CUMA (MEZİD) GÜNÜ VE FAZİLETİ

18/08/2024
6
A+
A-
CUMA (MEZİD) GÜNÜ VE FAZİLETİ

Hz. Peygamberin (s.a.v ) şöyle buyurduğu rivayet edilmiştir:

  • Cebrail (a.s) bana geldi. Elinde beyaz bir mantar, mantarın üzerinde de siyah bir nokta vardı.
  • Ben sordum: Ey Cibril! Bu nedir, ne anlatıyor?
  • Cebrail (a.s): Bu cumadır. O günde size çok hayır vardır.
  • Ben dedim ki: Bu siyah nokta neyi anlatıyor?
  • Cebrail (a.s): Bu Cuma gününün içindeki bir saattir. Cuma gününü ayakta tutar Cuma, günlerin efendisidir. Biz, aramızda onu “Mezid günü” diye isimlendiririz.
  • Hz. Peygamber (s.a.v); Ey Cibril, onu neden “Mezid günü” diye isimlendiriyoruz?

Cebrail (a.s); Aziz ve celil olan Rabbin, cennette bir vadi tutmuştur. Orası beyaz miskten, daha güzel kokuludur. Ahiret günlerinden cuma günü olunca Cebbar olan Allah Teala, arşından bu vadideki kürsüsüne iner. Bu kürsünün etrafında nurdan minberler vardır. O minberlere peygamberler otururlar. Bu nurdan minberlerin çevresinde, altın ve mücevherlerle süslü kürsüler vardır. Onların üzerlerine de sıddıklar ve şehitler otururlar. Sonra, saraylarda ve çardaklarda oturanlar gelirler. Nihayet onların etrafı tepelerle çevrilir.

Bundan sonra Allah (c.c) şöyle buyurur: Ben size verdiğim vaadimi yerime getirdim. Size olan nimetimi tamamladım. İkramlarımı sizlere helal kıldım.

Sonra şöyle buyurur: Şimdi benden ne isterseniz isteyin.” Hepsi beraber şöyle derler: “Bizden razı olmanı diliyoruz, ya Rabbi!” Allah (c.c) şöyle buyurur: “Sizden razı olduğumun göstergesi, sizi evime almam ve ikramlarıma nail eylememdir”

Yine şöyle buyurur: “Benden isteyin.” Oradakiler önceki söylediklerini tekrar ederler: “Rabbimiz, bizden razı olmanı istiyoruz.” Allah (c.c) şöyle buyurur: “Benden isteyin.” Ve onlar, her birinin isteği yerine gelinceye kadar Allah’tan isterler. Sonra da şöyle derler: “Rabbimiz bize yeter O bize her şeyi verdi.”

Bunun üzerine onlar için; Cuma günü sebebiyle hiçbir gözün görmediği hiçbir kulağın duymadığı hiçbir kulun hatırına ve kalbine gelmeyen armağan ve ihsanların kapılanı açılır.

Sonra çardaklarda oturanlar yerlerine dönerler O çardaklar, beyaz inciden, kırmızı yakuttan ve yeşil zümrüttendir

O çardakların kırık ve yırtık hiçbir yanı yoktur. O çardaklarda akan Irmaklar sarkan meyveler vardır. Yine o çardaklarda zevceler, hizmetçiler ve oraya bakanlar vardır.

Onlar öyle bir duruma gelmişlerdir ki, cuma gününden başka hiçbir şeye ihtiyaçları yoktur. Çünkü onlar rablerinin bol ihsanlarına ve rızasına kavuşmuşlardır.”

Kaynak: Abdülkadir Geylani / El Ğunye (Li Talibi Tariki’l Hak) / bkz: 754-755

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.