DOLAR
19,9662
EURO
21,3770
ALTIN
1.249,93
BIST
4.580,67
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
21°C
İstanbul
21°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
21°C
Salı Çok Bulutlu
23°C
Çarşamba Az Bulutlu
24°C
Perşembe Az Bulutlu
23°C

Tilavet Secdesi İle İlgili Hükümler

Tilavet Secdesi İle İlgili Hükümler
01.04.2023 01:54
0

İçinde secde ayeti / tilavet secdesi yapmayı gerektiren süreyi veya ayetleri okurken secdeden kaçınmak için secde ayetini atlamak mekruhtur.

1-) Namaz kılmak kimlere farz ise, tilavet secdesi de o kimselere vaciptir

2-) Namazda okunan secde ayetini namazda olmayan kimse işitirse secde etmesi gerekir

3-) Namaz kılan bir kimse, namazda olmayanın okuduğu secde ayetini işitirse namazdan sonra tilavet secdesi yapması gerekir

4-) Namazı bozan her şey, tilavet secdesini de bozar

5-) Secde ayetinin tercümesinin okunmasından da tilavet secdesi vacip olur.

6-) Secde ayetini yazmak veya secde ayetine bakmakla secde yapmak gerekmediği gibi, sadece heceleyerek okumaktan da gerekmez.

7-) Namaz esnasında okunacak secde ayeti için tilavet secdesini yapmak hemen vacip olur. Çünkü namazdan bir parça olmuştur. Namaz dışında kaza edilmez.

😎 Namazın dışında secde ayetini okuyan veya işiten kimsenin imkanı yoksa hemen o anda secde etmesi şart değildir. Sonra da yapılabilir. Fakat özür olmaksızın ertelemesi tenzihen mekruhtur.

9-) Secde ayetini okuyan veya duyan kimse hemen secde yapmayacaksa

ﺳَﻤِﻌْﻨَﺎ وَاَﻃَﻌْﻨَﺎ ﻏُﻔْﺮَاﻧَﻚَ رَﺑَّﻨَﺎ وَاِﻟَﻴْﻚَ اﻟْﻤَﺼِﻴﺮِ
Semi’na ve ata’na ğufraneke Rabbena ve ileyke’l-mesir” demesi müstahaptır.

10-) Kur’an okuyan kimsenin yanında bulunanlar secde yapabilir durumda iseler secde ayetini açıktan okuması, abdestli olmayanlar varsa, gizlice okuması daha uygundur.

11-) İçinde secde ayeti olan süreyi veya ayetleri okurken secdeden kaçınmak için secde ayetini atlamak mekruhtur.

12-)Secde ayetinin, papağan gibi öğretilmiş bir kuştan yahut ses yankısı olarak dinlenmesinden tilavet secdesi gerekmez. Fakat, yapılmasında da bir sakınca yoktur.

13-) Secde yapamayacak kadar hasta olan birinin ima ile tilavet secdesi yapması caizdir.

14-) Aynı yerde, aynı secde ayetini birden fazla okuyan veya dinleyen kimsenin bir defa secde etmesi yeterlidir. Fakat ayrı ayrı yerlerde aynı secde ayetini tekrarlayan kimsenin her okuyuş için bir defa secde etmesi gerekir.

15-) Secde ayeti bir namazda tekrarlanırsa yalnız bir tilavet secdesi lazım gelir. Bu tekrarlanma ister bir rekatta, ister başka başka rekatlarda olsun fark etmez. Çünkü yer birdir.

Tilavet secdesini yapacak kimsenin kıbleye yönelmiş olması, abdestli olması, vücudunun, elbisesinin ve durduğu yerin temiz olması ve avret yerlerinin örtülü olması şarttır.

17-) Tilavet secdesini yapmak için okuyanın öne geçmesi, dinleyenlerin de onun arkasında saf tutmaları ve ondan önce secdeye varmayıp secdeden de kalkmamaları müstahaptır.

18-) Tilavet secdesi için niyet şart olmakla birlikte, tayin şart değildir. Birkaç secde ayetini okumuş olan kimse, okuduğu secde ayetlerinin sayısınca her ayet için ayrı ayrı niyet eder. Hangi secdenin hangi ayet için olduğunu tayin etmek gerekmez.

19-) Namaz içindeki tilavet secdesi için yalnız kalp ile niyet edilir. Namaz dışında ise dil ile de niyet edilmesi müstahaptır.

20-) İmamın Cuma ve bayram namazlarında secde ayetini okuması mekruhtur. Çünkü cemaatin yanılmasına yol açabilir (1)

(1-Tahtavi, s.390; Reddu’l-Muhtar, 2/103)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.