Dua Psikolojisi ve Olumlu Etkileri
Dua ettikten sonra sabırla sonucu beklemek, yüce Allah’ın gücünden ve iyilik severliğinden en küçük bir şüpheye kapılmamak, umut ve güvenini korumak, bir Müslümanın psikolojisinin hakim renkleri olmalıdır. Her insanı Allah’a dua etmeye yönelten kendince sebepleri vardır.
Aynı şekilde, her dua edenin talebi ve beklentisi farklı olabilir. Ancak inanç, umut ve yüce Allah’a güven, dua etme davranışının değişmez özünü oluşturur. Bu ruh hali içerisinde bir iletişime kapı açtığı oranda dua, insan için çok büyük bir manevi destek ve olaylarla başa çıkma gücü sağlar.
Dua ile inanan insan saygı, övgü, şükran ve yüceltme duyguları içerisinde Allah’a yönelir, onu anar ve onunla iletişime geçer. Maddi ya da manevi birtakım isteklerde bulunur.
Sonsuz güç ve bilgi sahibi, tüm varlıkların tek hakimi yüce Allah’a sığınarak, güvenerek, umutla halini arz eder. Müslüman, dua ve talebinin karşılık bulacağına kesin olarak inanç beslemelidir. Çünkü dua eden ve talepte bulunan kimseye karşılık vermenin, kendisini hatırlayıp anan kimseyi anmanın uluhiyetin şanından olacağı açıkça bildirilmiştir.
İnsan Allah’ı görmese de Allah’ın insanın yanı başında, ona şah damarından daha yakın olduğunu, dua edenin duasını işittiğini düşünmeli ve kabul etmelidir.
Hz Peygamber (s.a.v) de bir hadisinde; “Dua edene istediği şey ya bu dünyada hemen verilir ya ahirete saklanır ya da üzerinden istediği iyilik kadar bir kötülük giderilir” .buyurmaktadır. Kısaca; karşılıksız dua yoktur
Bir Müslüman bu dünyada ya da ahirette yaptığı duasına bir şekilde kesin karşılık bulacağı inanç ve umudunu korur. İçtenlikle, ‘korkarak ve umarak’ Rabbine yönelir. Dini hayatına önem ve özen gösterir. Allah’ın yardım ve desteğine güvenir, tam bağlılık içerisinde ona yönelir.
Genelde insanlar Allah’ı en çok sıkıntı, darlık ve ihtiyaç içerisinde, aciz ve çaresiz kaldıkları durumlarda hatırlarlar. Normal durumlarda, işlerin yolunda ve düzeninde gittiği zamanlarda Allah’la ilişki ve iletişimi olmayan kimseler, zorluk ve darlık anında yalvarıp yakararak yardım ve medet dilerler.
Bu sıkıntılı durum geçtiği zaman da yine Allah’la olan bağlarını koparırlar. Böylesi insanlar, elbette ki yüce Allah’ı yalnızca kendi bencil istek ve ihtiyaçlarını karşılama, korkularını yatıştırmaya yarayan bir güç olarak algılamak gibi ciddi bir yanlışa düşmektedirler
Bunların dualarında yaşadıkları hayal kırıklıkları ya da isteklerini elde ettiklerinde ortaya koydukları geri dönüş tavrı ve tutarsızlık, sıkça karşılaşılan bir durumdur. Bu itibarla;
Dua davranışı bir bakıma bir kimsenin Allah’la kurduğu ilişkideki samimiyet ve tutarlılığı test eden sonuçlar taşır. Sıkıntılı ya da , darlık ve genişlik, sevinçli ya da üzüntülü der durumda Allah ile olan bağ sürdürülmelidir.
Dua ettikten sonra sabırla sonucu beklemek, yüce Allah’ın gücünden ve iyilik severliğinden en küçük bir şüpheye kapılmamak, umut ve güvenini korumak, bir Müslümanın psikolojisinin hakim renkleri olmalıdır
Kaynak: Diyanet İşleri Başkanlığı / İslam’a Giriş Gençliğin İslam Bilgisi / bkz: 90-91