Tesettürlü Çıplaklık yani Teberrüc

04/05/2024
68
A+
A-
Tesettürlü Çıplaklık yani Teberrüc

Örtülü çıplaklığın tenin tabii rengini gösterir giysili şekli yanı sıra, bir diğer şekli de teberrücdür. Peki teberrüc nedir?

İslam bilginleri teberrücü iki şekilde tarif buyurmaktadırlar:

Teberrüc; Kadınların başlarına örttükleri örtüyü bağlamayarak, kulakları ve gerdanları gibi örtülmesi gereken tabii/doğal güzelliklerini teşhir etmeleridir. Bu anlamıyla teberrüc, örtülü çıplaklığın bir diğer şeklidir.

Teberrüc; İlgi çekmek için kadınların erkeklerin önünde alımlı ve çalımlı bir şekilde yürümeleridir.

Açıklanan her iki şekliyle teberrüc, Yüce Allah tarafından şöylece yasaklanmıştır:

Evlerinizde oturun. Önceki cahiliyet dönemi kadınlarının teberrüc yaptığı gibi teberrüc yapmayın. Namaz kılın, zekat verin. Allah’ın ve Peygamberlerinin (diğer) buyruklarına da itaat edin (Ahzab Süresi 33)

Rabbimiz tarafından yasaklanan teberrücün içine cinsel bakımdan fark edilmek için parfümlenerek erkeklerin bulunduğu yerden geçmeyi sokabileceğimiz gibi, cinsel alaka görmek için bilezikleri oynatarak ses çıkartmayı ve topuk seslerini yansıtan yüksek topuklu ayakkabı giymeyi de sokabiliriz.

Bunlardan koku sürünerek evin dışına çıkmanın haramlığını özel bölümünde açıkladık. Takılan süs eşyalarını açığa vurmak da Kur’an ve Sünnet’le yasaklanmış bağımsız bir haramdır. Çünkü Yüce Allah zinetlerin açığa vurulmamasını emir buyurmuştur.

O’nun Resulü de yabancı erkeklere karşı kadın giysilerinin süs vasfını taşımaması gereğini duyurmuştur. Ayrıca altın ve tabii ipek de kadınlara teşhir etmek için değil kullanmak için helal kılınmıştır.

Yaşadığımız dönemde Teberrüc olarak değerlendirilebilecek bir uygulama da yüksek topuklu ayakkabılar giymek olsa gerektir.

Cinsel cazibelerini artırarak ilgi odağı olmak için yüksek topuklu ayakkabılar giyen kadınların Nur Süresinin 31. ayetinde geçen şu ilahi emrin birinci derecede muhatapları olacakları şüphesizdir.

“.. Kadınlar gizledikleri süsleri bilinsin diye ayaklarını vurmasınlar..”

Öneminden ötürü tamamen seküler/laik bir mantıkla yapılmış bulunan şu tesbiti aktarmakta yarar görüyoruz:

“Yüksek topuklu pabuçların daha fazla tutulmasının nedeni, ayağın belirli bir eğimde bacağın çizgilerini daha belirginleştirmesi, ayrıca bacakları daha uzun göstermesidir. Uzun bacaklı olmak cinsel olgunluk demektir.”

Giyimde ve yürüyüşünde dişiliği belirgenliştirici ve cinsel duygulara çağrışım yaptırıcı teberrücden korunmakla yükümlü olan mümin kadınların yüksek topuklu ayakkabı giymekten de kaçınmaları gerekir. Onların sakınmalarını gerektiren bir diğer sebep de yüksek topuklu ayakkabıların sağlık yönünden zararlı olmasıdır.

Zararlılığı bilimsel verilerle kanıtlanmış Münker nitelikli olgulardan kaçınılması da Kur’an-ı görevlerimizdendir. Bilindiği gibi Münker İslam’ın, ortak aklın ve bilimsel verilerin tanımayıp reddettiği şeydir.

Devrimizdeki uygulamaları içine alan yönlerini de inceleyip boyutlandırarak açıklamaya çalıştığımız teberrüc, cinsel haramlara sebebiyet verdiği içindir ki Rabbimiz tarafından yasaklanmıştır.

Öneminden ötürü Allah’ın Resulü de tarihî cahiliyetin bu kokuşmuş uygulamasından sakındırmış ve şöyle buyurmuştur.

“(Gerektirici bir sebep yok iken) Kocalarından kendilerini boşamalarını isteyen kadınlar ve teberrüc yapan kadınlar münafıktırlar, içleri gereğince inanmamıştır.”

Teberrücden korunamayan kadınlarla İslami bir toplum kurulamayacağı için, ilk İslam toplumunu oluştururken Allah’ın Resulü kadınlardan teberrüc yapmayacaklarına dair biat alırdı.

Evet, Allah’ın Resulü mümin kadınlardan Allah’a ortak koşmayacaklarına, hırsızlık yapmayacaklarına, zina etmeyeceklerine, cenazelerin ardından saç yolup yaka yırtmayacaklarına, kocalarının mallarından gizlice alıp harcamayacaklarına ve mahremleri olmayan erkeklerle gereksiz olarak konuşup sohbet etmeyeceklerine dair biat alırken, teberrüc yapmayacaklarına da biat alırdı.

Sonuç

Zina, homoseksüellik, teşhircilik vs. gibi baş cinsel haramlara götüren temel sebeplerden biri çıplaklıktır. Bunun içindir ki İslam doğrudan çıplaklığı da, örtülü çıplaklığı da yasaklamıştır. Şartlarını belirlediği örtünmeyi emretmiştir.

Zina, homoseksüellik, röntgencilik v. s. gibi cinsel haramların pek mühim bir sebebi de şehvetle bakmaktır.

Kaynak: Ali Rıza Demircan / İslam’a Göre Cinsel Hayat / bkz: 486-489

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.