Sabah, Öğle, İkindi, Akşam ve Yatsı Namazı Nasıl Kılınır?
Namazlar farz, vacip, sünnet ve mustahap kısımlarına ayrılmakta; ikişer, üçer ve dörder rekatı bulunmaktadır.
Namazlar genel olarak kılınış bakımından bazı küçük farklar dışında birbirine benzerler. Bu namazlar önce yazıldığı üzere farzlara, vaciplere, sünnetlere ve adabına uyularak şöyle kılınır. (Şafi mezhebine göre namazda vacip söz konusu olmadığından namazlardaki söz ve fiiller farz ve sünnet olmak üzere iki kısma ayrılır.)
Sabah Namazı Kaç Rekattır ve Nasıl Kılınır?
Sabah namazı ikisi sünnet, ikisi farz olmak üzere dört rekattır. Sünnet farzdan önce kılınır.
Önce kıbleye dönülür, namaza niyet edilerek tekbir alınır. Eller bağlandıktan sonra Sübhaneke okunur. Daha sonra Euzü Besmele çekilir. Fatiha ve zamm-ı süre okunduktan sonra “Allahü Ekber” denilerek rükua gidilir. Rükuda üç defa “Sübhane Rabbiyye’l-azim” denildikten sonra “Semiallahü limen hamideh” denilir. Sonra tekbir alınarak secdeye varılır.
Secdeye varırken önce dizler, sonra eller daha sonra baş yere konur. Secdede üç defa “Sübhane Rabbiyye’el-a’la” denilir. Secdeden Allahü Ekber denilerek doğrulur ve oturulur. Kısa bir süre beklendikten sonra Allahü Ekber denilerek ikinci secdeye varılır. Bunda da üç kere Sübhane Rabbiyye’l-a’la denilir. Bu ikinci secdeden sonra Allahü Ekber denilerek ayağa kalkılır.
Ayağa kalkarken önce baş, sonra eller ve daha sonra dizler yerden kalkar. Böylece ikinci rekata kalkınca birinci rekatta olduğu gibi eller bağlanır, Besmele ile birlikte Fatiha ve zamm-ı süre okunur. Rüku (Şafi mezhebine göre sabah namazında ikinci rekatın rükuundan kalkınca kunut duası okunur.) ve secdeler yapıldıktan sonra oturulur. Bu oturuşta Ettehiyatü, Salli-Barik ve Rabbena duaları okunduktan sonra başı önce sağa döndürüp, “esselamü aleyküm ve rahmetullah” denilir. Sonra aynı şekilde sola selam verilerek namaz tamamlanır.
Sabah namazının farzının kılınışı aynen sünneti gibidir. Ancak farzdan önce erkekler kamet getirirler.
Öğlen Namazı Kaç Rekattır ve Nasıl Kılınır?
Öğle namazı, dördü ilk sünnet, dördü farz ve ikisi son sünnet olmak üzere on rekattır. (Şafi mezhebine göre son sünnet de dört rekattır.)
Öğle Namazının İlk Sünneti Şöyle Kılınır: İlk iki rekatı sabah namazının iki rekat sünneti gibi kılınır. İkinci rekatta oturulduğu zaman yalnız Ettehiyatü okunur ve üçüncü rekata kalkılır. Sübhaneke okumadan Besmele ile birlikte Fatiha ve zamm-ı süre okunduktan sonra rüku ve secdeler yapılır ve dördüncü rekat da kılınıp oturulur. Ettehiyatü, Salli-Barik ve Rabbena duaları okunup selam verilir. (Şafi mezhebine göre sünnetler ikişer ikişer kılınır)
Öğle Namazı Farzı Kılınışı: Öğle namazının farzı, öğle namazının ilk sünneti gibi kılınır. Ancak farzın son iki rekatında zamm-ı süre okunmaz.
Öğle Namazı Son Sünneti Kılınışı: Öğle namazının son sünneti aynen sabah namazının sünneti gibi kılınır. (Bu sünnetleri dört kılmak müstehaptır.)
İkindi Namazı Kaç Rekattır ve Nasıl Kılınır?
İkindi namazı dördü sünnet, dördü farz olmak üzere sekiz rekattır. Sünnet olan önce kılınır.
İkindi Namazı Sünnetinin Kılınışı: Müekked olmayan ikindi sünneti, öğle sünneti gibi kılınır. Ancak bu sünnette birinci Ettehiyatü’den sonra Salli-Barik okunur, ayrıca üçüncü rekata kalkınca Sübhaneke okunur, Euzü-Besmele çekilerek başlanır.
İkindi Namazının Farzının Kılınışı: İkindi namazının farzının kılınışı aynen öğle namazının farzı gibidir.
Akşam Namazı Nasıl Kılınır?
Akşam namazı, üçü farz, ikisi sünnet olmak üzere beş rekattır. Farz sünnetten önce kılınır.
Akşam Namazı Farzının Kılınışı: Akşam namazının farzının kılınışı öğle namazının farzının kılınışı gibidir. Ancak üçüncü rekat kılındıktan sonra oturulur ve selam verilir.
Akşam Namazı Sünnetinin Kılınışı: Akşam namazının sünnetinin kılınışı aynen sabah namazının sünneti gibidir. (Bu Sünneti altı rekat kılmak müstehaptır. Fazladan kılınan bu dört rekata evvabin namazı denir ki pek sevaptır.)
Yatsı Namazının Kılınışı:
Yatsı namazı, dördü ilk sünnet, dördü farz, ikisi son sünnet ve üçü vitir namazı olmak üzere on üç rekattır.
Yatsı Namazının İlk Sünnetin Kılınışı:Yatsı namazının ilk sünneti, aynen ikindi namazının ilk sünneti gibi kılınır.
Yatsı Namazının Farzının Kılınışı: Yatsı namazının farzının kılınışı, öğle ve ikindi farzlarının kılınışı gibidir.
Yatsı Namazının Son Sünnetinin Kılınışı: Yatsı namazının son sünneti, sabah namazının sünneti gibi kılınır.
Vitir Namazının Kılınışı:
Vitir namazı, yatsı namazından sonra kılınan üç rekatlık vacip bir namazdır. (Bu İmam-ı Azam’a göredir. İmam Ebu Yusuf, İmam Muhammed ve İmam Şafii’ye göre vitir vacip değil sünnettir.) Vitir namazının ilk iki rekatı sabah namazının sünneti gibi kılınır. Ancak ikinci rekattan sonra oturulunca yalnız Ettehiyatü okunduktan sonra üçüncü rekata kalkılır.
Besmeleyle Fatiha ve zamm-ı süre okunduktan sonra eller kulaklara kaldırılır ve Allahü Ekber diye tekbir getirilerek tekrar bağlanır. Kunut duası okunduktan sonra rüku ve secdeler yapılarak oturulur. Ettehiyatü, Salli-Barik ve Rabbena duaları okunup selam verilir.
Vitirde kunut olarak herhangi bir dua okumak vaciptir. Fakat bilinen Kunut duasını okumak ise sünnettir. Kunut duasını bilmeyenler “Rabbena atina…” duasını okurlar. (Şafi mezhebine göre vitir iki rekat kılındıktan sonra selam verilir. Üçüncü rekat tek olarak kılınır. Kunut duası sadece Ramazan ayının son on beş gününde okunur.)