Soru: Talak ne demektir?
Cevap: Talak sözlük anlamı olarak bağı çözmek, serbest bırakmak demektir, dini mana da ise belli sözlerle evlilik bağını çözmek ve kaldırmaktır. Türkçede buna boşanma denir.
Bilindiği gibi, boşanma dinimizde istenmeyen ve tavsiye edilmeyen bir şeydir. Gerek ayet-i kerimelerde, gerekse hadis-i şeriflerde evliliği bozabilecek her türlü hareketten sakınılması ve boşanmaya karar vermeden önce tarafların iyice düşünmeleri istenmiştir.
Bununla beraber, unutulmaması gerekir ki, karı-kocanın hak ve vazifelerini yerine getirdikleri huzurlu bir aile ocağı, nasıl bir nevi cennetten bir köşe ise, huzursuz ve geçimsiz bir aile ocağı da cehennemden bir köşe gibidir.
Karı-kocanın bu gibi huzursuzluktan kurtulmaları için İslam dini boşanmayı bir çözüm yolu olarak meşru kılmıştır. Yoksa sebep olmaksızın boşanma caiz değildir.
Kur’an-ı Kerim‘de “kadınlar size itaat ederlerse aleyhlerine bir yol aramayın (1)” buyrulmuştur. Peygamber Efendimiz de konu ile ilgili şöyle buyurmuştur: “Allah’a en sevimsiz olan helal, boşanmadır”
Cevap: Hüküm bakımından boşanma beşe ayrılır:
Diğer yandan kişinin, eşini hayız, nifas veya içinde cinsel ilişkilerin yapıldığı temizlik döneminde boşamak da haramdır.
Cevap: Boşamada kullanılan sözler sarih (açık) ve kinaye (kapalı) olmak üzere iki çeşittir.
1-) Sarih Sözler: Yalnız boşamada kullanılan ve başka anlama gelme ihtimali olmayan sözlerdir. Arapçada talak sözü ile bu sözün kökünden türetilmiş olan sözlerle yapılan boşama bu niteliktedir.
Birden fazla niyet edilse bile sarih bir söz ile bir ric’i talak vaki olur. Çünkü sarih sözlerde niyet aranmaz. Halk arasında kullanılan “şart olsun” sözü de boşanma anlamında kullanımı örfleşmiş yörelerde sarih sayılır ve bununla bir rici talak vaki olur
2-) Kinayeli Sözler: Bunlar, boşama anlamına gelebileceği gibi, başka anlamlara da gelebilen sözlerdir. Örneğin, “babanın evine git, sen benim karım değilsin, sen benden uzak ol, ben senden ayrıldım” gibi sözler kinayeli sözlerdir. Bu çeşit sözlerle yapılan boşama, ya boşama niyetinin bulunması veya içinde bulunulan durumun boşamaya delalet etmesiyle geçerli olur.
Kinayeli sözlerin her biri ile bain talak vaki olur. Bu durumda bire niyet edilirse bir, üçe niyet edilirse üç talak vaki olur. İkiye niyet edilirse yine bir talak vaki olur. Çünkü mastar olan talakın adede ihtimali yoktur.
Üç talaka niyet edildiğinde adede değil, cinse itibar edilir. İmam Züfer’e göre ikiye niyet edilirse iki talak vaki olur.
Kinayeli sözler üç çeşittir:
1-) Hem boşama hem de kadının boşama isteğinin reddine ihtimali olan sözlerdir. “Çık git” sözü gibi. Bu tür sözlerin “Seni boşadım, çık git” anlamına gelme ihtimali olduğu gibi, “çık git aramızdaki kavga son bulsun” anlamına da gelebilir.
2-) Hem boşama, hem de azarlama ihtimali olan sözlerdir. “sen bainsin” sözü gibi. Beynunet ayrılık anlamındadır. Bu halde “sen bainsin” sözü boşama anlamına geldiği gibi “hayırdan berisin” anlamına da gelebilir.
3-) Sadece boşamaya elverişli olup redde ve azarlamaya ihtimali olmayan sözlerdir. “iddet bekle, rahmini temiz tut,” gibi sözler bu anlamdadır.
Kinayeli sözlerin halleri de üçtür:
1-) Rıza Hali: Rıza halinde bu üç çeşit kinayeli sözlerden herhangi birisiyle boşamanın gerçekleşmesi niyete bağlıdır. Niyet olmadıkça boşama gerçekleşmez. Çünkü bu sözlerin boşamadan başka bir şeye de ihtimalleri vardır. Niyet konusunda kocanın sözüne inanılır. Gerekirse kendisine yemin de ettirilir.
2-) Öfke Hali: Öfke halinde birinci ve ikinci çeşit kinayeli sözlerden biriyle boşamanın gerçekleşmesi niyete bağlıdır. Fakat üçüncü çeşit kinayeli sözlerden biriyle boşamanın gerçekleşmesi ise niyete ihtiyacı yoktur. Çünkü bu durumda boşama için halin delâleti yeterlidir.
3-) Boşanmanın konuşuluyor olması hali: Bu durumda birinci çeşit sözlerle boşanmanın gerçekleşmesi niyete bağlıdır. İkinci ve üçüncü çeşit sözlerin söylenmesiyle niyete bakılmaksızın boşanma meydana gelir.
Boşama iki yönden taksime tabi tutulmuştur:
Bunlardan birincisi ric’î ve bain ikincisi de sünni ve bid”î’i olmak üzere ikiye ayrılır:
1-) Rici boşama: Erkeğe, yeni bir nikaha ve yeni bir mehre gerek olmaksızın evlilik hayatına dönme imkanını veren boşama şekline ric’i boşama denir. Ric’i boşamada dönüş ancak birinci veya ikinci talaktan sonra ve henüz iddet bitmeden önce mümkündür. Çünkü iddet bittikten sonra ric’i talak, bain talaka dönüşür. Erkeğin hanımına dönmesi şu iki şekilden biriyle olur:
2-) Bain Boşama: Yeni bir mehir ile yeniden nikah akdi olmadıkça evliliğin devam etmesine imkan vermeyen boşamaya “bain boşama” denir.
a-) Beynunet-i suğra (küçük ayrılık) durumunda:
b-) Beynunet-i kübra (büyük ayrılık) durumunda:
3-) Süni Boşama: Sünnete uygun olan boşama şekline denir. Süni boşama en güzel (ahsen) ve güzel (hasen) olmak üzere ikiye ayrılır:
4-) Bid’i Boşama: Sünnete uygun olmayan boşama şekline denir. Şu boşamalar bid’idir:
Not: Bu görüşler Hanefi mezhebine göredir
(1-Nisa Süresi 34)