Yemekten Önce Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Yemekten önce dikkat edilmesi gereken hususlar, İslam dininde yeme içme adabı
Yemekten önce dikkat edilmesi gereken hususları beş başlık altında toplayacağız;
1-) Yenilecek maddelerin bizzat helal ve temiz yerden kazanılmış olmalarından başka, sünnet ve takvaya uygun olması, şeriatın çirkin saydığı bir yoldan (nefsin isteğiyle ve dini istismar ederek) elde edilmiş olmamaları gerekir.
Allah Teala temiz yiyeceklerin yenilmesini emretmiştir. Bu temiz yiyecekler de helal olan yiyeceklerdir. Yine Allah Teala Hz. haram kazancın çok kötü olduğunu, helalin de bereketinin büyüklüğünü belirtmek için, haksız yollarla kazanç sağlama yasağını adam öldürme yasağından önce zikrederek şöyle buyurmuştur:
Ey iman edenler! Birbirinizin mallarınızı haram sebeplerle yemeyin. Meğer ki (o mallar) sizden karşılıklı bir rızadan (doğan) bir ticaret (malı) ola. Kendilerinizi öldürmeyin (Nisa Süresi 29)
Yenilecek maddelerde temel şart temiz olmalarıdır. Helal niteliğini de ihtiva eden tayyib ise İslâmiyetin buyruklarından ve dinin temellerindendir.
2-) Elleri yıkamak. Çünkü iş yapılırken eller kirlenebilir. Bu sebeple elleri yıkamak temizliğe ve görgüye daha uygundur.
3-) Yediği yemekle itaat etmiş olmak. (Sevabını) kazanması için aldığı besinle Allah’a ibadete karşı güçlenmeye niyet etmelidir. Bu niyetin zaruri sonuçlarından biri, acıkmadıkça elini sofraya uzatmamasıdır. Böyle olunca yemekten önce muhakkak acıkmış olmak gerekir. İkincisi, iyice doymadan elini sofradan çekmesidir. Bu iki kurala riayet eden, doktora ihtiyaç duymaz.
4-) Mevcut yiyeceğe rıza gösterip onunla yetinmek.
5-) Kendi çoluk çocuğuyla da olsa, sofraya uzanan ellerin çok olmasına özen göstermelidir. Zira yemeğin en hayırlısı, kendisine kalabalık ellerin uzandığı yemektir. Resul-i Ekrem (s.a.v) Efendimiz tek başına yemek yemezlerdi.
Kaynak: İmam-ı Gazali / İmam-ı Gazali’den Müminlere Vaazlar / bkz: 184-185