Cuma Günü Gusül Abdesti Almanın Önemi

26/05/2024
59
A+
A-
Cuma Günü Gusül Abdesti Almanın Önemi

İmam-ı A’zam, Nafi’ ve İbn Ömer kanalıyla Hz. Peygamber (s.a.v)’in şöyle buyurduğunu nakletmiştir: Kim cuma namazına gelirse gusül abdesti alsın.

İmam Malik, Makberi kanalıyla Ebu Hureyre’nin şöyle söylediğini nakletmiştir: Akıl-baliğ olan herkesin cuma günü gusül abdesti alması farzdır.

İmam Malik, Nafi ve İbn Ömer kanalıyla Hz. Peygamber (s.a.v)’in şöyle buyurduğunu nakletmiştir: Sizden kim cuma namazına gelirse gusül abdesti alsın.

İbn Adiy, Hz. Enes kanalıyla Hz. Peygamber’ (s.a.v)’in şöyle buyurduğunu nakletmiştir: Bir tas su bir dinar olsa da cuma günü gusül abdesti alın

İmam-ı A’zam, Eban ve Enes kanalıyla Hz. Peygamber (s.a.v)’in şöyle buyurduğunu nakletmiştir: “Kim cuma günü abdest almışsa, ruhsat ile amel etmiştir, bu, ne güzel bir davranıştır. Kim de cuma günü gusül abdesti almışsa, bilsin ki gusül abdesti daha faziletlidir.

Hammad dan şöyle nakledilmiştir:

  • İbrahim en-Nehai’ye cuma günü, hacamat yaptırdıktan sonra ve bayramlarda gusül abdesti almanın hükmünü sordum.
  • O da şöyle cevap verdi: Eğer gusül abdesti alırsan iyi olur, gusül abdesti almadığın takdirde bir günah işlemiş olmazsın.
  • Bunun üzerine ona “Hz. Peygamber (s.a.v) Cumaya giden gusül abdesti alsın’ buyurmuyor mu? diye sordum.
  • O da şöyle cevap verdi: Evet, öyle. Ancak bugünlerde gusül abdesti almak vacip değildir.

Bugünlerde gusül abdesti almanın hükmü şu ayetlerde geçen meselelerin hükmü gibidir:

  • Alış-veriş yaptığınızda şahit tutun (Bakara 282)
  • Kim şahit tutarsa, iyi olur. Kim de şahit tutmazsa bir günah işlemiş olmaz (Bakara 282)
  • Namaz kılınınca artık yeryüzüne dağılın ve Allah’ın lütfundan isteyin (Cuma Süresi 10)

Kim yeryüzüne dağılırsa yanlış yapmış olmaz, kim de dağılmayıp oturursa yine yanlış yapmış olmaz. Bu rivayeti İmam Muhammed “Muvatta”da nakletmiştir

Ata b. Ebi Rebah’ın şöyle söylediği nakledilmiştir: İbn Abbas’ın yanında oturuyorduk. O esnada namaz vakti girdi. Günlerden cuma idi. İbn Abbas bir abdest suyu istedi ve abdest aldı. Yanında bulunan insanlardan biri “Gusül abdesti almayacak mısın?” diye sordu. O da “Bugün soğuk” diyerek cevap verdi Ardından abdest aldı. Bunu, İmam Muhammed “Muvatta”da nakletmiştir.

Cuma Günü Gusül Abdesti Almanın Fazileti

Ebu Eyyüb, Hz. Peygamber’in cuma günü şöyle söylediğini nakletmiştir: Kim gusül abdesti alır, eğer varsa güzel koku sürünür, en güzel elbiselerini giyer, sonra çıkıp mescide gider, insanlara eziyet vermez ve imam hutbeye çıktığı zaman susup konuşmazsa kıldığı cuma ile gelecek cuma arasındaki bütün günahları bağışlanır.

Ebu Hureyre, Hz. Peygamber (s.a.v)’in şöyle buyurduğunu nakletmiştir: Kim gusül abdesti alıp cumaya gider ve Allah’ın kendisi için takdir ettiği namazı kılar, imam hutbesini bitirene kadar susar, sonra imamın ardında namaz kılarsa bu cuma ile gelecek cuma ve üç gün sonrasına kadar işleyeceği günahları bağışlanır.

Kaynak: Esad Muhammed Said es-Sağirci / Delilleriyle Hanefi Fıkhı / bkz: 245-247

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.