DOLAR
21,2548
EURO
22,8878
ALTIN
1.340,85
BIST
5.372,66
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Parçalı Bulutlu
Salı Az Bulutlu
23°C
Çarşamba Az Bulutlu
23°C
Perşembe Az Bulutlu
23°C
Cuma Az Bulutlu
24°C

Tecvid Dersleri: Lahn ve Harekeler

Tecvid Dersleri: Lahn ve Harekeler
04.03.2023 03:12
0

Lahn lügatta hata demektir. Istılahta yani ilmi manada ise Kur’an okurken tecvid kaidelerine uymamaktan meydana gelen hata demektir.

Lahn, celi yani (açık) ve hafi yani (gizil) olmak üzere ikiye ayrılır.

  • Lahn-i celi: Hem kıraat ehlinin hem de normal Kur’an okuyanın fark edebileceği hatalı okuyuşlardır. Harflerin asıl sıfatları ve mahreçleri üzerinde, harekelerde ve sükunlarda yapılan hatalar gibi. Bu çeşit hataların bir kısmı manayı bozar.
  • Lahn-i hafi: Ancak kıraat ehlinin fark edebileceği hatalı okuyuşlardır.

İzhar, İhfa, İdğam ve benzeri tecvid kaidelerine uymamak, ince harfi kalın, kalın harfi ince okumak, med ile okunması gerekeni kasır ile, kasır ile okunması gereken med ile okumak gibi. Bu çeşit hatalar manayı bozmaz.

Lahn’ın hükmü:

Kur’an-ı Kerim okuyan herkesin lahn-ı celi’den sakınması farz-ı ayın’dır. Çünkü lahn-ı celi ile okumak çoğu zaman namazı bozar. Lahn-ı hafi yapmadan Kur’an okumak farz-ı ayın değil ise de elden geldiğince bu çeşit hatalardan sakınmak gerekir.

Tecvid Dersleri: Harekeli Harfler, Çeşitleri ve okunuşu

Hareke, harfleri seslendirmek için onların alt ve üstlerine konan işaretlere hareke denir. Fetha yani (üstün), kesre yani (esre) ve zamme yani (ötre) olmak üzere üç çeşittir.

Fetha (Üstün): Bu harflerin üzerine konulan bir tane eğik çizgidir. Kur’an-ı Kerim’de ki ince harfleri e, kalın harfleri (a) diye ses verir

Tecvid dersleri. Ütün harekesi ve örnek uygulama harfler

Kesre (Esre): Harfin altına konulan eğik çizgidir. Kur’an-ı Kerim’de Elif-Ba da (I) harfi olmadığı için harflere (i) sesi verir

Esreli harfler için örnek uygulama harfler

Zamme (Ötre): Harfin üstüne gelen küçük vav harfine benzer bu işaret; ince harfleri ince u sesiyle (u ile ü arasında bir ses), kalın okunan harfleriyse u sesi ile okutur

ötreli harfler için bazı örnekler

Fethalı yani (üstünlü) harfe meftuh, kesreli yani (esreli) harfe meksur, zammeli yani (ötreli) harfe de mazmun denir. Ayrıca harekeli olana müteharrik, harekesiz olan harfe de sakin denir.

Kaynak: Turan Yazılım / Mürşit 5 /

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.