Kur’an-ı Kerim’de ayrı ayrı surelerde bulunan 14 secde ayetinden sonra herhangi birinin okunması veya işitilmesi halinde yapılması vacip olan secdeye tilavet secdesi denir. (Şafi mezhebine göre tilavet secdesi sünnettir)
Tilavet secdesi şöyle yapılır:
- Namaz dışında secde ayeti okununca ayakta kıbleye yönelerek tilavet secdesi niyetiyle eller kaldırılmadan “Allahü Ekber” diyerek secdeye varılır. Secdede üç defa “Sübhane Rabbiye’l-a’la ” denildikten sonra tekrar “Allahü Ekber” denilerek ayağa kalkılır. Doğrulurken;
ﻏُﻔْﺮَاﻧَﻚَ رَﺑَّﻨَﺎ وَاِﻟَﻴْﻚَ اﻟْﻤَﺼِﻴﺮَ “Ğufraneke Rabbena ve ileyke’l-mesir” denir.
- Namazda iken secde ayeti okununca, Kur’an okumaya dört ayet veya daha fazla devam edilecek ise, “Allahü Ekber ” denilerek hemen secdeye gidilir. Secdede üç defa “Sübhane Rabbiye’l-a’la” denildikten sonra tekrar ayağa kalkılır ve okuma devam edilerek namazın rüku ve secdeleri yapılır.
Eğer secde ayetinden sonra üç ayetten fazla okunmaz ise, yapılacak rüku ve secde ile bu tilavet secdesi yerine getirilmiş olacağından ayrıca tilavet secdesi için secde yapılmaz. Tilavet secdesine ayaktan inilmesi bu secdeden kalkarken ayağa kalkılması ve ayağa kalkarken ” Ğufraneke” duasının okunması, müstahap olduğu gibi tilavet secdesine varılır veya kalkılırken alınan tekbirler de müstahaptir. Asıl secde ise vaciptir.
Secde ayeti bulunan süreler ve ayetler
- Hac Süresi ▬ 18. ayet (Şafi mezhebine göre bu sürenin 77. ayetindeki secde de tilavet secdesidir.)
- Sad Süresi ▬ 24. ayet (Şafi mezhebine göre bu ayetteki secde tilavet secdesi değil, şükür secdesidir)
- Fussilet Süresi ▬ 37. ayet
- İnşikak Süresi ▬ 21. ayet