Manik dönemde ortaya çıkan özelikler;
Bipolar bozukluk; duygu durum bozuklukları sınıfında yer alan, tedavi edilmediği durumlarda kişinin ilişkilerine ve kariyerine zarar verebilecek derecede ciddi sıkıntılara yol açabilen ruhsal bir bozukluktur.
Bireylerin duygu durumlarında ani iniş-çıkışlar, fazla enerjik olma, kibir, depresyona eğilimli ruh hali ve enerji seviyelerindeki anormal değişimlerle kendini gösterir.
1- Manik: Anormal olarak yükselmiş veya taşkın duygu durumudur. Mani belirtileri her bireyde farklı olabilir. Bu dönemler kişiye eğlenceli ve verimli geldiğinden, hastalar bazen davranışlarının olağan dışı olduğunu fark etmezler. Manik dönemde bireyler aşırı enerjik, çok konuşkan, gereğinden fazla öz güven sahibi ve fazla neşeli olabilir.
2- Depresyon: Bipolar bozuklukta depresif duygular herkesin hemen her gün yaşayabileceği üzgün ve isteksiz olma halinden daha ağırdır, daha uzun süre devam eder ve kişinin günlük faaliyetlerini yerine getirmesini zorlaştırır. Aşırı karamsar ve öfkeli ruh hali, dikkat dağınıklığı, mutsuzluk, huzursuzluk, içe kapanıklık benzeri duygular gözlemlenir.
İki hastalık dönemi, yatışma ve alevlenme denilen süreçlerle kendini göstermektedir. Hastalık dışında olan dönemlerde hastalığa dair bütün belirtiler kaybolmakta ve bireyler normal hayatlarına devam edebilmektedirler.
Hastalığın -en çok 15-25 yaş arasında görülmekle beraber- her yaşta ortaya çıkabilme olasılığı vardır ve hastalık hayat boyu devam edebilmektedir. Bu yüzden bipolar bozukluğu olan kişilerin düzenli ve normal bir hayat yaşayabilmeleri için sürekli ilaç tedavisi görmeleri ve uzman kontrolü ile takip edilmeleri gerekmektedir.
Hastalıkta genetik yatkınlık önemli bir risk olarak görülmektedir. Akrabalarının hiçbirinde bipolar bozukluk olmayan kişilerde hastalığın görülme olasılığı % 1-2 iken birinci dereceden akrabasında bipolar bozukluk olanlarda bu oran % 7-8’e çıkmaktadır.
Tek yumurta ikizlerinden birinde bipolar bozukluk varsa diğer ikizde hastalık görülme ihtimali % 45-60’a kadar yükselmektedir
Uzman doktorlar tarafından yapılan düzenli ilaç takibi ve kontroller, bireyi bipolar bozukluğun rahatsızlık verici etkilerinden uzaklaştırmaktadır.
Psikiyatrik tedavi ve terapi desteği ile bireyler günlük yaşamlarını rahat bir şekilde idame ettirebilmektedirler. Fakat tedavi edilmediği veya tedavinin yarıda kesildiği durumlarda hastalık tekrarlayabilmekte, bu durum kişinin sosyal hayatını ve iş yaşamını olumsuz yönde etkilemektedir.
Aile bireylerinin, bipolar bozukluğu olan bireyin ruh halindeki ani ve yoğun değişimler karşısında nerede, nasıl ve hangi tepkiyi vereceklerini öğrenmiş olmaları rahatsızlığın daha çabuk iyileşmesinde olumlu yönde katkı sağlamaktadır.
Kaynak: Ayşe Handan Özkan Selim (Uzman Klinik Psikolog) / Diyanet Aylık Dergisi / Mart 2016 / bkz: 12-13
Anahtar Kelimeler: Bipolar Bozukluk Nedenleri, Belirtileri, Tedavi Yöntemleri, Bipolar bozukluk testi, bipolar nedir, manik dönem bipolar belirtileri, Depresyon Konusunda Bilmek İstedikleriniz, bipolar hastalığı nasıl ortaya çıkar,