Cuma namazı ile ilgili olarak Kur’an-ı Kerim‘de şöyle buyrulmuştur. “Ey iman edenler! Cuma günü namaz için çağrıldığınız vakit Allah’ın zikrine koşunuz, alış-verişi bırakınız (1)“
Bütün müctehitler de cuma namazının farz olduğunda ittifak etmişlerdir.
CUMA NAMAZININ FARZ OLMASININ ŞARTLARI
Bu şartları taşımayan kimselere Cuma namazı farz değildir. Bu yüzden kadınlara, hürriyeti elinde olmayanlara, dinen misafir sayılanlara, hastalara, gözleri kör olanlara, ayakları kesik veya kötürüm olanlara Cuma namazı farz değildir. Ancak bunlar camiye gidip Cuma namazını kılarlarsa namazları sahih olup ayrıca o günün öğle namazını kılmaları gerekmez.
CUMA NAMAZININ SAHİH OLMASININ ŞARTLARI
1-) Cuma namazı kılınan yerin şehir veya şehir hükmünde olması.
2-) Cuma namazı kılınan yerin herkese açık olması. Bazı şahıslara özel bir şekilde tahsis edilen ve başkasının girmesine müsaade edilmeyen yerlerde cuma namazı kılınmaz. (Şafi mezhebine göre camiinin herkese açık olması sünnettir)
3-) İmamdan başka en az üç erkek cemaatin bulunması. (Şafi mezhebine göre en az yerleşik kırk kişinin bulunması şarttır)
4-) Cuma namazı kıldıran kimsenin yetkili makamlarca görevlendirilmiş olması. (Şafi mezhebine göre sünnettir)
5-) Cuma namazının öğle vakti içinde kılınması.
6-) Namazdan önce hutbe okunması.
Soru: Hutbenin rükünleri nelerdir?
Cevap: İmam-ı Azam’a göre hutbenin rüknü Cenab-ı Allah-ı zikretmekten ibarettir. Bu yüzden yalnız “el-Hamdülillah” veya “Sübhanellah” yahut “lailahe illellah” denilecek olursa yeterli olur. Fakat İmam Ebu Yusuf ile İmam Muhammed’e göre hutbe denecek kadar uzun bir zikir olmalıdır.
(1-Cuma Süresi 9) (2-es-Sünen, Ebu Davud, 1/278)