Şerh ve izahı:
Hadis-i Şerif Buhari’nin rivayetinde böyle olmakla beraber Müslim’de; “… altmış veya yetmiş küsur…” şeklinde rivayet edilmiştir. İmam Nevevi “yetmiş küsür” rivayetini kabulün daha doğru olacağını, çünkü bu ziyade sikattan gelip onların ziyadesinin makbul olduğunu söylemiştir.
Bid kelimesi müphem bir sayıdır. Çoğunlukla üç ile dokuz arasında kullanılır.
Şu’be bir parça demektir. Ağacın dalına da şu’be denir.
Hadis-i Şerifte, iman, köklü, gövdeli ve dallı bir ağaca benzetilmiştir. Çünkü iman, kalp, lisan ve azalar ile ilgilidir. Bunların bir kısmı kök ve bir kısmı gövde ve diğer bazıları da dallar mevkiindedir.
Ayni ise, hadisteki Şu’be kelimesinden muradın haslet olduğunu söylemiştir. Yani, imanın yetmiş bu kadar hasletleri var, demektir. Gerçek şu ki, imanın hasletleri pek çoktur.
Bu hasletleri yerine getirmekle imanın nuru artar ve aksi halde eksilir. Bunun için bazıları ameli imandan cüz kabul etmiş ve imanın artıp eksildiğine hükmetmişlerdir.
Müslim’in diğer bir rivayetinde bu yetmiş küsür şu’benin ilki ile sonu açıklanarak şöyle buyurulmuştur:
İmanın hasletlerini bildiren daha pek çok rivayetler vardır. Bunlara icmalen inanmak kafidir; teferruatını bilmek şart değildir. Bu, adeta meleklere inanmaya benzer; meleklerin adlarını ve şahıslarını dahi bilmeden imanımızın kifayeti gibidir.
Bununla beraber kısaca bu yetmiş küsür dalları açıklamakta fayda vardır. Önce şunu bilmek lazım ki, imanın aslı, kalbinden altı esasa inanmaktır. Dildeki ikrarı rükn kabul etsek bile, rükn zaidtir. Sukuta ihtimali var, fakat imanın kaibden ayrılmasına imkan ve ihtimal yoktur.
Bu bakımdan iman artmaz, eksilmez. Ve aynı zamanda mürtekib-i kebire, büyük günahları, irtikab ediyor veya farzları ihmal ediyor diye Ehl-i Sünnet tarafından tekfir edilmez.
Ehl-i Sünnet, helali haram, haramı helal itikad etmedikçe, bir mümini tekfir etmez. Fakat iman-ı kamil, kalp ile tasdik, dil ile ikrar ve azalar ile amel olduğuna göre, iyi ameller çoğaldıkça imanın nurunun artacağı da muhakkaktır. Şimdi kısaca bu şu’beleri açıklayalım:
a-) Tasdik ve itikad: Bunun 31 şubesi vardır. Bunlar:
Bunlar itikad ile ilgili hususlardır.
b-) İkrar ile ilgili hususlar: Bunların da 6 şubesi vardır:
c-) Amel: Bu da beden işidir. Bunun da 3 şubesi vardır:
▬ 1-)Kendi zatı ile ilgili olanlar: Bunlar da 16 şubedir:
▬ 2-) Müşterek vazîfeler: Bunlar da 6 şubedir:
▬ c-) Amme işleri: Bunlar da 18 şubedir:
İşte bunlar imanın 77 şubesidir.
Kaynak: Ahmet Serdaroğlu (Diyanet İşleri Başkanlığı Müfettişi) / Diyanet İlmi Dergisi / Mart 1970 / bkz: 78-80