DOLAR
19,9662
EURO
21,3770
ALTIN
1.249,93
BIST
4.580,67
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
21°C
İstanbul
21°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
21°C
Salı Çok Bulutlu
23°C
Çarşamba Az Bulutlu
24°C
Perşembe Az Bulutlu
23°C

Kaza ve Kader İnancı Ne Demek?

Kaza ve Kader İnancı Ne Demek?
20.03.2023 18:13
0

Kader, sözlükte ölçü, miktar ve tayin anlamlarına gelir. Kaza ise; sözlükte hüküm, beyan, ilân, yaratma, bir şeyi hareketle tamamlama anlamlarına gelir

Kader, sözlükte ölçü, miktar ve tayin anlamlarına gelir. Istılahta ise, Allah’ın ezelden sonsuza kadar olacak şeylerin her birinin zamanını, mekanını ve özelliklerini önceden bilmesi ve takdir etmesi demektir.

Kaza, sözlükte hüküm, beyan, ilan, yaratma, bir şeyi hareketle tamamlama anlamlarına gelir. Istılahta ise, Allah’ın ezelde takdir ettiği şeyleri zamanı gelince yaratması demektir (Bu tarif Maturidilere göredir. Eş’ariler tam bunun tersine söylerler. Yani Maturidiler’in kader dediğine Eş’ariler kaza, kaza dediğine de kader derler.)

Kader Allah’ın ilim ve irade sıfatına, kaza ise kudret ve tekvin sıfatına taalluk eder.

Kaderi bir programa benzetirsek, kaza da, o şeyin bu programa uygun olarak gerçekleşmesidir. Kainatta her şey kader ve kazaya bağlanmıştır. Yüce Allah’ın iradesi dışında hiçbir şey olmaz.

Ne zaman öleceğimizi biz bilemeyiz, bunu Allah bilir ve takdir eder. İşte bu kaderdir. Ölümün gerçekleşmesi ise kazadır. Boyumuzun kısa veya uzun olması, rengimizin beyaz veya siyah olması irademize bağlı olmayan bir kaderdir.

Allah, irademizle ilgili olan kaderi, bizim tercihimizle yürütür. Yani bizi irademizde dilediğimiz işi yapmada serbest bırakmıştır. Herhangi bir konuda kendi tercihimizi kullanabiliriz. İnsan hayır (iyi ve güzel şeyler) dilerse, Allah ona hayır yapma imkanı verir. Şer (kötü ve çirkin şeyler) dilerse, şer yapma imkanı verir. Her ikisinin de hesabı insanın kendisine aittir.

Bu münasabetle hiç kimse, “Allah benim nasıl hareket edeceğimi bildiği için ben öyle hareket etmeye mecburum” diyemez. Çünkü onun bilmesi bizi bir iş yapmaya ya da yapmamaya zorlamaz.

Örneğin;

Bir astronomi uzmanı yaptığı bir hesap sonucu güneşin tutulacağını önceden bildirse ve zamanı gelince güneş de tutulsa, uzman bunu bildiği için güneş tutuldu denir mi?

İşte bizim yapacağımız işleri yüce Allah’ın önceden bilmiş olması bunun gibidir. Yani biz kendi irademizle yaptığımız işleri Cenabı Hak önceden bilip takdir ediyor. Yoksa o, bildiği için onları yapmak zorunda kalmıyoruz.

Aksi takdirde Cenabı Allah’ın insanlara doğru yolu göstermek için peygamber ve kitaplar göndermesi anlamsız olurdu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.