Cuma Günü Yapılması Gereken İbadetler
Yüce Allah buyuruyor ki; Namaz kılınca (Cuma namazını kıldıktan sonra) yeryüzüne dağılın ve Allah’ın fazlından isteyin (Cuma Süresi 10)
Cuma Günü İlim Meclislerine Gitmek: Cuma günü sabahleyin veya ikindiden sonra ilim toplantılarına gitmeli ve hayırlı şeyler konuşmayanlar dinlenmemelidir. Ahiret yolcusuna yakışan şerefli saati, şerefli bir saati hayırlı işle geçirmek için Cuma günü bütün vaktini hayırlı işler ve iyilik yapmakla doldurmalıdır.
Yüce Allah buyuruyor ki; Namaz kılınca (Cuma namazını kıldıktan sonra) yeryüzüne dağılın ve Allah’ın fazlından isteyin (Cuma Süresi 10)
Cuma Günü Şerefli Saat: Cuma günündeki şerefli saati iyi bir iş yaparak beklemek gerekir.
Sevgili Peygamberimiz buyuruyor ki; Cuma gününde bir saatlik (değerli bir süre) var. Duasını bu saate tesadüf ettiren Müslümana Yüce Allah dilediğini verir.
Cuma Günü Salavat Getirmenin Üstünlüğü: Cuma günü Peygamber Efendimize çok salavat getirmek sevap kazandırır.
Sevgili Peygamberimiz buyuruyor ki;
- Cuma gününde benim üzerime seksen salavat getirenin Allah, seksen yıllık günahını bağışlar
- Nasıl salavat getirelim diyenlere şöyle buyurdu; Allahümme salli ala Muhammedin abdike ve nebiyyike ve resulikennebiyyil ümmiyyi
- Bunu söylemekle bir defa salavat getirilmiş olur
Cuma Günü Kehf Süresini Okumak: Cuma gecesi Kur’an okunmalıdır. Özellikle Kehf süresini okumak çok sevap kazandırır. Abitler Cuma günü bin kere İhlas süresini okumayı da sevap kazandıran ibadetlerden saymışlardır.
Cuma Günü Nafile Namaz Kılmanın Üstünlüğü: Yine Cuma günü veya gecesinde dört süre ile dört rekat namaz kılmak sevap kazandırır. Bu süreler ;En’am, Kehf, Taha ve Yasin Sürelerdir. Bunları bilmeyen Yasin, Lokman ve Mülk Sürelerini okur. Cuma gecesi bunları ihmal etmemek gerekir. Zira bunları okumakta büyük üstünlük vardır. Saydığımız süreleri de bilmeyen kimse, yalnız bildiği sürelerle İhlas süresini okur ve böylece mükafattan mahrum kalmaz.
Cuma Günü Sadaka Vermenin Fazileti: Özellikle Cuma günü sadaka vermek, çok sevap kazandırır. Zira Cuma günü verilen sadakanın diğer günlere göre iki kat sevabı vardır. Yalnız İmam hutbe okurken konuşmak mekruh olduğu için bu arada isteyene sadaka verilmez.
Büyüklerden biri diyor ki;
Kim Cuma günü bir fakiri doyurur, sonra erkenden camiye gider eli ve dili ile kimseye kötülük etmez ve imam selam verdikten sonra
Bismillahirrahmanirrahim el-hayyül kayyümü es’elüke en tağfireli ve terhameni ve tuafiyni minennar duasını okursa,ne dileği varsa Allah yerine getirir.
Cuma Günü Dünya İşleriyle Uğraşmamak: Cuma günü yalnız ahiret işleriyle uğraşmalı, dünya meşgalesi (uğraşısı) bir tarafa bırakılmalıdır. Cuma günü yolculuğa çıkılmamalıdır. Cuma gecesi yolculuğa çıkanlara muhafız melekleri beddua eder diye bir rivayet vardır. Cuma günü, güneş doğduktan sonra yolculuğa çıkmak haramdır. Ancak arkadaşlarını kaçırmamak için çıkabilir
Kaynak: İmam Gazali / el-İhya / C:1