Kurban Edilecek Hayvanlar: Kurban yalnız, koyun ve keçi ile deve ve sığır hayvanlarından kesilir. Mandalar da sığır cinsinden sayılır. Koyun ile keçi bir, sığır ile manda iki, deve ise en az beş yaşını bitirmiş olmalıdır. Sekiz aylık olduğu halde birer yaşında imiş gibi gösterişli olan koyunlar da kurban edilir.
Koyun ile keçi yalnız bir kişi için kurban edilir. Deve ve sığırı ise yedi kişi kurban edebilir. Ancak ortaklardan hepsi Allah rızası için kurbana niyet etmiş olmalıdır. Ortaklardan biri gayr-i müslim olur veya birisi et maksadıyla iştirak ederse, hiçbirinin kurbanı sahih olmaz.
Kurban edilecek hayvanın ayıplardan salim olması lazımdır. Bazı ayıplar vardır ki, bunlardan biri kendisinde bulunan hayvanları kurban etmek caiz olmaz.
Pislik yiyen hayvanı hapsetmeden kurban etmek de caiz değildir: Deve 40, sığır 20, koyun ise 10 gün hapsedilir . Bazı ayıplar da vardır ki, bunların kurbanlık hayvanda bulunması zarar vermez. Bunlar da hilkaten boynuzsuz veya boynuzunun biraz kırık olması, kulaklarının delinmiş veya enine yarılmış bulunması veya küçük kulaklı olması gibi ayıplardır. Deli hayvanı da kurban etmek caizdir.
Hayvan satın alındıktan sonra kurban olmasına mani bir ayıpla ayıplanırsa, zengin ise yerine başkasını satın alır; fakir ise onu kesmekle iktifa eder. Şayet satın alındıktan sonra ölürse; zengin, yerine başka kurbanlık satın alır; fakir ise almaz.
Kurbanlık hayvan kaybolur veya çalınır da yerine başka bir hayvan satın alındıktan sonra bulunur veya ele geçerse, zengin yalnız birini; fakir ise her ikisini kurban etmesi îcabeder.
Kaynak: Lütfi Şentürk (Ankara Merkez Vaizi) / Diyanet İlmi Dergisi / Ocak 1970 / bkz: 26-27