Önemli bir mazeret olmadıkla, kocasıyla geçinebilme imkanları varken, ufak tefek huzursuzluklar için kadın kocasından kendisini boşamasını talep etmemelidir. Böyle bir İstekte bulunmak kurulu aile düzenini yıkmaya çalışmak olur.
Kadının zaruret halleri olmadan boşanmaya kalkması ya başka bir erkekle olan ilişki sebebiyle yahut da düşünmeden verilen bir karar sebebiyle olur ki,
- Bunların birincisinde kocasına ihanet etmiş olduğu için hainedir.
- İkincisinde de iyice düşünmeden karar verdiği için pişman olur.
Kadın olsun erkek olsun boşanma hususunda çok dikkatli olmalıdırlar. Peygamberimiz boşanma hakkında ki hadis-i şeriflerinde şöyle buyurmaktadır;
- Meşru bir sebep olmadan kocalarından boşanmak isteyen kadınlar ile gönlünü başka bir erkeğe verdiği için kocasıyla olan sevgilerini kesen kadınlar münafıkların ta kendileridir
- Meşru bir mazeret olmaksızın kocasından boşanmak isteyen bir kadına cennet kokusu haramdır
- Evleniniz boşanmayınız. Çünkü Allah nefislerine olan düşkünlükleri sebebiyle boşanan erkek ve kadınları sevmez
- Evleniniz, fakat boşanmayınız. Zira talak (boşanmakta) arş titrer.
Bir ailede erkek şayet evliliğin artık süremeyeceğini ve geçimin imkansız hale geldiğini gördüğü taktirde evliliği sona erdirebilir ve böylece boşama hakkını kullanabilir. Eğer kadın da geçimin imkansız olduğunu görürse ve boşanmak isterse malının tamamını veya bir bölümünü kocasına bağışlamak şartıyla kocasından kendisini boşamasını isteyebilir.
Bu hususta kocasıyla anlaşmaya varırsa boşanma muteberdir.
Ashab’dan Sabit b. Kays’ın karısı Resulullah’a gelerek:
- Ya Resulüllah, kocamın huyundan ve dindarlığından bir şikayetim yok. Fakat nedense onu sevmedim. Bir Müslüman olarak kocama nankörlük eden bir kadın olmak istemiyorum. (Yani ona olan vazifelerimi yapmakta kusur edeceğimden korkuyorum) dedi.
- Resulüllah sordu ki: Onun sana mehir olarak verdiği bahçeyi tekrar ona vermeye razı olur musun?
- O da: Evet, diye cevap verince;
- Resulüllah kocasını çağırarak: Bahçeyi kabul et ve o kadını boşa buyurdu.
Kadın ancak şu durumlarda kocasına itaat etmeyebilir.
- 1- Kadın yanında mahremi (oğlu, kardeşi v.s.) bulunması halinde, kocası izin vermese de hacca gidebilir. Çünkü bu farzı ayındır ve koca hakkı farzı ayından önce olamaz.
- 2- Bir kadının babası tedavi olmayacak şekilde ölüm hastalığına yakalanmış olsa babası gayr-i müslim bile olsa kocasından izin almadan babasının hizmetinde bulunabilir.
- 3- Kocasının öğretemediği dini meseleleri öğrenmek istediği zaman tesettüre riayet etmek şartıyla ilim meclise gidebilir.
Kaynak: Turan Yazılım – Mürşit 5