DOLAR
21,2392
EURO
22,8954
ALTIN
1.339,37
BIST
5.372,66
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Parçalı Bulutlu
Salı Az Bulutlu
23°C
Çarşamba Az Bulutlu
23°C
Perşembe Az Bulutlu
23°C
Cuma Az Bulutlu
24°C

Sehiv Secdesi İle İlgili Kaideler

Sehiv Secdesi İle İlgili Kaideler
30.03.2023 02:31
0

Sehiv secdesi ile ilgili bazı önemli meseleler ve konular. Sehiv secdesini gerektiren ve gerektirmeyen hatalar

1 ▬ Namazda birkaç defa yanılma olursa hepsi için yalnız bir sehiv secdesi yapılır.

2 ▬ Kılınan namaz farz olsun, vacip veya sünnet olsun, sehiv secdesi gerektiğinde bu secdenin yapılması icab eder.

3 ▬ İmama uyan kimse namazda iken kendi yanılması durumunda değil de imamın yanılması durumunda imamla beraber sehiv secdesi yapar.

4 ▬ Dört veya üç rekatlı namazların ilk oturuşunu unutarak ayağa kalkacağı sırada hatırlayan kimse, oturmaya yakın ise hemen oturur. Bu taktirde sehiv secdesi gerekmez. Şayet doğrulmaya yakın ise oturmayıp ayağa kalkarak namazına devam eder ve namazın sonunda sehiv secdesi yapar,

5 ▬ Dört rekatlı bir namazın sonundaki oturuşu unutarak ayağa kalkan kimse fazla olan rekatın secdesini yapmadan önce yanıldığını hatırlarsa hemen geriye döner, teşehhütten sonra selam verip sehiv secdesi yapar. Çünkü farz olan son oturuş geciktirilmiştir. Şayet fazla olan secdesini yaptıktan sonra yanıldığı hatırlanırsa farz nafileye dönüşür. Buna bir rekat daha ilave edilir ve tam altı rekatlı bir nafile namaz kılınmış olur. Bu durumda sehiv secdesi gerekmez.

6 ▬ Dört rekatlı bir namazın son oturuşunda bulunduktan sonra unutarak ayağa kalkan bir kimse beşinci rekatın secdesini yapmadan yanıldığını hatırlarsa geriye dönerek oturur ve sehiv secdesini yapar. Eğer beşinci rekatın secdesini yaptıktan sonra yanıldığının farkına varırsa artık geri dönmez. Bir rekat daha ilave ederek altı rekat kılar. Namazın sonunda sehiv secdesi yapar. Bu durumda dördü farz, iki rekat da nafile olarak kılınmış olur.

7 ▬ Akşam namazının son oturuşunu yaptıktan sonra dördüncü rekata, sabah namazının son oturuşunu yaptıktan sonra üçüncü rekata kalkılmasının hükmü de böyledir. Yani bunlarda da fazla rekatın secdesi yapılmadan yanıldığını hatırlarsa geri dönüp sehiv secdesi yapar. Şayet fazla rekatın secdesini yaptıktan sonra yanıldığının farkına varırsa artık geri dönmeden bir rekat daha ilave eder. Böylece fazladan kıldığı bu iki rekat nafile olmuş olur.

8 ▬ Dört veya üç rekatlı farz ve vitir namazlarında birinci oturuştan sonra yanılarak “Allahümme Salli ala Muhammed” diyen kimsenin kıyamı geciktirdiği için sehiv secdesi yapması gerekir. (Öğleden önceki sünnetlerde de bu durumda (farza benzeyişinden dolayı) sehiv secdesi lazım gelir)

9 ▬ Namazda zikirlerin, duaların ve Ettehiyyatü’nün açıktan okunması sehiv secdesini gerektirmez.

10 ▬ Rükuda zamm-ı süre okumadığını hatırlayan kimse hemen ayağa kalkıp zamm-ı süre okur ve yeniden rüku yapar. Namazın sonunda sehiv secdesinde bulunur.

11 ▬ Vitir namazında rükuda Kunut duasını sehven terk ettiğini hatırlarsa geriye dönüp Kunut okuması gerekmez. Namazın sonunda sehiv secdesi yapması lazım gelir.

12 ▬ Namazda bir rükün yerine getirilecek kadar düşünceye dalınması sehiv secdesini gerektirir.

13 ▬ İmamın açıktan okunacak namazları gizli, gizli okunacakları da açıktan okuması sehiv secdesini gerektirir.

14 ▬ Gizli okunacak yerde Fatiha’nın çoğunu açıktan okursa yanıldığının farkına varınca kalan kısmını gizli olarak okur. Açıktan okunacağı yerde yanılarak çoğunu gizli okuduktan sonra hatırına gelirse Fatiha’yı yeniden okur.

15 ▬ Açıktan okunması gereken yerde gizli, gizli okunması gereken yerde açıktan namaz sahih olacak miktar Kur’an okunması halinde sehiv secdesi gerekir. Bu miktardan az olursa gerekmez. Ramazan ayında imamın vitir namazındaki kıraati gizli yapmasında da sehiv secdesi gerekir.

16 ▬ Tek başına namaz kılan kimseye açıktan veya gizlice okumasından sehiv secdesi gerekmez.

17 ▬ İmama uyan kimse, namazda kendi yanılması halinde de imamın yanılması halinde de imamla beraber sehiv secdesi yapar. Fakat imama sonradan uyan kimse, namazın geri kalan kısmını kılarken yanılırsa kendi yanılması sehiv için secdesi yapar.

18 ▬ İmam sehiv secdesi yapmazsa arkasında namaz kılan cemaat de yapmaz.

19 ▬ Cuma ve bayram namazlarında cemaat kalabalık olduğu taktirde, karışıklığa meydan vermemek için sehiv secdesi yapılmaz.

20 ▬ Selam verdikten sonra sehiv secdesi yapması gerektiğini hatırlayan kimse hemen sehiv secdesini yapar. Fakat gülmek, konuşmak gibi namaza aykırı bir durum meydana gelirse veya kerahet vakti girerse sehiv secdesi düşer.

21 ▬ İmama birinci rekattan sonra uyan kimse yanılarak imamla beraber selam verirse, kendisine sehiv secdesi gerekmez.

22 ▬ Üç veya dört rekatlı bir namazı kılmakta olan kimse, namazın bittiğini zannederek selam verdikten sonra iki rekat kıldığını anlarsa namaza aykırı bir işi yapmadığı taktirde yeniden tekbir almaksızın kalkıp namazını tamamlar ve sehiv secdesi yapar.

23 ▬ Bir kimse kıldığı namazın rekatlarında şüpheye düşer ve eğer öyle bir durumla ilk defa karşılaşmışsa o namazını yeniden kılar. Böyle durumla çokça karşılaşıyorsa kendi kanaatına göre hangi ihtimal kuvvetli ise ona göre hareket eder ve sonunda sehiv secdesi yapar.

24 ▬ İmam son oturuştan sonra selam vermeden unutup ayağa kalkarsa cemaat ona uymaz. Oturdukları yerden imamın geri dönmesini bekler. Şayet imam kalktığı azla rekatın secdesini yaparsa cemaat onu beklemeden selam verir.

25 ▬ İmama birinci rekattan sonra uyan kimse sehiv secdesinde de imama uyar. Eğer imam ile sehiv secdesi yapmadan kalkarsa geri dönüp imam ile sehiv secdesini yapar sonra kalkıp namazını tamamlar. Eğer geriye dönmezse namazı caizdir. Ancak, namazın sonunda sehiv secdesi yapması gerekir.

26 ▬ Sehiv secdesini yapmakta olan imama uymak caizdir. Gerek sehiv secdelerinin herhangi birinde ve gerek Ettehiyyatü’ de olsun fark etmez (1)

(1-Rediu’l-Muhtar, 2/77; Tahtavi, s. 373)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.