1-) Hadesten Taharet: Hades, abdestsizlik ve güsul gerektiren manevi kirlilik halidir. Kişi abdestsizken veya güsullu gerektirecek bir durumda iken bazı ibadetleri yapamaz.
Örneğin;
Abdestli olmayan abdest almakla, cünüp olan, adet ve lohusa hali sona ermiş olan kadın da gusül etmekle hadesten temizlenmiş olur. Abdest almak veya gusül etmek mümkün olmadığı hallerde bunların yerine teyemmüm edilir.
2-) Necasetten Taharet: Necaset, dinen temiz olmayan pis şeylere denir. Namazın sahih olabilmesi için beden, elbise ve namaz kılınacak yerin temiz olması şarttır.
Ağır Necaset: Ağır necaset sayılan maddelerin başlıcaları şunlardır:
Bu bölüme giren pisliklerden katı durumda olanlar bir dirhem yani 2.8 gr den fazla, sıvı durumda olanlar el ayasından (parmak ucuna kadar olan avuç içi genişliğinden) fazla ise, namaz manidir.
Bu miktarda olan necaset bulunduğu halde kılınan namaz sahih ise de temizleme imkanı var iken o şekilde bırakmak tahrimen mekruhtur. Bu miktardan az olan necaset ise namaza mani değilse de temizlemeden bırakmak tenzihen mekruhtur.
Hafif Necaset: Hafif necasetin başlıcaları şunlardır:
Necaset-i Hafife (Hafif pislik): Bu, iki yaşını bitirmeyen ve anasının sütünden başka bir gıda almayan erkek çocuğun idrarıdır. Bu pislik üzerine su serpmekle temizlenir.
Necaset-i Galiza (ağır pislik): Köpek, domuz ve onlardan doğan hayvanlardır. Bu necaset ile pislenen bir şey bir defa toprak karışımı olmak yedi defa yıkanmakla temizlenir.
Necaset-i Mutavassıta (orta pislik): Necaset-i hafife ile necaset-i galiza arasında kalan pisliklerdir. İnsan pisliği, kan, irin, alkollü maddeler, eti yenmeyen hayvanların sütü, balık ve çekirge dışında tüm murdar hayvanlar bu çeşit pisliğe girerler. Bu pisliklerin bulaştıkları yerler, pislikler giderilinceye kadar yıkanarak temizlenirler. Bu yerlerin üç defa yıkanması efdaldır.)
Bu bölüme giren pisliklerden beden, elbise veya namaz kılınacak yere bulaşan miktar bedenin veya elbisenin (diğer bir görüşe göre de bir uzvun veya bir uzvu örten elbisenin) dörtte biri kadar ise namaz sahih olmaz. (Şafiilere göre pislik az da olsa namaza manidir.)
Bu miktara yakın necaset bulunduğu halde kılınan namaz sahih ise de temizlenme imkanı var iken o şekilde bırakmak tahrimen mekruhtur. Daha az ise temizlenmeden bırakmak tenzihen mekruhtur (1)
(1-Reddu’l-Muhtar, s. 1/321; Durer, 1/46)