DOLAR
21,2475
EURO
22,9089
ALTIN
1.340,99
BIST
5.372,66
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Parçalı Bulutlu
Salı Az Bulutlu
23°C
Çarşamba Az Bulutlu
23°C
Perşembe Az Bulutlu
23°C
Cuma Az Bulutlu
24°C

Bipolar Bozukluk Nedir ve Belirtileri

Bipolar Bozukluk Nedir ve Belirtileri
28.01.2023 23:17
0

Bipolar bozukluk; duygu durum bozuklukları sınıfında yer alan, tedavi edilmediği durumlarda kişinin ilişkilerine ve kariyerine zarar verebilecek derecede ciddi sıkıntılara yol açabilen ruhsal bir bozukluktur.

Manik dönemde ortaya çıkan özelikler;

  • Uyku problemleri
  • Çevreyi rahatsız edecek davranışlar sergileme
  • Para harcama isteği.
  • Aşırı konuşkanlık.
  • Duygu ve düşünceleri kontrol etmede zorlanma.
  • İştah artışı.
  • Kendini aşırı derecede yüceltme

Depresyon döneminde ortaya çıkan özellikler

  • Mutsuzluk
  • Karamsarlık
  • Umutsuzluk hali
  • Hayattan zevk alamama
  • İştahsızlık ve kilo kaybı
  • İntihar düşünceleri
  • Fiziksel bir nedeni olmamasına rağmen sıklıkla tekrar eden bedensel ağrılar
  • Uykusuzluk.

Bipolar bozukluk; duygu durum bozuklukları sınıfında yer alan, tedavi edilmediği durumlarda kişinin ilişkilerine ve kariyerine zarar verebilecek derecede ciddi sıkıntılara yol açabilen ruhsal bir bozukluktur.

Bireylerin duygu durumlarında ani iniş-çıkışlar, fazla enerjik olma, kibir, depresyona eğilimli ruh hali ve enerji seviyelerindeki anormal değişimlerle kendini gösterir.

Hastalık Manik ve Depresif olarak iki şekilde ortaya çıkar.

1- Manik: Anormal olarak yükselmiş veya taşkın duygu durumudur. Mani belirtileri her bireyde farklı olabilir. Bu dönemler kişiye eğlenceli ve verimli geldiğinden, hastalar bazen davranışlarının olağan dışı olduğunu fark etmezler. Manik dönemde bireyler aşırı enerjik, çok konuşkan, gereğinden fazla öz güven sahibi ve fazla neşeli olabilir.

2- Depresyon: Bipolar bozuklukta depresif duygular herkesin hemen her gün yaşayabileceği üzgün ve isteksiz olma halinden daha ağırdır, daha uzun süre devam eder ve kişinin günlük faaliyetlerini yerine getirmesini zorlaştırır. Aşırı karamsar ve öfkeli ruh hali, dikkat dağınıklığı, mutsuzluk, huzursuzluk, içe kapanıklık benzeri duygular gözlemlenir.

İki hastalık dönemi, yatışma ve alevlenme denilen süreçlerle kendini göstermektedir. Hastalık dışında olan dönemlerde hastalığa dair bütün belirtiler kaybolmakta ve bireyler normal hayatlarına devam edebilmektedirler.

Mevsimsel geçişler hastalığın seyrinde etkili olabilmekte; hastalığın sonbahar ve kış aylarında depresif, ilkbahar ve yaz aylarında daha çok manik tarafı ortaya çıkmaktadır.

Hastalığın -en çok 15-25 yaş arasında görülmekle beraber- her yaşta ortaya çıkabilme olasılığı vardır ve hastalık hayat boyu devam edebilmektedir. Bu yüzden bipolar bozukluğu olan kişilerin düzenli ve normal bir hayat yaşayabilmeleri için sürekli ilaç tedavisi görmeleri ve uzman kontrolü ile takip edilmeleri gerekmektedir.

Hastalıkta genetik yatkınlık önemli bir risk olarak görülmektedir. Akrabalarının hiçbirinde bipolar bozukluk olmayan kişilerde hastalığın görülme olasılığı % 1-2 iken birinci dereceden akrabasında bipolar bozukluk olanlarda bu oran % 7-8’e çıkmaktadır.

Tek yumurta ikizlerinden birinde bipolar bozukluk varsa diğer ikizde hastalık görülme ihtimali % 45-60’a kadar yükselmektedir

Bipolar Bozukluk Tedavisi İçin Neler Yapılmalıdır?

  • Düzenli şekilde uzman doktor takibi ve tedavinin sürekliliğinin sağlanması.
  • Düzenli bir yaşam tarzı.
  • Aile desteği ve sosyal destek.
  • Spor yapmak.
  • Tedaviye erken başlamak.
  • Aile terapisi, destekleyici ve bireysel terapi önerilmektedir.

Uzman doktorlar tarafından yapılan düzenli ilaç takibi ve kontroller, bireyi bipolar bozukluğun rahatsızlık verici etkilerinden uzaklaştırmaktadır.

Psikiyatrik tedavi ve terapi desteği ile bireyler günlük yaşamlarını rahat bir şekilde idame ettirebilmektedirler. Fakat tedavi edilmediği veya tedavinin yarıda kesildiği durumlarda hastalık tekrarlayabilmekte, bu durum kişinin sosyal hayatını ve iş yaşamını olumsuz yönde etkilemektedir.

Bipolar bozukluğu olan kişilerde aile desteğinin ve sosyal desteğin çok fazla olumlu etkisi vardır.

Aile bireylerinin, bipolar bozukluğu olan bireyin ruh halindeki ani ve yoğun değişimler karşısında nerede, nasıl ve hangi tepkiyi vereceklerini öğrenmiş olmaları rahatsızlığın daha çabuk iyileşmesinde olumlu yönde katkı sağlamaktadır.

Kaynak: Ayşe Handan Özkan Selim (Uzman Klinik Psikolog) / Diyanet Aylık Dergisi / Mart 2016 / bkz: 12-13


Anahtar Kelimeler: Bipolar Bozukluk Nedenleri, Belirtileri, Tedavi Yöntemleri, Bipolar bozukluk testi, bipolar nedir, manik dönem bipolar belirtileri, Depresyon Konusunda Bilmek İstedikleriniz, bipolar hastalığı nasıl ortaya çıkar,

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.