Dinen Kadın-Erkek Tokalaşması Günah mı?
İslam Dini, vücut ve el temasını da yasaklamıştır ve böylece beraberlik arzusunu doğuracak bir yolu tıkamıştır. Genel olarak dokunma duygusunun insanı etkilediği bir gerçek olduğu gibi, cinsel bakımdan uyardığı da bir hakikattir. Bu sebeple cinsel ilişki çağını geçirmemiş olan erkekle kadının birbirlerine cinsel arzulu teması;
Örneğin; Bölgesel oyunlarda ve cinsel bir oyun vasfındaki dansta görülen vücut teması, kuşkusuz haramdır. Çünkü Peygamberimiz, “Eller de zina eder. Ellerin zinası şehvetle tutmaktır” buyurmuşlardır. Ancak aktif duyguları sönmüş yaşlıların kendi aralarında ve gençlerle, gençlerin de onlarla tokalaşmalarında bir sakınca yoktur.
Burada açıklanması gereken asıl konu; cinsel arzulu ve amaçlı olmayan, rutin / toplumsal alışkanlıklar gereği yapılan tokalaşmalardır.
Bu konuda İslam bilginlerinin farklı görüşleri vardır. Ancak, haramlılığın açık ve kesin bir delili olmadığı için rutin tokalaşmalar helaldir. Kaldı ki Peygamberimiz kendisinin ellerinden tutarak problemlerini arzeden kadınları, ellerini çekmeksizin dinlemiştir.
Üstelik Ebu Süfyan’ın eşi Hint’te örneklendirildiği gibi bizzat kendisi kadınlarla tokalaşarak sözleşme yapmıştır. Huzurunda, kendisi adına yapılan dini-siyasi nitelikli sözleşmelerin tokalaşılarak yapılmasını onaylamıştır.
Hz. Ömer bin Hattab’ın onun adına adına yaptığı tokalaşmayı içeren uygulama bilinmektedir.
Tokalaşma gerekli bir uygulama değildir. Ancak harama sebep olabilecek davranışlardan kaçınılması, (sedd-i zerayi) Kur’an’la öğütlenir bir kural olduğu için, cinsel amaç güdülmese de, gidilebilir olabileceğinden kadınlar ve erkeklerin birbirleriyle tokalaşmaktan kaçınmasını ve sözlü selamlaşma ile yetinmesini öğütleriz.
Nitekim değişik kültürlerde tebessüm ve yarı bele kadar eğilme gibi farklı tatbikatlar görebiliyoruz. İslam Dini kadın için eşi ve mahremi olmayan erkeği, erkek için de eşi ve mahremi olmayan kadını ulaşılamayacak derece yüceltmekte, bunun için de tokalaşma dahil bedeni temasları amaçlarına göre yasaklamakta veya sakıncalı bulmaktadır.
Kaynak: Ali Rıza Demircan / İslam’a Göre Cinsel Hayat ( bkz: 500