Şafi mezhebine göre misafir öğle namazı ile ikindi namazını öğle namazı vaktinde, keza akşam namazı ile yatsı namazını akşam namazı vaktinde birlikte kılabilir. Buna cem-i takdim denir. Böyle yapabilmenin dört şartı vardır:
1 ▬ Tertip, yani sıraya riayet etmektir. İkindi namazı öğle namazı vaktinde kılınacaksa önce öğle namazının farzı, ondan sonra ikindi namazının farzı kılınacaktır. Keza yatsı namazı akşam namazının vaktinde kılınacaksa; önce akşam namazının farzı kılınacak, ondan sonra yatsı namazının farzı kılınacaktır.
2 ▬ Birinci namaz içinde ikinci namazı da birlikte kılmaya niyet etmektir. Bu niyet birinci namazın ihram tekbiri ile selam arasındaki süre içinde edilir. En faziletlisi birinci namazın ihram tekbirini alırken buna niyet etmektir.
Mesela;
Öğle namazı için ihram tekbiri alınırken o günkü ikindi namazının da onunla birlikte kılınmasına kalben niyet edilir. İlk namaza başlarken böyle bir şey düşünmeyip de namaz esnasında düşünen kişi henüz selam vermemiş iken birleştirmeye kalben karar verirse caizdir.
3 ▬ İki namazı aralıksız kılmaktır. Birinci namaz kılındıktan sonra meşru bir özür dolaysıyla da olsa normal iki rekatlık bir namaz kılınacak kadar bir ara girerse artık ikinci namaz birinci ile birleştirilemez ve asıl vakti girdikten sonra kılınması gerekir.
Farzlara bağlı ara sünnetler her iki farz kılındıktan sonra kılınır. Yani öğle namazının son sünneti ve ikindi namazının sünneti öğle ile ikindinin farzları kılındıktan sonra kılınır. Yani akşam namazının son sünneti ile yatsının ilk sünneti de akşam ile yatsının farzlarından sonra kılınır.
Birleştirilen iki namaz arasında kamet getirmek gerektiğinde teyemmüm etmek veya abdest tazelemek zarar vermez.
4 ▬ Yolculuk halinin ikinci, yani ikindi veya yatsının farzına başlayıncaya kadar devam etmesidir. Şu halde ikinci namazın ihram tekbiri alınmadan önce yolculuk biterse artık o namaz asıl vaktine tehir edilir. Yolcu dilerse öğle namazını ikindi namazı vaktine ve akşam namazını yatsı namazı vaktine tehir edip birlikte kılabilir. Buna da “cem-i tehir” denilir. Böyle yapılmasının iki şartı vardır.