DOLAR
21,2482
EURO
22,9074
ALTIN
1.340,17
BIST
5.372,66
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Parçalı Bulutlu
Salı Az Bulutlu
23°C
Çarşamba Az Bulutlu
23°C
Perşembe Az Bulutlu
23°C
Cuma Az Bulutlu
24°C

Sehiv Secdesi

Sehiv Secdesi
30.03.2023 02:13
0

Namazda yapılan bazı kusurların giderilmesi için son oturuştan sonra yapılması vacip olan secdeye sehiv secdesi denir.

(Şafi mezhebine göre sehiv secdesi namazda genellikle yanılarak bazan da bilerek yapılan kusurların giderilmesi için yapılması sünnet olan secdeye denir)

Sehiv secdesini gerektiren haller ve durumlar şunlardır:

  • Namazın farzlarından birini unutarak geciktirmek
  • Namazın vaciplerinden birini unutarak yapmamak
  • Namazın vaciplerinden birini unutarak geciktirmek.

Şafi mezhebine göre sehiv secdesini gerektiren haller şunlardır:

1 ▬ Namazın “eb’az” denilen sünnetlerinden birin unutarak veya bilerek terk etmek. Bunlar altı tanedir:

  • Kunut okumak
  • Kunut esnasında ayakta durmak
  • İlk teşehhüt için oturmak
  • İlk teşehhüdü okumak
  • İlk teşehhütten sonra peygambere salavat getirmek
  • Son teşehhüdten sonra peygamberin aline salavat getirmek.

2 ▬ Kasten yapılması namazı bozan bir fiili yanılarak işlemek. Örneğin, itidalı Fatiha okunacak kadar, celseyi (iki secde arasındaki oturuşu) teşehhüt okunacak kadar uzatmak. Fazla bir rekat, fazla bir rüku, fazla bir secde etmek de böyledir.

3 ▬ Kıldığı rekat sayısında şüphe etmek. Örneğin, üç rekat mı, dört rekat mı kıldım diye şüpheye düşen kimse, az olan üç rekat kabul edip bir rekat daha kılar, sonra sehiv secdesi yapar.

4 ▬ Sözlü bir rüknü mahallinin dışına nakletmek. Örneğin: yerinde okumakla beraber Fatihayı tekrar son oturuşta, son tahiyyatı da ayakta okumak.

5 ▬ Namazın “eb’az” ından olan sünnetlerden birinin yerine getirilip getirilmediğinden şüphe etmek.

6 ▬ Niyet ve iftitah tekbirinden başka bir rüknü yapıp yapmamakta şüphe etmek. Örneğin, birinci rekatın secdesinde iken rüku edip etmediğinden şüpheye düşen bir kimse hemen rükua geri döner ve oradan itibaren rekâtını tamamlar. Yani rükudan sonra itidal eder; ondan sonra secdelerini yapar, namazın sonunda da sehiv secdesini yapar)

Sehiv secdesi nasıl yapılır?

Sehiv secdesini gerektiren hal olursa son oturuşta yalnız Ettehiyyatü okunarak sağ tarafa selam verildikten sonra “Allahü Ekber” denilerek secdeye varılır, üç kere “Sübhane Rabbiyye’l-a’la” okunur. Sonra “Allahü Ekber” denilerek oturulur. Tekrar Allahü Ekber diyerek ikinci secdeye varılır, yine üç defa Sübhane Rabbiye’l-a’la okunduktan sonra “Allahü Ekber” denilerek oturulur. Ettehiyyatü, Salli-Barik ve Rabbena duaları okunduktan sonra önce sağ tarafa sonra sol tarafa selam verilir. (Şafi mezhebine göre iki secdeden ibaret olan sehiv secdesi teşehhüt ile selam arasında yapılır)

Farzlardan birinin unutularak veya bile bile yapılmaması halinde namaz bozulur. Çünkü, böyle büyük bir noksan için sehiv secdesi yeterli değildir. Vaciplerden herhangi birinin bilerek terk edilmesi durumunda sehiv secdesi gerekmez, namazın yeniden kılınması vacip olur.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.