DOLAR
19,9662
EURO
21,3770
ALTIN
1.249,93
BIST
4.580,67
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
21°C
İstanbul
21°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
21°C
Salı Çok Bulutlu
23°C
Çarşamba Az Bulutlu
24°C
Perşembe Az Bulutlu
23°C

Karpal Tünel Sendromu Nedir?

Karpal Tünel Sendromu Nedir?
31.01.2023 23:53
0

El bileğinin iç tarafında el bileği ve parmakları bükmeye yarayan kasların tendonlarının geçtiği aralık karpal kanal olarak adlandırılır. Bu aralıktan kavrama, tutma, sıkma ve yazı yazma fonksiyonlarını sağlayan median sinir olarak tanımlanan bir sinir geçer. Median sinirin herhangi bir sebeple baskıya uğraması veya sıkışması sonucu görülen nörolojik belirtilere Karpal Tünel Sendromu denir.

Teknolojinin hayatımıza girmesi çeşitli sağlık sorunlarını da beraberinde getirdi. Akıllı telefonların yaygınlaşmasıyla sosyal medya ve bilgisayar oyunlarına saatlerce vakit ayrılması, sinir sıkışmaları içinde başı çeken Karpal Tünel Sendromu yani el bileğinde sinir sıkışması hastalığına davetiye çıkarıyor.

Çok ciddi boyutlara gelmediği sürece fazla önemsenmeyen hastalık, özellikle gün içerisinde ev veya işyerinde ellerini sık kullanan kişileri tehdit ediyor.

Karpal Tünel Sendromu Belirtileri

Karpal Tünel Sendromu ellerde uyuşma ve karıncalanma hissi ile ortaya çıkar. Bu sorunlar geceleri kişiyi uykusundan uyandıracak derecede rahatsız edici olabilir.

Uyuşmalar elin ilk üç parmağında görülür ve başparmağın dışa doğru açılması sınırlıdır. Kişi ellerini sallayarak, ovalayarak rahatlamaya çalışır. Ağrı ve uyuşukluk bazen kola bazen de omuza, boyuna kadar yayılır.

Ayrıca bir şeyi çevirerek açma ya da kaldırma esnasında güçsüzlük hissi de yine Karpal Tünel Sendromuna yakalandığınızın habercisidir. Karpal Tünel Sendromunun belirtileri sinir sistemini etkileyen metabolik hastalıkların ve özellikle boyun fıtığının belirtileri ile karıştırılabilir. Bu nedenle tedavinin başarılı olması için teşhisin tam olarak konulması gereklidir.

Karpal Tünel Sendromu kalıtsal bir hastalık değildir.

  • Ancak tedavinin gecikmesiyle ileri derecede sinir hasarı oluşabilir ve kalıcı sorunlar meydana gelebilir.

Karpal Tünel Sendromu Hastalığından korunmak İçin Öneriler

  • El ve parmak egzersizleri yapın.
  • Bir dakika boyunca, bileklerinizle yavaşça daireler çizin veya sol başparmağınızı, sağ başparmağınızla yakalayın ve esnetin.

Bu egzersizler sayesinde tendonlarınızdaki esnekliği kaybetmemiş olursunuz ki bu da sinirlere daha az yük binmesine yardımcı olur.

  • Her zaman nazik ve düşük yoğunluklu el egzersizleri yapmaya özen gösterin.
  • Bilgisayarda uzun süre yazı yazmaktan kaçının. Mutlaka bilgisayar kullanmanız gerekiyorsa, yazı yazma sırasında bileklerinizin aşırı bükülmesini önleyecek, bilek altına yerleştirebileceğiniz bir destek tercih edin.
  • Anti-enflamatuar (iltihap azaltıcı) özelliği olan, sinirleri, kıkırdağı ve kemiği güçlendirecek besinler tüketin.
  • İdeal kiloda kalmaya dikkat edin.
  • B vitamininin kas ve sinir sisteminde önemli fonksiyonları vardır. Bu nedenle B vitaminini ileri derecede kısıtlayan diyetlerden kaçının.

Spor ve kardiyo egzersizleri (yürüyüş, koşu, bisiklet, yüzme) vücuttaki yağ oranını ve ödemi azalttığı aynı zamanda bütün dokulara iletilen kan miktarını artırdığı için bileklerdeki sinirlere fayda sağlar. Ancak ağırlık egzersizleri yapıyorsanız özellikle atel veya bandaj desteğiyle bileğinizi korumaya özen gösterin.

Karpal Tünel Sendromu Kimlerde Görülür?

Karpal Tünel Sendromunun ellerini fazla kullanarak ve zorlayarak iş yapan, özellikle aynı el ve bilek hareketlerini sürekli tekrarlayan (aşırı bilgisayar kullanan, müzik aleti çalan, ağır el aletleri ile çalışan, örgü, dantel vs. yapan) kişilerde görülme oranı oldukça yüksektir.

Bunların dışında şeker, tiroit hastalarında ve hamilelerde de sık görülebilir. Hamilikte vücudun fazla su tutması karpalkanalı etkiler. Median sinirin aşırı sıvı nedeni ile baskı altında kalması sonucu parmaklarda uyuşma, ağrı ve karıncalanma görülür.

Gebelik döneminde oluşan Karpal Tünel Sendromu çoğunlukla geçicidir.

Karpal Tünel Sendromu; karpal kanalın daralması ve median sinirin baskı altında kalması, el bileği kırıkları, yumuşak doku tümörleri gibi meslek dışı sorunlardan da kaynaklanabilir. Karpal Tünel Sendromu özellikle 40-60 yaş grubu kadınlarda diğer yaş gruplarına oranla daha fazla görülür

Kaynak: Gurbet Kargın Fizyoterapist) / Diyanet Aile Dergisi / Mart 2018 / bkz: 56-57

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.