DOLAR
19,1750
EURO
20,7916
ALTIN
1.214,64
BIST
4.812,93
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Çok Bulutlu
Pazar Çok Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Hafif Yağmurlu
10°C
Çarşamba Az Bulutlu
11°C

Meleklere İman, Meleklerin Özelikleri ve Görevleri

Meleklere İman, Meleklerin Özelikleri ve Görevleri
18.03.2023 12:56
0

Meleklere iman, gözle görülmeyen elle tutulmayan fakat varlıkları ayet ve hadisle bildirilen melek adında nuranî varlıklara inanmak demektir.

Allah Teala vahyini peygamberlerine ve dolayısıyla insanlara melek aracılığıyla gönderdiği için meleklere iman, peygamberlere imandan önce gelir.

Meleklerin başlıca özellikleri şunlardır:

  • Melekler, nurani varlıklar oldukları için görünmezler,
  • Vücutları cismani olmadığından idrak edilemezler.
  • Onlar tabiat ötesi varlıklar olup, gerçek niteliklerini ancak Allah bilir.

Naslarda onların özellikleri ve görevleriyle ilgili sınırlı bilgiler verilmiştir. Buna göre;

  • Melekler günah işlemezler,
  • Nefsani ve şehvani duygulara sahip değildirler
  • Erkek ve dişilikleri yoktur.
  • Melekler yemez, içmez ve uyumazlar.
  • İnsan suretine girebilirler.

Kur’an-ı Kerim’de Hz. Meryem’e Cebrail (a.s)’ın insan suretinde geldiği bildirilir (1). Diğer yandan Hz. Peygamber (s.a.v) ve Cebrail (a.s)’ın insan suretinde geldiği ve birtakım sahabinin onu gördükleri sahih hadislerle sabittir. Melekleri, asli şekilleriyle ancak peygamberler görebilirler.

Başlıca melekler ve görevleri şunlardır:

Meleklerin ayrı ayrı görevleri vardır. Her melek kendisine verilen görevi eksiksiz yerine getirir. Melekler görevlerini yerine getirirken asla yorulmazlar ve bıkkınlık göstermezler.

Cebrail (a.s): Kur’an’da Ruhu’l Emin, Ruhu’l Kuds ve Ruh gibi isimlerle anılan Cebrail’in görevi Allah ile peygamberleri arasında elçiliktir. Allah’tan aldığı vahyi peygamberlere getiren Cebrail’dir. Cenabı Allah Kur’an’ın bir ayetinde Cebrail hakkında şöyle buyurur:

  • “De ki Cebrail’e kim düşman ise şunu iyi bilsin ki Allah’ın izniyle Kur’an’ı senin kalbine bir hidayet rehberi, önce gelen kitapları doğrulayıcı ve müminler için de müjdeci olarak o indirmiştir (2)“.

Mikail (a.s): Allah’ın emir ve izniyle alemde cereyan eden olayları idare eden melektir. Mikail rızıkların dağıtımıyla da görevlidir. Kur’an’da Mikail’den şöyle söz edilir:

  • “Kim Allah’a, meleklerine, peygamberlerine, Cebrail’e ve Mikail’e düşman olursa bilsin ki, şüphesiz Allah inkar edenlerin düşmanıdır (3)“.

Azrail (a.s): Ölüm meleği olan Azrail insanların canlarını almakla görevlidir. Kur’an’da Azrail’in görevi ile ilgili ayet şu anlamdadır:

  • “De ki, size vekil kılınan ölüm meleği canınızı alacak, sonra Rabbinize döndürüleceksiniz (4)“.

İsrafil (a.s): Sur’a üfürmekle görevli olan İsrafil, bu vazifeyi iki defa yerine getirecektir. Birincisi kıyametin kopması, ikincisi ise dirilişin vuku bulması için olacaktır. Allah, kitabı Kur’an’da bu konuya şu ayette açıklık getirir;

  • “Sur’a üflenince, Allah’ın diledikleri müstesna olmak üzere göklerde ve yerde, ne varsa hepsi ölecektir. Sonra ona bir daha üflenince, bir de ne göresin onlar ayağa kalkmış bakıyorlar (5)“.

Kiramen Katibin Melekleri: Görevleri insanın yaptığı işleri yazmak, bir nevi dosya tutmak, insanların sicillerini tespit ederek, amel defterlerini hazırlamaktır. Kur’an’da bunlardan şöyle bahsedilir:

  • “Oysa, yaptıklarınızı bilen, değerli yazıcılar sizi gözetlemektedirler (6)“.

Münker ve Nekir Melekleri: İnsan ölünce onu sorguya çeken, Rabbini, peygamberini ve dinini soran meleklerdir.

Kaynak: Turan Yazılım / Mürşit 5

(1-Meryem Süresi 17)  (2-Bakara Süresi 97) (3-Bakara Süresi 98) (4-Secde Süresi 11) (5-Zümer Süresi 68) (6-İnfitar Süresi 10-12)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.