Bu mehir doğrudan doğruya kadının hakkıdır. Ve erkek tarafından ödenen bir nevi tazminat olarak da kabul edilebilir. Hem kadına bir değer vermek, hem de onun ihtiyaçlarını karşılamak manasını taşır. Mehir de ne ananın, ne babanın ve ne de velinin hiç kimsenin hakkı olamaz. O sadece kadının malıdır.
Nikahın kıyılabilmesi için mehir şarttır. Hatta nikah muamelesi esnasında mehir vermemek şart koşulsa bile, yine de kadından hiç düşmeyen bu hakkı, erkeğin mutlaka vermesi gerekir.
Mehir iki kısımdır.
∟ Mehri Muaccel (peşin ödenen ağırlık);
∟ Mehri müeccel (boşanma veya ölüm halinde ödenen ağırlık).
Mehrin çoğuna bir sınır yoktur. Erkek istediği kadar evlendiği hayat arkadaşına mal ve servet veya para verebilir. En azına da, her ne kadar zıt fikirler ortaya atmışlarsa da, yine sınır yoktur.
Dinimiz evlenmeyi güçleştirmemeyi emretmiştir. Neslin çoğalması, fuhşun ortadan kalkması için gerekli kolaylıkları sağlamayı teşvik etmiştir. O yüzden, mehrin, erkeğin mali gücüne göre fazla olmaması en makbul yoldur.
Sevgili Peygamberimiz (S.A.V.): «Mehrin en makbulü, az olanıdır.)» (1) buyurur.
Mehir kadının hakkı olduğundan kadın onunla çeyiz yapmak zorunda değildir.
Memleketimizde «yüz görümlüğü ve bahşiş» adı altında damat namzedi olan erkek tarafından ödenen paraların dinimizde yeri yoktur.
Kızın ana babası veya yakınları erkekten her hangi bir şekilde para isteyemez, istememelidir. Böylesine alışkanlıklar İslam öncesi Arapların ve vahşi milletlerin gelenek ve görenekleri içinden, bizlere intikal etmiştir, İslamiyette hürriyetine sahip bir insan asla satılamaz.
Zamanımızda ağırlıkların fazla istenmesi, dinimiz de hiç de yeri olmayan bahşiş ve yüz görümlülüğü gibi şeyler evlenmeleri engelleyici acı durumdur. Bunların normal neticesi de herkesçe malum: Fuhuş, kız kaçırma olaylarının artması. Sonu da düşmanlıklar, kavgalar ve katil olayları…
Peygamberimiz Buyurur ki: «Nikah ve düğün işlerinin kolay olması ve mehrin azlığı, kadının hayırlı ve uğurlu olduğundandır.»
«Nikahın hayırlısı kolay olan ve erkek üzerine yük olmayıp mehri kolayca verilen nikahtır.» diye buyurmuşlardı.
Hz.” Ömer diyor ki: «Kadınların mehirleri hususunda fazla ileri giderek haddi aşmayınız.»
Kaynak: Turan Yazılım – Mürşit 5 – İlmihal – Evlilik Hayatı Ve Mahremiyetleri
(1) Şevkâni. Neylü’l-evtar, c: 6. s: 179.