Allah Teala vahyini peygamberlerine ve dolayısıyla insanlara melek aracılığıyla gönderdiği için meleklere iman, peygamberlere imandan önce gelir.
Naslarda onların özellikleri ve görevleriyle ilgili sınırlı bilgiler verilmiştir. Buna göre;
Kur’an-ı Kerim’de Hz. Meryem’e Cebrail (a.s)’ın insan suretinde geldiği bildirilir (1). Diğer yandan Hz. Peygamber (s.a.v) ve Cebrail (a.s)’ın insan suretinde geldiği ve birtakım sahabinin onu gördükleri sahih hadislerle sabittir. Melekleri, asli şekilleriyle ancak peygamberler görebilirler.
Meleklerin ayrı ayrı görevleri vardır. Her melek kendisine verilen görevi eksiksiz yerine getirir. Melekler görevlerini yerine getirirken asla yorulmazlar ve bıkkınlık göstermezler.
Cebrail (a.s): Kur’an’da Ruhu’l Emin, Ruhu’l Kuds ve Ruh gibi isimlerle anılan Cebrail’in görevi Allah ile peygamberleri arasında elçiliktir. Allah’tan aldığı vahyi peygamberlere getiren Cebrail’dir. Cenabı Allah Kur’an’ın bir ayetinde Cebrail hakkında şöyle buyurur:
Mikail (a.s): Allah’ın emir ve izniyle alemde cereyan eden olayları idare eden melektir. Mikail rızıkların dağıtımıyla da görevlidir. Kur’an’da Mikail’den şöyle söz edilir:
Azrail (a.s): Ölüm meleği olan Azrail insanların canlarını almakla görevlidir. Kur’an’da Azrail’in görevi ile ilgili ayet şu anlamdadır:
İsrafil (a.s): Sur’a üfürmekle görevli olan İsrafil, bu vazifeyi iki defa yerine getirecektir. Birincisi kıyametin kopması, ikincisi ise dirilişin vuku bulması için olacaktır. Allah, kitabı Kur’an’da bu konuya şu ayette açıklık getirir;
Kiramen Katibin Melekleri: Görevleri insanın yaptığı işleri yazmak, bir nevi dosya tutmak, insanların sicillerini tespit ederek, amel defterlerini hazırlamaktır. Kur’an’da bunlardan şöyle bahsedilir:
Münker ve Nekir Melekleri: İnsan ölünce onu sorguya çeken, Rabbini, peygamberini ve dinini soran meleklerdir.
Kaynak: Turan Yazılım / Mürşit 5
(1-Meryem Süresi 17) (2-Bakara Süresi 97) (3-Bakara Süresi 98) (4-Secde Süresi 11) (5-Zümer Süresi 68) (6-İnfitar Süresi 10-12)