DOLAR
19,1750
EURO
20,7916
ALTIN
1.214,64
BIST
4.812,93
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Çok Bulutlu
Pazar Çok Bulutlu
17°C
Pazartesi Çok Bulutlu
15°C
Salı Hafif Yağmurlu
9°C
Çarşamba Az Bulutlu
9°C

Evlenme Çağına Gelen Kızımı Kime Vereyim?

Evlenme Çağına Gelen Kızımı Kime Vereyim?
09.02.2023 17:39
0

Anne babalar; Kız çocukları ahlakça güzel, Müslüman ve dinine bağlı her hususta doğru ve güvenilir, yaşça dengi olan kişiyle; Erkek çocuklarını da terbiyeli, nezaketli, iffetli, ahlakça güzel, işgüzar, evladını mesut edecek bir kızla evlendirmelidir.

Her anne ve baba kız ve erkek çocuklarını İslam terbiyesi ile terbiye edip, kız çocuklarına koca hukukunu, erkek çocuklarına da aile hukukunu öğrettikten sonra,evlenme çağları geldiği zaman münasibi ile evlendirmelidir.

Bir hadis-i şerifte Peygamber Efendimiz (s.a.v) bir hadis-i şeriflerinde şöyle buyurmuştur:

  • Bir anne-babanın evladına karşı vazifelerinden biri de yetiştiği zaman evlendirmektir

Diğer bir hadis-i şeriflerinde ise şu şekilde buyurmuştur;

  • Oğullarınızı ve kızlarınızı evlendiriniz. Kızlarınıza altın ve gümüş ziyneti takınız, onlara yeni elbiseler giydiriniz ve kendilerine rağbet edilsin, talip çıksın diye hediye ikram ediniz

Kız çocuklarını simaca ve ahlakça güzel, Müslüman ve dinine bağlı her hususta doğru ve güvenilir, yaşça dengi olan erkeğe verilmelidir.

Bir hadis-i şeriflerinde Peygamberimizin (s.a.v) şöyle buyurduğu rivayet edilmektedir;

  • Üç kızı olan, onları güzel terbiye eden, hayırlı yerlere nikahlar ve onlara malca da ihsan ederse (yardımda bulunursa) Cenneti kazanır

Erkek evladını da terbiyeli, nezaketli, iffetli, simaca ve ahlakça güzel, işgüzar, evladını mesut edecek bir kızla evlendirmelidir.

Bir hadis-i şerifte Peygamber Efendimiz (s.a.v);

Bir kadın dört şey için yani;

  • Ya malı için
  • Ya şeref ve şanı için
  • Ya güzelliği için
  • Ya da dindarlığı (diyaneti) için nikah olunur. Sen dindar olanını tercih et, gözünü aç. sonra iki elin toprağa yapışır buyurmuşlardır.

Evlenecek erkek ve kadının birbirine münasip ve denk olmalarına küfüv denilir

Bunda da en ziyade Peygamber Efendimizin (s.a.v) buyurduğu din ahlakı aranılır. Bilhassa zamanımızda buna çok dikkat etmek lazımdır.

Diğer bir hadis-i şeriflerinde ise;

  • Kadınlar ile güzelliklerinden dolayı evlenmeyiniz; ola ki onların güzellikleri onları helak eder. Mallarından dolayı da evlenmeyiniz, ola ki malları onları azdırabilir. Kara kuru, fakat dindar bir cariye daha faziletlidir buyurmuşlardır.

Kadının şerefinden, asaletinden ve zenginliğinden dolayı evlenen kimse için Peygamberimiz (s.a.v) şöyle buyurmuş ve uyarmıştır:

Allah-ü Teala

  • Şerefinden dolayı bir kadını nikah edenin zilletini,
  • Malından dolayı nikah edenin yoksulluğunu,
  • Asaletinden dolayı nikah edenin de aşağılığını artırır.

Kim ki;

  • Gözünü yabancıdan çekmek
  • Kendini namahremden korumak ve
  • Akrabalık hakkını gözetmek üzere evlenirse

Allah-ü Teala (bu evlenmede) o erkeği bu kadınla ve o kadını bu erkekle mesut eder

Kız ve erkek çocuklarının evlenmelerinde anne ve babanın ve yakın akrabalarının önemli görevleri ve sorumlulukları i vardır.

Çocukların bir hayat boyunca mesut bir yuva kurmaları, din ve imanları, şeref ve namusları ile yaşamaları, dünya ve ahiret saadeti ve selameti bulmaları anne ve babanın tam zamanında düşünerek verecekleri karara, irade-i cüziyelerini kullanışlarına, tutum ve davranışlarına bağlıdır.

Onun için anne ve babanın çocuklarına son vazifeleri olan evlendirme işlerini yaparken çok düşünmek, etraflıca sorup soruşturmak, düşünerek hareket etmeleri lazımdır.

Aksi halde anne ve babaların cahilane hareketleri ile çocuklarını maddi ve manevi ızdıraplara, çeşitli felaket ve sefalete düşmelerini mesuliyetlerini omuzlarında kalır.

Talak (boşama hakkı) şer’an erkeğin üzerinde olup, kadın erkeğin emrinde bulunduğundan evlenme işindeki durumu erkek evladından daha mühimdir. Bilhassa zamanımızda bu hususa pek dikkat etmelidir. Kız evladı en kıymetli, mühim ve şerefli bir emanettir.

Bu emaneti anne ve babalar münasibi gelince, emsali, taliplisi bulununca hemen vermeli, nikahı hususunda acele ederek emaneti sahibine teslim edip, yerine yerleştirmeli ve bu sorumluluktan kurtulmalıdır.

Ne yazık ki çok kimseler kızlarının münasip taliplisi geldiği halde makam ve mansıba, servet ve zenginliğe aldanarak, amir, memur ve zengin bir yere vermeyip bekletirler. Sonunda ise çeşitli felaketlere sebep olmuş olurlar.

Ya kızları başka biri ile dolaşır, anne ve babayı rüsvay eder veya kızı yaşlanarak evde kalır veyahut da sonu da kötü bir yere düşer de geçimsizliğe, türlü felaketlere maruz kalır ve sonu çaresiz bir pişmanlık olur. Bunun için Peygamberimiz (s.a.v);

Üç şeyde acele ediniz

  • Beş vakit namaz
  • Cenaze
  • Nikahı gelen kız münasibi bulunduğu zaman evlendirmek

Yine;

  • Size dininde ve huyundan memnun olduğunuz bir kimse kız istemeye gelince, ona kızınızı veriniz. Eğer yapmazsanız, yeryüzünde fitne ve büyük fesat çıkar

Ya Resulüllah: Eğer onda fakirlik ve asaletsizlik varsa?

  • Size, dindarlığını ve huyunu beğendiğiniz bir adam kız istemeye gelince onu evlendiriniz buyurdu ve bunu üç defa tekrar etti.

Bir kimse zenginliğe tamah ederek veya makam ve mevkisine bakarak kız evladını dininden imanından haberi olmayan fasık bir kimseye verirse, böyle anne ve baba kız evladını manen katletmiş, dünya ve ahiret selamet ve saadetini yıkmış olur.

Böyle anne ve babalar hakkında da Peygamber Efendimiz (s.a.v);

  • Her kim ki kızını fasıklardan birine nikahlarsa o kimsenin üzerine günde bin kere lanet iner. Ameli semaya yükselmez, duası müstecab olmaz, farz ve nafile ibadeti kabul olmaz buyurmuşlardır.

Her kim ki kızını fasık bir kimse ile evlendirirse kat’i rahim etmiş (akrabalık hakkına zarar vermiş) olur buyurmuşlardır

Anne ve baba kız ve oğlan çocuklarını evlendirirken mesleğini, kabiliyetini, istidatını, niyet ve arzularını göz önüne alarak hareket etmelidirler. Çünkü kız olsun erkek olsun istekler, istidatlar farklıdır. Eğer bu hususlar göz önüne alınarak hareket edilmezse sonunda pişmanlık duyulmuş olur

Kaynak: Osman Karabulut / İslam’da Evlilik Ve Mahremiyetleri / bkz: 17-19

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.