Dinimizde evin geçim işi normal şartlarda erkeğe yüklenmiştir. Kocanın kazancı yeterli olunca kadının para kazanmak için çalışmasına bir gerek kalmayacaktır. Peygamber Efendimiz (s.a.v), kadınların her zaman değil, bir ihtiyaç durumunda dışarı çıkacaklarını şöyle belirtmiştir:
”Ey kadınlar size, ihtiyaçlarınız için dışarı çıkmaya izin verildi.(1)”
Bir zaruret varsa kadın uygun şartlarda çalışabilir. Bir zaruret yokken de kadının çalışması caizdir.
1-► Kocanın izni. Koca evin reisi ve geçiminden sorumlu olduğu için kadın ondan izinsiz evin dışına çıkıp çalışamaz. Kadının çalışmasına zaruret varsa, buna aile istişare ile karar verir.
2-► Mümin kadın, iş, ibadet veya hizmet için evinin dışına çıktığı zaman örtüsü içinde olmalı; ayrıca yabancı erkekler içindeki konuşma, hal ve hareketlerine dikkat etmelidir.
3-► Yabancı erkeklerle baş başa kalmamalıdır.
4-► Yapılan iş helal olmalıdır. Dinen haram olan, kendisinin ve ailesinin şerefini zedeleyecek, kınanmaya vesile olacak bir işte çalışmamalıdır.
5-► Çalışma kadının temel görevlerini aksatmamalıdır. Mesela kadın, iş yüzünden farz ibadetlerini terk etmemelidir. Bu ibadetlerin başında namaz ve oruç gelmektedir. Ayrıca iş yüzünden kocasına ve çocuklarına karşı görevlerini aksatmamalıdır.
Yapılan iş, kadının gücünü aşmamalı, onun bünyesini ve dengesini bozmamalıdır. Kadın para kazanırken dinini, edebini, sıhhatini ve huzurunu kaybetmemelidir.
Mümin kadın evli değilse, dışarıda çalışma durumunda izin kısmı hariç yukarıda sayılan diğer şartlara uymalıdır.
Kadının evinin içindeki işleri hiç de küçümsenmeyecek kadar çoktur. Her şeyden önce şunu hatırlatalım ki, yeryüzünde annelikten daha kıymetli, daha şerefli, daha bereketli ve daha gerekli bir iş yoktur.
Bu kadının bütün temel ihtiyaçları gücü nispetinde kocaya aittir. Ancak baean aile kalabalık olur, şartlar zorlar, kocanın geliri yetmez ve kadının kocasına maddi destek vermesi gerekebilir. İşte bu durumda mümin kadın yukarıda verdiğimiz ölçüler içinde evinde veya evin dışında bir işte çalışabilir (2).
Mümin kadının, kendisine ait özel mülkü ve ticareti olabilir.
Mümin kadınlara işveren kurum, şahıs ve şirketlerin onların şu üç konudaki problemini çözmesi gerekir:
∟ Namaz.
∟ Örtü.
∟ Yabancı erkeklerle baş başa kalma olayı.
Bunu yapmak, yüce Allah’ın emri olduğu kadar insanlığın da bir icabıdır. Bu insanlığı yapanlar gayri müslim de olsalar, bir şekilde güzel karşılığını görecektir.
Müminlerin hiçbir iş yapmadan dinine ve dünyasına faydasız bir şekilde yaşaması yasaktır. Mümin kadın evde hapsedilmiş ve tembelliğe itilmiş biri olamaz. Onun kadınlık ve annelik görevleri yanında ölene kadar hiç bitmeyecek başka işleri de vardır. Bu işler hayatın hedefidir. Onların en önemlileri şunlardır.
Farz olan ilimler başta olmak üzere sürekli okumak, öğrenmek ve öğretmek. Böylece yüce dinimizin tebliğini yapmak.
Etrafına iyi ve güzel ahlakı anlatmak, kötü ahlaktan sakındırmak.
Komşu ve akrabalarının acil ihtiyaçlarına gücü kadar yardımcı olmak.
Dertli ve sorunlu insanların derdini dinlemek, onlara akıl, moral, muhabbet ve manevi destek vermek.
Kalbini, dilini ve bedenini kötülüklerden uzak tutmak için çalışmak. İman ve edeple yüce Allah’a dostluğu en birinci hedef haline getirmek.
Varlıklar ve hayat üzerinde düşünmek, ibret almak, ders çıkarmak; tefekkür yoluyla zikre geçmek, şükretmek.
Dünyada bir misafir ve yolcu olduğunu hiç unutmamak. Ölümü hatırlamak ve ‘bugün son günüm olabilir’, diye hazır olmak.
Kötü huylarını terk ederek güzel ahlakı elde etmek.
Her an kendisine hayat veren yüce Rabbini zikretmek.
Yüce Allah’a şükür için farzların yanında nafile namazlara devam etmek; kuşluk, evvâbin ve teheccüd gibi tavsiye edilen namazlardan ikişer rekat olsun kılmak.
”Ben günde yüz defa Allah’a istiğfar ediyorum (3)” buyuran bir peygamberin ümmeti olduğunu unutmamak ve kulluktaki kusurlarını görüp sürekli yüce Allah’a tövbe ve istiğfar yapmak.
Sıhhat ve afiyeti yerinde olan, günlük ihtiyaçları kocası tarafından karşılanan bir kadının diğer hizmetleri yanında bu sayılan işlerden gücü nispetinde yapması onu hem dünyada hem ahirette mutlu edecektir. Bundan ötesi boş bir çaba ve vebaldir.
Kaynak: Turan Yazılım – Mürşit 5 – İlmihal – Kadın Ve Aile İlmihali
1-Buhârî, Nikâh, 115 (nr. 5237) 2-Zeydân, el-Mufassal fî Ahkâmi’l-Mer’e, 4/265-267 (Beyrut 1997) 3-Buhârî, Daavât, 3; Müslim, Zikir, 41-42; Ebû Davud, Vitir, 26.