Teravih Namazı Kaç Rekattır – Nasıl Kılınır
Teravih namazı, sünnet-i müekkededir. Şeair-i İslamiyedendir. Kadın ve erkek için, orucun değil Ramazan ayının sünnetidir.
Hz Aişe’den gelen rivayette Peygamber Efendimiz Ramazan’da bir kaç gece teravih namazı kıldırmış, sonrada farz kılınır endişesi ile bırakmış, fakat ashabının kılmasına teşvik etmiştir. Kim teravih namazına (teravih) inanarak ve sevabını Allah’tan umarak kılarsa, onun geçmiş günahları bağışlanır diyerek bu namaza teşvik etmiştir.
Peygamber Efendimiz (s.a.v) bir başka hadis-i şeriflerinde teravih namazı kılmanın önemini ve sünnet olduğunu bizzat kendileri şu şekilde ifade buyurmuşlardır: Allah, Ramazan ayında oruç tutmanızı farz kıldı. Bende ramazan gecelerinde kıyam etmenizi (teravih namazı) kılmanızı sünnetim olarak teşvik etti. Kim inanarak ve sevabını Allah’tan bekleyerek ihlas ile oruç tutar ve kıyam ederse (teravih namazı kılarsa) annesinden doğduğu gün ki gibi günahlarından temizlenir’.
Teravih namazı yatsı namazı kılındıktan sonra, vitirden önce kılınır.
Vitirden sonra kılınması da caizdir. Teravih namazını cemaatle kılmak sünnettir. Teravihin cemaatle kılınması kifai sünnettir. Yani bir yerleşim yerinde, en az bir yerde cemaatle teravih namazının kılınması gerekir.
Teravih namazının iki rekatta bir selam vererek kılınması en faziletli olanıdır. Aralarda salat-u selam, esma-ı ilahi ve ‘hizbul-hasin’ gibi bualar okunmalıdır.
- Teravih namazından sonra yine cemaatle vitir namazı kılınır.
Kaynak: Akademi Araştırma Heyeti / Bir Müslümanın Yol Haritası / bkz: 376-378