Nafile Namazlar Nelerdir ve Nasıl Kılınır?

20/08/2024
6
A+
A-
Nafile Namazlar Nelerdir ve Nasıl Kılınır?

Tahiyyetü’l-Mescid Namazı: Ziyaret, okumak ve benzeri bir maksat için camiye giren kimsenin kerahet vakti değilse iki rekat nafile namaz kılması menduptur. Tahiyyetü’l-Mescid namazı, camiye girilince oturulmadan kılınması daha faziletlidir. Oturulduktan sonra da kılınabilir. (Şafi mezhebine göre oturulmadan kılınır)

Aynı günde bir camiye birkaç defa giren kimsenin bir defa tahiyyetü’l-mescid kılması yeterlidir.
Bir camiye girip de meşguliyetinden veya vaktin keraheti gibi bir sebepten dolayı tahiyyetü’l-mescid namazını kılamayacak olan bir kimsenin

ﺳُﺒْﺤَﺎنَ اﻟﻠّٰﻪِ وَاﻟْﺤَﻤْﺪُ ﻟِﻠّٰﻪِ وَﻟَﺎٓ اِﻟٰﻪَ اِﻟَّﺎ اﻟﻠّٰﻪُ وَاﻟﻠّٰﻪُ اَﻛْﺒَﺮُ

Camiye farz namaz kılmak için giren kimsenin kılacağı bu namaz tahiyyetü’l-mescid yerine geçer.

Abdest Namazı: Abdest alındıktan sonra veya gusül yapıldıktan sonra vakit elverişli ise yaklaşık kuruyacak bir süre geçmeden iki rekat namaz kılmak menduptur. Bu namaz abdest ve gusülden dolayı bir şükür ifadesidir. Abdest ve gusülden sonra farz veya sünnet herhangi bir namazın kılınmasıyla da bu şükür görevi yerine gelmiş olur.

Duha (Kuşluk) Namazı: Duha namazı güneş doğduktan yaklaşık elli dakika geçtikten sonra başlar, istiva vaktine kadar devam eden süre içinde kılınır.(Şafi mezhebine göre zeval vaktine kadar da kılınabilir.) Bunun en iyi vakti gündüzün dörtte biri geçtikten sonradır.

Kuşluk namazı en az iki en çok on iki rekattır. Sekiz rekat kılınması daha faziletlidir. Bu namaz Peygamber Efendimizin fiili ile sabittir.

Teheccüd Namazı: Yatsı namazından sonra bir süre uyuduktan sonra kalkıp kılınacak namaza teheccüd namazı denir. Teheccüd namazı en az iki rekat en çok sekiz rekattır. Her iki rekatta selam verilerek kılınması daha uygundur.

Teheccüd namazı Allah katında çok değerli bir namazdır. Gecenin sessizliğinde, insanların çoğu uykuda iken ibadet için Allah’ın huzurunda durmak kulluğun en güzel bir nişanesidir.

Yolculuk Namazı: Bir kimsenin yolculuğa çıkarken veya yolculuktan döndükten sonra iki rekat namaz kılması sünnettir. Giderken evde, gelince camide kılmak daha uygundur.

Tevbe Namazı: Beşer olması itibariyle günah işleyen bir Müslümanın hemen bundan sonra pişman olup tövbe etmesi gerekir. İşte böyle birinin tövbesini pekiştirmek için iki rekat namaz kılması menduptur.

Hacet Namazı: Herhangi bir dileği olan bir kimse yatsı namazından sonra iki rekat namaz kılar. Allah’a hamd ettikten ve Peygamber Efendimize salat ve selam getirdikten sonra dileğinin yerine getirilmesini Allah’tan isteyerek şu duayı okur.

اَﻟﻠّٰﻬُﻢَّ اِﻧِّﻰ اَﺳْﺌَﻠُﻚَ ﺗَﻮْﻓِﻴﻖَ اَﻫْﻞِ اﻟْﻬُﺪَى وَاَﻋْﻤَﺎلُ اَﻫْﻞِ اﻟْﻴَﻘِﻴﻦِ وَﻣُﻨَﺎﺻَﺤَﺔَ اَﻫْﻞِ اﻟْﺘَﻮْﺑَﺔِ وَﻋَﺰْمَ اَﻫْﻞِ اﻟﺼَّﺒْﺮِ وَﺟِﺪَّ اَﻫْﻞِ اﻟْﺨَﺸْﻴَﺔِ وَﻃَﻠَﺐَ اَﻫْﻞِ اﻟﺮَّﻏْﺒَﺔِ وَﺗَﻌَﺒُّﺪَ اَﻫْﻞِ اﻟْﻮَرَعِ وَﻋِﺮْﻓَﺎنَ اَﻫْﻞِ اﻟْﻌِﻠْﻢِ ﺣَﺘَّﻰ اَﺧَﺎﻓُﻚَ اَﻟﻠّٰﻬُﻢَّ اِﻧِّﻰ اَﺳْﺌَﻠُﻚَ ﻣَﺨَﺎﻓَﺔً ﺗَﺤْﺡُﺰُﻧِﻰ ﻋَﻦْ ﻣَﻌْﺼِﻴَﺘِﻚَ ﺣَﺘَّﻰ اَﻋْﻤَﻞَ ﺑِﻄَﺎﻋَﺘِﻚَ ﻋَﻤَﻠﺎً اَﺳْﺘَﺤِﻖُّ ﺑِﻪِ رِﺿَﺎكَ وَﺣَﺘَّﻰ اُﻧَﺎﺻِﺤَﻚَ ﺑِﺎﻟﺘَّﻮْﺑَﺔِ ﺧَﻮْﻓﺎً ﻣِﻨْﻚَ وَﺣَﺘَّﻰ اُﺧْﻠِﺺَ ﻟَﻚَ اﻟﻨَّﺼِﻴﺤَﺔَ ﺣُﺒًّﺎ ﻟَﻚَ وَﺣَﺘَّﻰ اَﺗَﻮَﻛَّﻞَ ﻋَﻠَﻴْﻚَ ﻓِﻰ اْﻟﺎُﻣُﻮرِ وَﺣُﺴْﻦَ ﻇَﻦٍّ ﺑِﻚَ ﺳُﺒْﺤَﺎﻧَﻚَ ﺧَﺎﻟِﻖِ اﻟﻨُّﻮرِ٠

Anlamı: “Allah’ım, senden hidayet ehlinin başarısını, yakin ehlinin amellerini, tevbe ehlinin öğütleşmesini, sabırlı zatların azmini, senden hakkıyla korkanların ciddiyetini, seni arayanların arzusunu, takva ehlinin ibadete çalışmalarını, ilim ehlinin irfanını dilerim. Ta ki senden hakkıyla korkan biri olayım.

Allah’ım, senden öyle bir korku isterim ki, o beni sana isyandan menetsin. Sana itaat ile öyle amel işleyeyim ki, onunla senin rızanı kazanayım. Senden korkarak samimiyetle sana döneyim. Sırf senin sevgini kazanmak için bütün kulların hakkında hayır ve iyilik dilerim. Her işte sana güvenip sana tevekkül edeyim. Sana güzel zan besleyeyim. Nurun yaratıcısı olan Allah’ı noksan sıfatlardan tenzih ederim.

İstihare Namazı: Bir kimse yapılması istenen mubah bir şeyin kendi hakkında hayırlı olup olmadığına dair manevi bir işarete kavuşmak isterse yatacağı zaman iki rekat namaz kılar. İlk rekattta Fatiha’dan sonra “Kafirun” süresini, son rekatta da “İhlas” süresini okur.

Namazdan sonra kıbleye yönelerek yatar. Cenab-ı Hakk’ın hayırlı olana yönlendirmesini ister. Rüyada beyaz veya yeşil görülmesi hayra, siyah veya kırmızı görülmesi de şerre işarettir.

Peygamber Efendimizden rivayet edilen istihare duası ve anlamı

اَﻟﻠّٰﻬُﻢَّ اِﻧِّﻰ اَﺳْﺘَﺨِﻴﺮُكَ ﺑِﻌِﻠْﻤِﻚَ وَاَﺳْﺘَﻘْﺪِرُكَ ﺑَﻘُﺪْرَﺗِﻚَ وَاَﺳْﺎَﻟُﻚَ ﻣِﻦْ ﻓَﻀْﻠِﻚَ اﻟْﻌَﻈِﻴﻢِ ﻓَﺎِﻧَّﻚَ ﺗَﻘْﺪِرُ وَﻟﺎَ اَﻗْﺪِرُ وَﺗَﻌْﻠَﻢُ وَﻟﺎَ اَﻋْﻠَﻢُ وَاَﻧْﺖَ ﻋَﻠﺎَّمُ اﻟْﻐُﻴُﻮبِ اَﻟﻠّٰﻬُﻢَّ اِنْ ﻛُﻨْﺖَ ﺗَﻌْﻠَﻢُ اَنَّ ﻫٰﺬَا اْﻟﺎَﻣْﺮَ ﺧَﻴْﺮٌ ﻟِﻰ ﻓِﻰ دِﻳﻨِﻰ وَﻣَﻌَﺎﺷِﻰ وَﻋَﺎﻗِﺒَﺔِ اَﻣْﺮِى وَﻋَﺎﺟِﻞِ اَﻣْﺮِى وَآﺟِﻠِﻪِ ﻓَﺎﻗْﺪِرْهُ ﻟِﻰ وَﻳَﺴِّﺮْهُ ﻟِﻰ ﺛُﻢَّ ﺑَﺎرِكْ ﻟِﻰ ﻓِﻴﻪِ وَاِنْ ﻛُﻨْﺖَ ﺗَﻌْﻠَﻢُ اَنَّ ﻫٰﺬَا اْﻟﺎَﻣْﺮَ ﺷَﺮٌّ ﻟِﻰ ﻓِﻰ دِﻳﻨِﻰ وَﻣَﻌَﺎﺷِﻰ وَﻋَﺎﻗِﺒَﺔِ اَﻣْﺮِى وَﻋَﺎﺟِﻞِ اَﻣْﺮِى وَآﺟِﻠِﻪِ ﻓَﺎﺻْﺮِﻓْﻪُ ﻋَﻨِّﻰ وَاﺻْﺮِﻓْﻨِﻰ ﻋَﻨْﻪُ وَاﻗْﺪِرْ ﻟِﻰَ اﻟْﺨَﻴْﺮَ ﺣَﻴْﺚُ ﻛَﺎنَ ﺛُﻢَّ اَرْﺿِﻨِﻰ ﺑِﻪ

Anlamı: “Allah’ım! Sen bildiğin için, Senden hakkımda hayırlısını bana bildirmeni, kudretinle bana güç vermeni ve hayrın açıklanmasını senin büyük fadlu kereminden isterim. Çünkü senin her şeye kudretin yeter, benim ise yetmez. Sen her şeyi bilirsin, halbuki ben bilemem. Sen her şeyi bilirsin, halbuki ben bilemem. Sen bütün gizli şeyleri en iyi bilensin.

Allah’ım! Sen bilirsin, eğer bu iş (hangi iş için istihare yapılmışsa burada belirtilir.) benim dinim, yaşayışım, işimin sonucu, dünyam ve ahiretim için hayırlı ise, bunu bana takdir eyle, onu bana kolaylaştır ve bu işi bana mübarek eyle.

Eğer bu iş; benim dinim, yaşayışım, işimin sonucu, dünyam ve ahiretim için kötü ise benden uzaklaştır, beni de ondan uzaklaştır. Hayır nerede ise onu bana takdir et ve onunla beni hoşnut eyle.

Tesbih Namazı: Tesbih namazı dört rekattır. Her rekatta Fatiha, zamm-ı süre ve yetmiş beş defa

ﺳُﺒْﺤَﺎنَ اﻟﻠّٰﻪِ وَاﻟْﺤَﻤْﺪُ ﻟِﻠّٰﻪِ وَﻟَﺎٓ اِﻟٰﻪَ اِﻟَّﺎ اﻟﻠّٰﻪُ وَاﻟﻠّٰﻪُ اَﻛْﺒَﺮُ

Tesbih Namazı: “Niyet ettim Allah rızası için tesbih namazını kılmaya” diye niyet edilip “Allahü Ekber” denilerek namaza başlanır.

“Sübhaneke”den sonra on beş kere “Sübhanallellahi…”okunur. sonra Euzü-Besmele, Fatiha ve zamm-ı süre okunup tekrar on kere “Sübhanellahi…” okunur. Sonra rükua varılır.

Rükuda her zaman üç defa okunan “Sübhane Rabbiye’l-azim” denildikten sonra yine on defa aynı tesbih söylenir ve rükudan kalkılır.

Doğrulunca da on defa aynı tesbih okunur ve secdeye gidilir. Secdede üç defa “Sübhane Rabbiye’l-a’la” denildikten sonra yine on defa tesbih okunur. Secdeden kalkılarak oturulurken de on defa tesbih okunur ve ikinci secdeye varılır. İki secdede üç kere okunan “Sübhane Rabbiye’l-a’la” dan sonra on defa daha tesbih okunur. Böylece birinci rekatta yetmiş beş defa tesbih okunmuş olur.

Bundan sonra ikinci rekata kalkılır yine önce on beş kere tesbih okunur; sonra aynen birinci rekattaki şekliyle hareket edilerek rekatın sonunda oturulur. İlave tesbihlerin sayısı yüz elli olmuş olur.

Ettehiyyatü, Salli-Barik okunduktan sonra ayağa kalkılır, üçüncü ve dördüncü rekatlar da aynen birinci ve ikinci rekat gibi kılınır. Böylece dört rekatta, üç yüz defa Sübhanellahi…tesbihi okunmuş olur.

Son oturuşta Ettehiyyatü, Salli-Barik ve Rabbena duaları okunarak selam verilir.

Tesbih namazı her zaman kılınabilir. Ayda veya yılda bir defa, hiç değilse ömürde bir defa kılınmalıdır. Tesbih namazında yanılma olursa, sehiv secdesinde ilave tesbihler okunmaz.

Yağmur Duası ve Namazı: Kuraklık ve susuzluk sebebiyle su ihtiyacının ortaya çıkması durumunda yağmur duası okunur. İmam-ı Azam’a göre yağmur dilemek dua ve istiğfar ile olur. Cemaatle namaz kılmak mendup değildir.

İmam Ebu Yusuf ve İmam Muhammed’e göre, duada bulunmanın ve namaz kılmanın yanı sıra Cuma namazı gibi sesli okuyuşla cemaatle iki rekat namaz kılmak menduptur. Bu namazın arkasında bayramlarda olduğu gibi, hutbe okunur.

Yağmur duası yerleşik alan dışına çıkılarak müsait bir yerde yapılır. Yağmur yağması gecikirse yağmur duası birkaç defa tekrarlanır.

Peygamber Efendimizden rivayet edilen yağmur duası Arapçası ve anlamı:

Anlamı: “Allah’ım, bize yardım eden, içimize sinen, bol, faydalı, her tarafı kaplayan her tarafa akıp giden, her tarafı sulayan umumi bir yağmur ihsan et. Allah’ım, bizi yağmurla sula, bizi ümitlerini kesen kimselerden etme. Allah’ım, beldelerde, kullarda ve diğer yaratılmış şeylerde öyle bir güçlük, öyle bir darlık var ki, Senden başkasına arz edemeyiz.

Allah’ım, bizim için ekinler bitir, memeleri sütle doldur. Bizi göğün bereketiyle sula. Bize yeryüzünün bereketlerinden ürün ver. Allah’ım, biz senden bağışlanmak dileriz. Muhakkak Sen çok bağışlayansın. Artık bize semadan bol bol yağmur yağdır.

Güneş Tutulması (küsüf) Namazı: Güneş tutulduğu zaman ezan ve kamet okunmaksızın cemaatle iki rekat namaz kılmak menduptur. Bu namazın her rekâtında fazla miktarda (İmam-ı Azam’a göre, sessizce, İmam Ebu Yusuf ile İmam Muhammed’e göre, seslice) kıraatte bulunulur.

Arkasında hutbe okunmayan bu namaz yerleşik alanın dışında kılınabilirse de büyük bir camide kılınması daha faziletlidir. Bu namazdan sonra güneş açılıncaya kadar dua edilir.

Ay Tutulması (Husuf) Namazı: Ay tutulması halinde de güneş tutulması sırasında kılındığı gibi iki rekat namaz kılmak menduptur. Fakat bu namaz cemaatle değil tek başına kılınır. Zira ay tutulması gece olabileceği için cemaatin bir araya toplanıp namaz kılmalarında güçlük vardır.

Ay ve güneş tutulmaları, bu ibadetlerin vaktidir. Bu itibarla yapılan dualar ve kılınan namazlar güneş ve ayın açılması için değil, bu vesile ile Allah’a yakınlaşmak içindir.

Mübarek Gecelerde Kılınacak Namaz: Regaip, mirac, beraat ve kadir gecelerini namaz kılarak ihya etmek teşvik edilmiştir. Ancak bu gecelere özel bir namaz yoktur. Bu konuda bazı rivayetler varsa da sahih görülmemiştir. Bu geceler, kaza ve nafile namaz kılmak, Kur’an okumak, zikir yapmak, dua etmek, tevbe ve istiğfarda bulunmakla ihya edilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.