Namaz Nasıl Kaza Edilir?

27/08/2024
10
A+
A-
Namaz Nasıl Kaza Edilir?

Vakti kaçırılmış veya unutulmuş bir namazın sonradan kılınması, Kaza namazına başlamadan önce, namazın kaza edilmesi, birden fazla namazı kaza etmeniz gerekiyorsa,


Buluğa erdikten sonra veya Müslüman olduktan sonra hiçbir namazı geçirmemiş olan kimse, daha sonra birkaç namazı geçirirse Hz. Peygamber (s.a.v)’in yaptığı gibi geçirdiği namazları sırası ile kaza eder.

Abdullah b Mes’ud’un şöyle söylediği nakledilmiştir: Hz. Peygamber (s.a.v) ile birlikte idik Öğle, ikindi, akşam ve yatsı namazlarını kılmamız engellendi Bu durum benim çok zoruma gitti.

İçimden, Biz Hz. Peygamberle (s.a.v) beraberiz, biz Allah yolundayız diye geçirdim. Sonra Allah Resulü (s.a.v) Bilal’e emretti. O da kamet getirdi. Ardından Hz. Peygamber (s.a.v) bize öğle namazını kaldırdı.

Sonra Bilal tekrar kamet getirdi. Hz. Peygamber (s.a.v) bize ikindi namazını kıldırdı. Daha sonra Bilal yine kamet getirdi. Hz. Peygamber (s.a.v) bize akşam namazını kıldırdı. En sonunda Bilal bir daha kamet getirdi. Hz. Peygamber (s.a.v) bize yatsı namazını kıldırdı. Ardından bize dönüp şöyle buyurdu: Yeryüzünde sizin dışınızda Allah’ı anan bir topluluk yoktur.

İbn Abbas’ın şöyle söylediği nakledilmiştir: Hz. Peygamber (s.a.v) gecenin başından itibaren yürüdü. Sonunda ise konakladı. Güneşin tamamı veya bir kısmı doğana kadar uyanamadı. Güneş yükselene kadar namaz kılmadı. Sonra namaz kıldı. İşte kıldığı bu namaz orta namazdır.

Ebu Meryem’den nakledilen hadise göre Hz. Peygamber (s.a.v) müezzine emretmiş. Bunun üzerine müezzin ezan okumuş. Sonra Hz. Peygamber (s.a.v) sabah namazının iki rekat sünnetini kılmış. Ardından müezzine tekrar emretmiş. Bunun üzerine müezzin kamet getirmiş. Ardından Hz. Peygamber (s.a.v) insanlara namaz kıldırmıştır.

Kaynak: Esad Muhammed Said es-Sağirci / Delilleriyle Hanefi Fıkhı / bkz: 158

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.