Teşhircilik Anlamı, Kapsamı ve Muhtevası

05/05/2024
1.177
A+
A-
Teşhircilik Anlamı, Kapsamı ve Muhtevası

Kişinin özel yaşamlarına dair unsurları ve bedensel özellikleri göstermesi, cinsel bir dürtü veya tatmin amacıyla cinsel organların başkalarına gösterilmesi, toplumsal bağlamda teşhircilik, sosyal medya ve teşhircilik, teşhircilik olumsuz bir davranış


Kabul gören yaygın tarife göre teşhircilik; cinsel doyuma ermek amacıyla cinsel organları açığa vurup göstermektir.

Teşhircilik: İslam Dini, erkeklerin bütün erkeklere ve kadınlara karşı göbekle diz kapakları arasını, kadınların da tüm namahrem / evlenilebilir erkeklere karşı yüz, eller ve ayaklar dışındaki vücut organlarını açığa vurmasını yasaklamıştır.

Bu sebeple özel şehevi bir maksatla cinsel organları dışa vurma olan teşhircilik, pek tabiidir ki açık bir İslamî haramdır.

Kur’an-ı Kerîm’in Nur Süresinin 30. ve 31. ayetlerinde, Müslüman erkekler ve kadınların cinsel organlarını korumaları emrolunmuştur. Koruma emri hiç şüphesiz gösterme yasağını da içermektedir.

“Mümin erkeklere söyle! Gözlerini cinsel amaçlı bakışlardan çevirsinler. Fercleri olan cinsel organlarını ve yakın çevresini (gösterir ve görülür olmaktan; zinaya aracı kılmaktan) korusunlar. Böyle yapmaları, onları onların duygularını daha arındırıcıdır. Gerçekten Allah bütün yaptıklarınızdan haberdardır.

Mümin kadınlara söyle! Onlar da gözlerini cinsel amaçlı bakışlardan çevirsinler. Ferçleri olan cinsel organlarını ve yakın çevresini (gösterir ve görülür olmaktan; zinaya aracı kılmaktan) korusunlar..”

İslam Dini, cinsel bir hastalık olan teşhirciliği, arz ettiğimiz koruma ve de örtünme emirleriyle yasaklanmıştır. Ayrıca özel yasalarıyla da men etmiştir.

Cinsel organları teşhir etmenin İslam Dinindeki çirkinlik derecesini kavrayabilmek için, önce bu Yüce Dinin yalnızken bile cinsel organların açığa vurulmamasını öğütleyen düsturlarından bazılarını sunalım.

Allah’ın Resulüne (s.a.v) soruldu: Ey Allah’ın Resulü! Birimiz yalnız kaldığı zaman da (avret yerini örtmeli mi?)

Resulüllah şöyle cevap verdi: Allah, insanlardan daha çok kendisinden utanılmaya layık olandır.

Allah günahları örtücüdür. Sizden biriniz yıkandığı zaman bir şeyle örtünsün.

Aman çıplaklıktan korununuz. (Böylece size refakat eden) meleklere karşı utanır olunuz ve (utanmanızla) onlara saygı gösteriniz.

Allah’ın Resülü, Amr b. Hazm’ı Necran’a gönderirken, ona verdiği yazılı talimatta şöyle buyurdu: Kişi, cinsel organı açıktan ve dıştan görülürcesine kabaları üzerine çöküp ayaklarını dikerek oturmasın.

Anlamları sunulan hadislerden anlaşılacağı üzere İslam Dini, Allah’tan ve O’nun meleklerinden utanılarak cinsel organların korunmasını öğütlemektedir.

Allah’tan ve meleklerinden utanılarak korunması öğütlenen cinsel organların, insanlardan korunması ise mutlaka yapılması gereken bir görevdir.

İslam Dini teşhirciliği, teşhirciliğe götürücü ve teşvik edici sebepleriyle birlikte yasaklamaktadır. Çünkü İslam, yalnız teşhiri değil, -şehvetli veya şehvetsiz teşhir edilen organlara bakmayı da yasaklamaktadır. Yalnızca bakma yasağı bile teşhirciliği devre dışı bırakabilecek bir düsturdur.

Teşhirciliğin İslam’ın cinsel haramları arasında yer aldığı açıktır. Ancak gerçeği ifade etmek gerekirse;

Kur’an ve Sünnet ölçülerine göre yapılacak teşhircilik tarifinin daha bir kapsamlı olması gerekir. Çünkü teşhircilik İslam’ın haram kıldığı çıplaklığın özel bir şeklidir. Bu sebeple “Cinsel doyuma ermek amacıyla cinsel organları açığa vurmak” şeklindeki tarifi, İslam’ın çıplaklıkla ilgili düsturlarıyla yorumlayarak şöylece kapsamlandırmamız lazımdır:

“Teşhircilik, cinsel amaçla vücut organlarını açığa vurmaktır”

Bu tarif, İslam’ın çıplaklığı tarifinden de bir ölçüde ayrılır. Çünkü özel bir cinsel amaç olmasa da çıplaklık çıplaklıktır ve haramdır.

İslâm’a göre teşhircilik, cinsel amaçla vücut organlarını açığa vurmak olacağından, aşağıda sunacaklarımızın her biri şüphesiz bir teşhirciliktir:

  • Striptiz yapmak,
  • Şeffaf elbise giyinmek,
  • Cinsel organı,
  • Göğüsleri ve kalçaları belirgenliştirici dar giysileri giyinmek,
  • Mayolu ve bikinili plaj giysileriyle arz-ı endam etmek,
  • Yüzü makyajlayarak topluluk içine çıkmak,
  • Daracık pantolon ve şort giymek..

Bütün bunlar teşhirciliktir. Zaten konunun İslam seküler/laik uzmanları, bile aynı görüşleri paylaşmakta, açıklananları örtülü teşhircilikle vasıflandırmaktadırlar.

İslam inancı ve ahlakına sahip bir insan, teşhirciliği benimseyebilecek kadar aşağılaşabilir mi?

Kaynak: Ali Rıza Demircan / İslam’a Göre Cinsel Hayat / bkz: 445-448

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.