HEPATİT-B Hastalığı Hakkında Bilgiler

04/06/2024
7
A+
A-
HEPATİT-B Hastalığı Hakkında Bilgiler

Hepatit-B daha çok damarsal yollarla, Hepatit A daha çok ağız yolu ile alınır

Hastalık sarılıklı döneme geçebilir. İdrar renginde koyulaşma, dışkı renginde açılma görülebilir. Ancak 4 hastadan sadece birinde sarılık açıkça bellidir ve 1-2 hafta sürer.

5 yaşın altındaki çocukların % 94 kadarında hiç sarılık belirtisi görülmez ki bu sarılıksız hepatit olarak tanımlanır.

Hepatit-B hastalığı sarılıkla eş anlamlı değildir. (Görsel olarak sarılık yapan asıl virüs hepatit A virüsüdür ve çocukluk çağında genellikle atlatılır. Hepatit A’nın bulaşma yolları farklıdır. Hepatit-B daha çok damarsal yollarla alınırken Hepatit A daha çok ağız yolu ile alınır.

Hepatit-B enfeksiyonunun erken dönemlerinde kişilerin üçte birinde hiçbir hastalık belirtisi yoktur ve diğer üçte birinde hafif grip benzeri şikayetler vardır ve diğer bölümünde genellikle altı ay sürebilen kalıcı yorgunluk ve halsizlikle birlikte çeşidi derecelerde sarılık görülür.

Hastaların yaklaşık % 1’inde HBV hemen her zaman ölümle sonuçlanan bir hastalığa sebep olur. Erişkinlerin % 90’ında inatçı halsizlik 6 ay kadar sürse de hepatit-B’den sonra tamamen iyileşirler.

Erişkinlerin küçük bir bölümü (yaklaşık %5) çocukların % 90 kadarı kronik taşıyıcı olur. Her yıl taşıyıcıların % 1’inden enfeksiyon etkeni olan virüs temizlenir ise de taşıyıcılık döneminde birçok kişiye bulaştırmış olabilirler.

Taşıyıcılar virüsle hiç karşılaşmamış kişilere göre karaciğer kanseri ve/veya siroz yönün- den çok daha yüksek risk altındadırlar.

Karaciğer kanserlerinin % 80’i Hepatit-B ile ilişkilidir ve bu durum Hepatit-B’yi kanser açısından tütünden sonraki ikinci büyük tehlike konumuna oturtur.

Karaciğer kanserini önlemenin en etkili yolu Hepatit-B’den korunmak ve aşılanmaktır.

Hepatit-B’nin sebep olduğu karaciğer kanseri aşılama ile korunulabilecek tek kanser türüdür.

Hepatit-B Tedavisi ve Korunma

Hepatit-B hastalığının bilinen başarılı bir tedavisi yoktur. Genellikle destekleyici tıbbi ve psikolojik yaklaşımlar uygulanır. 1/3 hasta alfa/interferon tedavisine yanıt verirse de bu tedavi hem çok pahalıdır, hem çok uzun sürelidir hem de yan etkileri fazla olduğu için çoğu hastaya uygulanamaz.

Hastaların asıl tedavisi kişisel bakım, istirahat, seçilmiş beslenme, psiko -sosyal destekten ibadettir.

Temizlik ve yaşamı koşullarında iyileşme sağlandığında HBV görülme sıklığı düzelecektir.

Bulaşmada bahsettiğimiz temaslardan ve ortak eşya kullanımından kaçınılmalıdır. Yukarıdaki mesleki risk grupları yoğun aşılama programlarına alınmalıdır. İyi tolere edilebilen ve etkili hepatit-B aşıları piyasada mevcuttur.

1 yaşın altındaki çocuklar ve yeni doğanlar Sağlık Bakanlığının aşılama programına artık dahil edilmiştir. Daha önce aşılanmamış durumda olan tüm okurlarımız kendileri ve 1 yaşından büyük çocukları için serolojik tahlil yaptırmak ve test sonucuna göre bir hekimin bilgi ve yönlendirmesiyle aşılanma fedakarlığına katlanmak durumundadırlar.

Aksi halde Hepatit-B enfeksiyonu aşı ile korunulan diğer hastalıklara göre çok daha fazla zarar vericidir. Otoriteler, hepatit-B’den korunmanın en etkili yolunun kitlesel aşılanma olduğunda hemfikirdirler

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.