DOLAR
19,9662
EURO
21,3770
ALTIN
1.249,93
BIST
4.580,67
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
21°C
İstanbul
21°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
21°C
Salı Çok Bulutlu
23°C
Çarşamba Az Bulutlu
24°C
Perşembe Az Bulutlu
23°C

İki Vakit Namazı Cem Etmek & Birleştirmek

İki Vakit Namazı Cem Etmek & Birleştirmek
30.03.2023 01:51
0

Yolculuk sebebiyle iki vakit namazı bir vakitte kılmak caiz değildir. Namazların birleştirilmesi ancak hac mevsiminde öğle ile ikindi namazını Arafat’da birlikte kılmak caizdir.

Şafi mezhebine göre misafir öğle namazı ile ikindi namazını öğle namazı vaktinde, keza akşam namazı ile yatsı namazını akşam namazı vaktinde birlikte kılabilir. Buna cem-i takdim denir. Böyle yapabilmenin dört şartı vardır:

Cem-i Tehir & Cem-i Takdim Nasıl Yapılır ve Şartları

1 ▬ Tertip, yani sıraya riayet etmektir. İkindi namazı öğle namazı vaktinde kılınacaksa önce öğle namazının farzı, ondan sonra ikindi namazının farzı kılınacaktır. Keza yatsı namazı akşam namazının vaktinde kılınacaksa; önce akşam namazının farzı kılınacak, ondan sonra yatsı namazının farzı kılınacaktır.

2 ▬ Birinci namaz içinde ikinci namazı da birlikte kılmaya niyet etmektir. Bu niyet birinci namazın ihram tekbiri ile selam arasındaki süre içinde edilir. En faziletlisi birinci namazın ihram tekbirini alırken buna niyet etmektir.

Mesela;

Öğle namazı için ihram tekbiri alınırken o günkü ikindi namazının da onunla birlikte kılınmasına kalben niyet edilir. İlk namaza başlarken böyle bir şey düşünmeyip de namaz esnasında düşünen kişi henüz selam vermemiş iken birleştirmeye kalben karar verirse caizdir.

3 ▬ İki namazı aralıksız kılmaktır. Birinci namaz kılındıktan sonra meşru bir özür dolaysıyla da olsa normal iki rekatlık bir namaz kılınacak kadar bir ara girerse artık ikinci namaz birinci ile birleştirilemez ve asıl vakti girdikten sonra kılınması gerekir.

Birleştirilen öğle ile ikindi namazları arasında veya akşam ile yatsı namazları arasında farzlara bağlı sünnetler dahil hiçbir namaz kılınamaz.

Farzlara bağlı ara sünnetler her iki farz kılındıktan sonra kılınır. Yani öğle namazının son sünneti ve ikindi namazının sünneti öğle ile ikindinin farzları kılındıktan sonra kılınır. Yani akşam namazının son sünneti ile yatsının ilk sünneti de akşam ile yatsının farzlarından sonra kılınır.

Birleştirilen iki namaz arasında kamet getirmek gerektiğinde teyemmüm etmek veya abdest tazelemek zarar vermez.

4 ▬ Yolculuk halinin ikinci, yani ikindi veya yatsının farzına başlayıncaya kadar devam etmesidir. Şu halde ikinci namazın ihram tekbiri alınmadan önce yolculuk biterse artık o namaz asıl vaktine tehir edilir. Yolcu dilerse öğle namazını ikindi namazı vaktine ve akşam namazını yatsı namazı vaktine tehir edip birlikte kılabilir. Buna da “cem-i tehir” denilir. Böyle yapılmasının iki şartı vardır.

  • İlk namazı (yani öğle veya akşam namazı) vakti çıkmadan önce onu diğer namaz (yani ikindi ile yatsı) ile birleştirmeye niyet etmektir. Aksi taktirde vaktinden sonraya bırakma günahı işlenmiş olur ve kazaya kalmış sayılır.
  • Yolculuk halinin ikinci (yani ikindi veya yatsı) namazının bitimine kadar devam etmesidir. Şayet cem-i tehir edip mesela öğle namazının ikindi namazı vakti girdikten sonra kılıp ikindi namazı üzerinde iken veya akşam namazını yatsı namazı vakti girdikten sonra kılıp yatsı namazı üzerinde iken yolculuk biterse ilk namaz yani öğle veya akşam namazı kazaya kalır.)
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.