1-) Allah tarafından takdir olunmuş cezalar ki hakim onları değiştiremez, ilave de yapamaz onlara
2-) Allah tarafından takdir olunmayan cezalar ki durumları hakimin elindedir. Onlar da kendisinde bir maslahat gördüğü şeyleri yapabilir.
KISAS: İntikamla yanıp kavrulan nefisler için bir yatıştırıcı ve kanların akmasını durdurucu olarak konmuştur. Allah Teala şöyle buyurur: ‘Ey akıl sahipleri, sizin için kısasta hayat vardır. Belki ittika edersiniz’
İbn Teymiye demiştir ki: Şüphesiz öldürülenin yakınlarının kalpleri intikamla kabarır. Ta ki, katili ve taraftarlarını öldürmekle intikamlarını alsınlar. Bilakis, mesela öldürülen kabile reisi olduğu zaman nice kimseler katilin öldürülmesiyle de teskin olmazlar. Allah öldürülenler hakkında bizim için kısaslar koşmuştur. Ki o, öldürülenler hakkında adalet ve eşitliktir. Ve yine Allah Teala onda bir hayat olduğunu haber vermiştir. Şüphesiz kısas kanın akmasını durdurur, katil müstesna. Ancak affetmeniz sizin için Allah katında daha hayırlı ve sevimlidir
ŞARAP İÇME: Şarap içenin hadd cezasına çarptırılması, Allah’ın koyduğu haddlardandır. İbn Teymiye der ki: Şarap içmenin hadd (şer’i ceza)’ına gelince, şüphesiz o, Resulüllah (s.a.v)’in sünneti ve Müslümanların icması ile sabittir. Sünen sahipleri, Peygamber (s.a.v)’den şöyle rivayet etmişlerdir: ‘Kim şarap içerse, onu hemen sopa ile dövünüz’ ve yine ondan sabit olmuştur ki, şarap içenin sopayla dövülmesi bir defadır. Bu işi ondan sonra halifeleri ve Müslümanlar yapar. Şarap içenin haddla cezalanması, akıl ve vücutların korunması için konulmuş cezalardandır. Afyon içmek de şarap içmeye dahil edilmiştir. Bazı alimler onun da tiryakilerinin sopa ile dövülmesi hakkında fetva vermişlerdir. Şu halde o, aklı ve mizacı bozma bakımından şaraptan daha tehlikelidir. Ve her ikisi de kişiyi Allah’ın zikrinden döndürür.
HIRSIZIN HADDİ: Malların korunması ve müfsitlerin onlara taarruzunu yok etmek için konmuştur. Kitap, sünnet ve icma-i ümmet ile hırsızın sağ elinin kesilmesi icap eder. Açık delille veya ikrarla haddin sübutundan sonra, ne mala ve ne de teminat parası yatırmakla ne de hapise atmakla te’hiri caiz olmaz. Eğer hırsızın sağ eli kesilirse, yemek yeme uzvunun gayri salih bir hali olur ve kesilmesi icap eder.A ncak hırsızlık yapanın durumu araştırılır.
ZİNA EDENİN HADDİ: İbn Teymiye şer’i siyaset hakkında denmiştir ki: Eğer zina eden evli kadın ise recmedilir. Eğer muhsin (evli olmayan) biriyse, nesepleri karışıklıktan korumak ve erkekleri evlerinden uzakta ailelerinden ve sahip oldukları şeylerden emin kılmak için şer’i naaslarda geldiği gibi sopa ile dövülür. Livata homosexuelle ya gelince, alimlerden onun zina ile aynı haddi gerektirdiğini söyleyenler vardır. Belki bunun ötesinde o,cemiyete zararlı fesatları ihtiva ettiğinden dolayı böyle söylenmiştir.
ŞAHİTLİK (TEMOİGNAGE): Kendisine sataşanlardan hakların korunması için ikame edilmiştir. Allah Teala buyurmuştur ki :’Şahitliği gizlemeyin, onu kim gizlerse, şüphesiz kalbi günahın acısından sızlar (Bakara 283)’ ve ‘Şahitler, çağrıldıktan sonra çekinmesinler (Bakara 282)’. Sahih hadiste de şehadetin güzelliğini belirten şeyler varid olmuştur
YALAN SÖYLEMEK: Allah Teala şöyle buyurmaktadır: ‘Yalan söyleyenler ancak Allah’ın ayetlerine inanmayanlardır (Nahl 105)’. Yalan, kötü sonuçları için bütün zemmin aslı ve her türlü şerrin toplandığı şeydir. Çünkü o, koğuculuğu doğurur. Koğuculuk ise, düşmanlığa götüren buğzlara sürükler. Oysa düşmanlıkla beraber ne rahat ne de eminlik vardır. Onun hükmü hakkında şöyle demişler. yalan:bir hırsızdır. Çünkü hırsız, malını çalar, yalancılar da aklını çalarlar. Demişlerdir ki: Hırs, yalandan hayırlıdır. Çünkü yalan, akıl ve şeriattan zemmedilmiş bin haslettir.
Kaynak: Abbas Kerare / Din Ve Şehadet / bkz: 222-224