DOLAR
19,9662
EURO
21,3770
ALTIN
1.249,93
BIST
4.580,67
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
21°C
İstanbul
21°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
21°C
Salı Çok Bulutlu
23°C
Çarşamba Az Bulutlu
24°C
Perşembe Az Bulutlu
23°C

Korku Namazı Nasıl ve Kaç Rekat Kılınır

Korku Namazı Nasıl ve Kaç Rekat Kılınır
01.04.2023 02:20
0

Korku namazı, düşman saldırısı, yangın vb. tehlikeler karşısında bulunan cemaatin faziletli bir zatı imam edinerek onun arkasında nöbetleşerek kıldıkları namaza denir.

Soru: Korku namazı nasıl kılınır?

Cevap: Genellikle savaşta söz konusu olan korku namazı şöyle kılınır:

Savaş durumunda olan topluluktan bir grup, düşman karşısında durur. Bir grup da gelip imama uyar. İki rekatlı namazın ilk rekatını, üç veya dört rekatlı bir namazın da ilk iki rekatını imamla beraber kılar; ikinci secdeden veya birinci teşehhütten sonra bu grup düşman cephesine gider, diğer grup gelerek imama uyar. Onunla beraber geri kalan rekatları kılar ve yeniden düşman karşısına gider.

İmam da kendi başına selam verir, namazdan çıkar. Birinci grup döner ve namazını kıraatsiz olarak tamamlar, selam verip düşman karşısına gider. Çünkü bu grup lahik durumundadır. Sonra ikinci grup gelir, namazını kıraatle tamamlayıp tekrar düşman karşısına döner. Zira bunlar da mesbuk durumundadır.

Bir topluluğun bu şekilde namazı, faziletli bir imamın arkasında namaz kılmalarını sağlamak içindir. Böyle bir durum söz konusu değilse her grubun, başka bir imamın arkasında güven halinde olduğu gibi namaz kılmaları daha uygundur.

Korku namazının bozulmaması için imama uyanların gidiş ve gelişlerinde namaza aykırı başka bir harekette bulunmamaları gerekir.

İmam-ı Azam ile İmam Muhammed’e göre korku namazı bu günde de meşrudur. İmam Ebu Yusuf’a göre ise, bu namaz Peygamber (s.a.v) Efendimizin devrine mahsustur.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.