DOLAR
21,1692
EURO
22,7270
ALTIN
1.322,12
BIST
5.264,03
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
24°C
İstanbul
24°C
Parçalı Bulutlu
Salı Parçalı Bulutlu
24°C
Çarşamba Çok Bulutlu
23°C
Perşembe Çok Bulutlu
22°C
Cuma Az Bulutlu
23°C

Psikolojisi Bozuk Çocuğun Belirtileri ve Tedavi Yolları

Psikolojisi Bozuk Çocuğun Belirtileri ve Tedavi Yolları
19.02.2023 23:49
0

Anne babanın çocuğun yeterliliğiyle ile örtüşmeyen beklentiler içine girmesi çocuktaki kaygıyı artırır.

Çocuğunuzdan neyi ne kadar isteyeceğinizi, onun bireysel yeteneklerine ve farklılıklarına dikkat ederek gerçekçi bir şekilde belirlemelisiniz. Bu, çocuğunuzun yapabileceğinden fazlasını bekleyerek onu, yoğun kaygıya itmenize engel olur.

  • Eğer çocuğunuz sınav dönemlerinde oturduğu yerde bile hareketliyse
  • Elini kolunu koyacak yer bulamıyorsa
  • Sık sık parmaklarını çıtlatıyorsa,
  • Konuşurken vücudunun devamlı giysileriyle oynuyorsa
  • Tedirgin, gergin ve sıkıntılı davranıyorsa çocuğunuz kaygıya kapılmıştır.

Bu durumda anne baba olarak onu rahatlatmayı denemelisiniz

Sınavı yaşamın tek odağı olarak görmeyin. Sınava rağmen yaşamı sürdürmeye çalışın ve çocuğunuzun hayatını, hayat sadece sınavdan ibaretmiş gibi düzenlemesini beklemeyin.

Anne baba olarak çocuğunuz sevdiğinizi ve değer verdiğinizi sadece söylemekle yetinmeyin, tutarlı bir şekilde ona gösterin.

Her anne baba çocuğunun başarılı olması için elinden geleni yapar. Ancak bazen başarısını artırmak için yapılan davranışlar, gösterilen tepkiler ve takınılan tutumlar yanlış sonuçlar doğurabilir.

Çocuğunuzun başarısını artırmak isterken motivasyonunu düşürebilirsiniz. Bu durumda kaygılanmayın. Çocuklarınız hata yapabildiği gibi sizler de ebeveyn olarak hata yapabilirsiniz. Yaptığınız hatalar karşısında inatlaşmak yerine çocuğunuzla konuşarak bu durumu çözebilirsiniz.

Ona hata yaptığınızı söylemekten çekinmeyin. Sizin hatalarınızla barışık olmanız, hatalarınızın farkına varmanız onun cesaretini artırır, kendi hatalarının farkına varmasını sağlar.

Zor zamanlarda çocuğunuzun yanında duygusal ve fiziki olarak olmanız onun başarısını artırır. Ders çalışırken onu odasında ziyaret etmeniz, biraz sohbet etmeniz, yardıma ihtiyacı olup olmadığını sormanız onun çalışma isteğini artırır.

Unutmayın sınavlar bir gün bitecek ama çocuğunuzla kurduğunuz ilişki bir ömür boyu devam edecek o nedenle bozmamaya çalışın.

Kaynak: Nazlı Özburun (Uzman Aile Terapisti) / Diyanet Aile Dergisi / Haziran 2016 / bkz: 32-33

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.