kıldırması, bayram namazının vacip olmasının delilidir.
Bayram namazı kimlere vaciptir?
- Cuma namazının sahih olması için gerekli şartlar, bayram namazını sıhhati için de gereklidir. Ancak cuma namazı için hutbe okumak farz, bayram namazı için sünnettir.
Bayram namazı ne vakit kılınır?
Bayram namazı bayramın birinci günü güneşin doğuşundan yaklaşık elli dakika sonra başlayıp zeval vaktine kadar devam eden süre içinde kılınır.
Bayram namazı nasıl kılınır?
Ezan ve kamet okunmadan cemaat namaz hazırlanır ve “Niyet ettim Allah rızası için Bayram namazını kılmaya, uydum hazır olan imama” şeklinde niyet edilip iftitah tekbiri alınarak eller bağlanır ve namaza başlanır.
Sübhaneke okunduktan sonra imam açıktan arka arkaya üç tekbir alır, cemaat da içinden bu tekbirleri tekrar eder. Tekbirler alınırken eller kulaklara kadar kaldırılır. İlk iki tekbirde eller yanlara bırakılır, üçüncü tekbirde eller bağlanır.
İmam Fatiha süresini, zamm-ı süre veya ayeti okuduktan sonra, rüku ve secdelere varılıp ikinci rekata kalkılır.
İmam, açıktan Fatiha ve sure veya ayeti okuduktan sonra, yine üç defa açıktan tekbir alır, cemaat de sessizce tekbirleri tekrar eder. (Şafi mezhebine göre birinci rekatta yedi, ikinci rekata beş tekbir getirilir ve tekbirler her iki rekatta da kıraatten önce alınır.) tekbirler alınırken yine eller kulak hizasına kadar kaldırılır ve her üç tekbirle de eller yanlara bırakılır, daha sonra alınacak bir tekbirle de rükua gidilir. Secdeler yapılır ve oturulur. Ettehiyyatü, Allahümme Salli, Allahümme Barik ve Dualar okunduktan sonra sağa ve sola selam verilmek suretiyle namaz tamamlanmış olur.
Namazdan sonra imam minbere çıkarak sünnet olan bayram hutbesini okur. Hutbede imam tekbir getirdikçe cemaat de hafif sesle tekbiri imamla birlikte okur.