Nifasın en azının süresi yoktur. Bir gün bile olabilir. En fazla süresi ise, kırk gündür. (Şafi mezhebine göre nifasın en çok süresi 60, normali ise 40 gündür). Kırk günden sonra görülen kan istihaze kanıdır. Doğumdan sonraki kırk güne lohsulalık dönemi denir.
Bu dönemin süresi kadınlarda farklı olur. Kiminin doğum sonrası kanı 20 günde kimininki 40 günde kesilir. Hiç kanı gelmeyen de olur. (İmam Ebu Yusuf ile İmam Muhammed’e göre doğum yapan kadından kan gelmezse nifas sayılmaz. Bu itibarla gusül etmesi de gerekmez.) Bu kanın kesilmesiyle de kadın lohusalıktan çıkmış sayılır.
Kırk gün içinde görülecek temizlik süresi de nifastan sayılır. Örneğin, on gün kan gelip, daha sonra beş gün kesildikten sonra tekrar on gün kan gelse, bu yirmi beş günün tamamı nifas süresi olarak kabul edilir. Söz konusu temizlik süresi, 15 gün veya daha fazla devam etse de yine nifastan sayılır.
Vücudun el, ayak veya parmak gibi bazı yerleri belli olan bir düşük de doğum sayılır ve kadın bununla lohusa olur. Fakat henüz uzuvları belirlenmemiş bir düşüğe nifas hükümleri uygulanmaz. Kendisinden kan gelmeyen bir kadın yıkanır ve ibadetlerine devam eder. İkiz doğumlarda lohusalık süresi ilk çocuğun doğumuyla başlar.
Adet olan kadına haram olan şeyler, lohusa (nifas ) halinde bulunan kadına da haramdır.