Nikaha kelimesi sözlük anlamına paralel olarak Kur’an-ı Kerim’de evlilik (1), cinsel ilişki (2), evlilik ve cinsel ilişki (3), evlilik çağı (4), mehir ve evliliğin getireceği külfetler (5) anlamlarında kullanılmıştır.
İki ayette geçen nikah kelimesinin cinsel ilişki veya evlilik anlamlarından hangisinin kastedildiği açık değildir. Bu ayetlerden biri Nisa suresinin 22’inci, diğeri Nur suresinin 3’üncü ayetidir.
Nisa Süresinin 22 ayetindeki nikah kelimesi sadece evlilik anlamına alınırsa anlamı şöyle olur:
▬ Geçmişte olanlar bir yana babalarınızın nikahladığı kadınlarla evlenmeyin; çünkü bu bir edepsizliktir, iğrenç bir şeydir ve kötü bir yoldur. Cahiliye döneminde yaşayanlar, ölümünden sonra babalarının hanımları (üvey anneleri) ile evlenirlermiş. Bu ayet ile bu kötü gelenek kayıtsız ve şartsız yasaklanmıştır.
Eğer nikah kelimesinin evlilik anlamı ile birlikte cinsel ilişki anlamı da dikkate alınırsa ayetin anlamı mı şöyle olur:
▬ Geçmişte olanlar bir yana babalarınızın evlendiği ve cinsel ilişki kurduğu kadınlarla evlenmeyin; çünkü bu bir edepsizliktir, iğrenç bir şeydir ve kötü bir yoldur. Ayete bu şekilde anlam verildiği zaman, bir kimse babasının hem evlendiği kadın ile hem de nikahsız cinsel ilişkiye girdiği kadın ile ve bu kadının anası ve kızıyla evlenmesi yasaklanmış olur.
Peygamberimizin beyanına göre bir kimse bir kadın ile nikahlansa sonra bu kadını boşasa, bu kadın ile zifafa girmiş olsun olmasın bu kadının anası ile evlenemez ancak zifafa girmemiş ise bu kadının kızı ile evlenebilir (6).
Nur Süresinin 3 ayetindeki nikah kelimesi, evlilik veya cinsel ilişki anlamına gelebilir. Eğer bu kelime, cinsel ilişki anlamında ise ayetin anlamı şöyle olur:
▬ Zinakar erkek ancak zinakar veya Allah’a ortak koşan bir kadınla zina eder. Zinakar bir kadınla ancak zinakar veya Allah’a ortak koşan bir erkek zina eder. Bu (zina), müminlere haram kılınmıştır.
Bu anlama göre ayette zina haram kılınmaktadır. Zinakar erkek ve zinakar kadın zina yaparken birlikte aynı çirkin fiili işlemektedirler. Nikah kelimesini evlilik değil de cinsel ilişki olarak alan bu yoruma göre, ayette bir olgu tespit edilmekte, sonra da zinanın haram olduğu bildirilmektedir.
Eğer nikah kelimesi evlilik anlamında ise ayetin anlamı şöyle olur:
✓ Zina eden erkek ancak zina eden veya Allah’a ortak koşan bir kadınla evlenir. Zina eden bir kadınla da ancak zina eden veya Allah’a ortak koşan bir erkek evlenir. Bu (zinakar ve müşrikler ile evlenmek), müminlere haram kılınmıştır
Ayet bu anlama alındığı zaman, bir Müslüman’ın müşrik bir insan ile evlenebileceği hükmü çıkar. Bu takdirde ayet, Bakara süresinin 221. ayeti ile çelişir. Çünkü bu ayette kadın olsun erkek olsun Müslümanın müşrik bir insanla evlenmesi yasaklanmaktadır.
Nur Süresinin 3. ayetinin öncesinde zinanın, sonrasında zina suçu isnadının yasaklanmış olması, ayetteki nikah kelimesinin cinsel ilişki anlamında olduğuna bir işarettir.
Nikah akdi; hısım akrabalığı, nesep, miras, mehir ve nafaka gibi hukuki sonuçlar doğurur. Nikah-ı mut’a (menfaat karşılığı süreli nikah) ve nikah-ı sır (tarafların aile fertlerinin bilmediği, toplumdan saklanan gizli nikah) ve nikahsız birlikte yaşamak helal değildir. Yüce Allah, evlenmeyi ve evlendirmeyi emretmekte (7) Peygamberimiz (s.a.v) de teşvik etmektedir.
İslam öncesinde zina ücret karşılığı yapılırsa biğa, aşk için yapılırsa zina denirdi. Birilerinin saptırdığı gibi iki kişinin ilişkisinden üçüncü kişi nemalanıyor, fuhuş ticareti yapılıyorsa zina olur, gönüllü ilişkiler zina olmaz şeklindeki tanımlar, Kur’an’a ve sünnete aykırı söylemlerdir.
İster ücret karşılığı, ister aşk için, ister gizli ister açık yapılsın, kişi ister evli ister bekar olsun nikahsız cinsel ilişki zinadır. Yüce Allah, her çeşidi ile zinayı çok kötü, çok çirkin, edep dışı ve isyan olan bir eylem olarak gördü ve haram kıldı.
Aynı şekilde zinaya vasıta olan söz, eylem ve davranışlar da yasaklandı (8).
Zina, dünyada had cezası konulan büyük günahlardan biridir (9).
Sonuç olarak nikah, Kur’an’ın çok anlamlı kelimelerinden biridir. Evlilik ve cinsel ilişki anlamlarına gelir. Kur’an’da daha çok evlilik anlamında kullanılmıştır.
Nikah meşru ve helal, zina batıl, gayr-i meşru ve yaratılış gayesine aykırı bir eylemdir. Allah ve peygamberi nikahı emrederken zinayı haram kılmaktadır. Nikahın, şart ve rükünlerine uygun, aleni ve sürekli olması gerekir. Nikah fert, aile ve toplumu huzura, zina ise fesada götürür.
Kaynak: İsmail Karagöz (Rehberlik ve Teftiş Başkanı) Diyanet Aylık Dergisi / Aralık 2013 / 74-75
(1-Nisa Süresi 3) (2-Bakara Süresi
230) (3-Nisa Süresi 22)(4-Nisa Süresi 6) (5-Nur Süresi 33) (6-Beyhaki, es-Sünenü’l-Kübra, VII, 160, No: 14284) (7-Nisa Süresi 3; Nur Süresi 32) (8-İsra Süresi 32; Nur Süresi 30- 31) (9-Nur Süresi 2)