Cenaze Namazı Nasıl Kılınır (Kadın-Erkek)?
Cenaze namazı şöyle kılınır: Cenaze sağ tarafı kıbleye gelecek şekilde namaz kılınacak yere konur.
İmam, cenazenin göğsü hizasında durur. Cemaat ayakta ve kıbleye karşı imamın arkasında saf bağlar. Cemaatin en az üç saftan oluşması müstahaptır. Niyette cenazenin erkek veya kadın, erkek çocuğu veya kız çocuğu olduğu belirtilir.
İmam “niyet ettim Allah rızasın için erkek veya kadın kişinin cenaze namazını kılmaya ve ölü için duaya” diye niyet eder ve “Allahü Ekber” diyerek tekbir getirir.
Cemaat bu niyete “uydum hazır olan imama” cümlesini de ekler. Niyetten sonra imam yüksek sesle, cemaat sessizce “Allahü Ekber” diyerek birinci tekbiri alıp elleri kulak hizasına kaldırır ve göbek altına bağlar.
İmam ve cemaat sessizce Sübhaneke’yi okurlar. Sübhaneke’de diğer namazlarda okunmayan “ve celle senaük” cümlesi de okunur.
Eller kaldırılmadan, baş ve göz işareti yapılmadan ikinci tekbir alınır. Hem imam hem de cemaat sessizce Salli-Barik okur. Sonra üçüncü tekbir alınır ve cenaze duası okunur.
Daha sonra dördüncü tekbir alınır ve bir şey okunmaksızın önce sağ tarafa sonra sol tarafa selam verilir ve eller yanlara bırakılır. Böylece cenaze namazı bitirilmiş olur.
Cenaze Namazında Okunacak Dualar
Cenaze namazında her cenaze için önce şu dua okunur:
اَﻟﻠّٰﻬُﻢَّ اﻏْﻔِﺮْ ﻟِﺤَﻴِّﻨَﺎ وَﻣَﻴِّﺘِﻨَﺎ وَﺷَﺎﻫِﺪِﻧَﺎ وَﻏَﺎٓﺋِﺒِﻨَﺎ وَﺻَﻐِﻴﺮِﻧَﺎ وَﻛَﺒِﻴﺮِﻧَﺎ وَذَﻛَﺮِﻧَﺎ وَاُﻧْﺜَﺎﻧَﺎ٠ اَﻟﻠّٰﻬُﻢَّ ﻣَﻦْ اَﺣْﻴَﻴْﺘَﻪُ ﻣِﻨَّﺎ ﻓَﺎَﺣْﻴِﻪِ ﻋَﻠَﻰ اﻟْﺎِﺳْﻠﺎَمِ٠ وَﻣَﻦْ ﺗَﻮَﻓَّﻴْﺘَﻪُ ﻣِﻨَّﺎ ﻓَﺘَﻮَﻓَّﻪُ ﻋَﻠَﻰ اﻟْﺎِﻳﻤَﺎنِ٠
“Ya Rab! Dirimizi, ölümüzü, burada bulunanlarımızı, bulundurmayanlarımızı, erkeğimizi, kadınımızı, küçüğümüzü ve büyüğümüzü bağışla. Ya Rab! Bizden meydana gelecek yeni nesilleri İslam dini üzerine yarat! Bizden eceli gelip öldüreceklerini de iman üzere öldür”
Bu duadan sonra cenazenin durumuna göre aşağıdaki dualardan biri daha okunur.
Cenaze erkek ise şu dua okunur:
وَﺧُﺺَّ ﻫٰﺬَا اﻟْﻤَﻴِّﺖَ ﺑِﺎﻟﺮَّوْحِ وَاﻟﺮَّاﺣَﺔِ وَاﻟﺮَّﺣْﻤَﺔِ وَاﻟْﻤَﻐْﻔِﺮَةِ وَاﻟﺮِّﺿْﻮَانِ٠ اَﻟﻠّٰﻬُﻢَّ اِنْ ﻛَﺎنَ ﻣُﺤْﺴِﻨًﺎ ﻓَﺰِدْ ﻓِﻰ اِﺣْﺴَﺎﻧِﻪِ٠ وَاِنْ ﻛَﺎنَ ﻣُﺴِﻴﺌًﺎ ﻓَﺘَﺡَﺎوَزْ ﻋَﻨْﻪُ٠ وَﻟَﻘِّﻪِ اﻟْﺎَﻣْﻦَ وَاﻟْﺒُﺸْﺮَى وَاﻟْﻜَﺮَاﻣَﺔَ وَاﻟﺰُّﻟْﻔَﻰ ﺑِﺮَﺣْﻤَﺘِﻚَ ﻳَﺎ اَرْﺣَﻢَ اﻟﺮَّاﺣِﻤِﻴﻦَ٠
“Rabbim! Bilhassa bu ölüyü; rahatlığa bağışlanmaya ve hoşnutluğa erdir. Allahım! Bu ölü iyilik yapmış bir kişi ise, şimdi sen de ona mükafatını fazlasıyla ver, eğer bu ölü kötülük işlemişse cezalandırmaktan vazgeç! Günahlarını affeyle. Bu ölüyü korktuğundan emin kıl, lütfun ile müjdele, onu ahiret şerefine ve yüksek mertebeye eriştir. Ey merhametlilerin merhametlisi olan Allah’ım”
Cenaze kadın ise yine aynı dua bazı zamirlerin değişmesiyle şöyle okunur:
وَﺧُﺺَّ ﻫٰﺬِهِ اﻟْﻤَﻴِّﺘَﺔَ ﺑِﺎﻟﺮَّوْحِ وَاﻟﺮَّاﺣَﺔِ وَاﻟﺮَّﺣْﻤَﺔِ وَاﻟْﻤَﻐْﻔِﺮَةِ وَاﻟﺮِّﺿْﻮَانِ٠ اَﻟﻠّٰﻬُﻢَّ اِنْ ﻛَﺎﻧَﺖْ ﻣُﺤْﺴِﻨَﺔً ﻓَﺰِدْ ﻓِﻰ اِﺣْﺴَﺎﻧِﻬَﺎ٠ وَاِنْ ﻛَﺎﻧَﺖْ ﻣُﺴِﻴﺌَﺔً ﻓَﺘَﺡَﺎوَزْ ﻋَﻨْﻬَﺎ وَﻟَﻘِّﻬَﺎ اﻟْﺎَﻣْﻦَ وَاﻟْﺒُﺸْﺮَى وَاﻟْﻜَﺮَاﻣَﺔَ وَاﻟﺰُّﻟْﻔَﻰ ﺑِﺮَﺣْﻤَﺘِﻚَ ﻳَﺎ اَرْﺣَﻢَ اﻟﺮَّاﺣِﻤِﻴﻦَ٠
Cenaze erkek çocuğu ise şu dua okunur:
اَﻟﻠَّﻬُﻢَّ اﺟْﻌَﻠْﻪُ ﻟَﻨَﺎ ﻓَﺮَﻃًﺎ٠ اَﻟﻠَّﻬُﻢَّ اﺟْﻌَﻠْﻪُ ﻟَﻨَﺎ اَﺟْﺮًا وَذُﺧْﺮًا٠ اَﻟﻠَّﻬُﻢَّ اﺟْﻌَﻠْﻪُ ﻟَﻨَﺎ ﺷَﺎﻓِﻌًﺎ وَﻣُﺸَﻔَّﻌًﺎ٠
“Allah’ım! Bu çocuğu cennette bizi karşılayıcı ve ahiret armağanı kıl. Allah’ım! Bu çocuğu bizim için şefaatçi kıl ve şefaatini makbul eyle.”
Cenaze kız çocuğu ise yine aynı dua bazı zamirlerin değiştirilmesiyle şöyle okunur:
اَﻟﻠّٰﻬُﻢَّ اﺟْﻌَﻠْﻬَﺎ ﻟَﻨَﺎ ﻓَﺮَﻃًﺎ٠ اَﻟﻠّٰﻬُﻢَّ اﺟْﻌَﻠْﻬَﺎ ﻟَﻨَﺎ اَﺟْﺮًا وَزُﺧْﺮًا٠ اَﻟﻠّٰﻬُﻢَّ اﺟْﻌَﻠْﻬَﺎ ﻟَﻨَﺎ ﺷَﺎﻓِﻌَﺔً وَﻣُﺸَﻔَّﻌَﺔً٠